De to toneangivende brancheforeninger på pensionsmarkedet har siden 2014 indgået aftaler om udbud af firmapensioner uden at fortælle det til opsparerne. Aftalerne, der giver mæglerne mulighed for at holde størstedelen af firmapensionerne ude af udbuddet, fortsætter, selv om Konkurrencerådet i 2019 anbefalede at forbyde dem. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.
Pensionsmæglere får hvert år mere end 1 mia. kr. for at levere uvildig og kritisk rådgivning til ansatte i virksomhederne. Men nu viser det sig, at pensionsmæglerne og pensionsselskaberne har et betydeligt tættere og venligere forhold, end det ellers har været opfattelsen.
Økonomisk Ugebrev kan således afsløre, at pensionsmæglerne (FMF) og pensionsselskaberne (F&P) i årevis har mødtes i smug og indgået hidtil hemmeligholdte rammeaftaler. Aftaler, der bl.a. har været med til at sikre mæglerne en større indtjening på opgaverne.
I strid med anbefalinger
Det hemmelige samarbejde har også omfattet fuldmagtsaftaler, der kunne sikre, at pensionsmæglerne kan holde den mest lukrative del af opgaverne ude af udbuddene, når de leverer såkaldt uvildig rådgivning.
Men det er lodret i strid med Konkurrencerådets anbefalinger, oplyser Konkurrencestyrelsen
”I Konkurrencerådets rapport fra 2019 beskrives aftalen mellem F&P og Forsikringsmæglerforeningen i anbefaling 3.4. Anbefalingen sigter mod at stoppe den praksis, hvor det på forhånd er fastlagt i udbuddet, at den efterfølgende rådgivning skal ligge hos mægleren.” siger kontorchef Niels Enemærke fra Konkurrencestyrelsen. Han er en af rapportens forfattere.
Ganske rigtigt kan man i rapporten læse i anbefalingerne, at: ”der indføres forbud mod, at det på forhånd er fastlagt i udbuddet af en pensionsordning, at den pågældende mægler står for den efterfølgende rådgivning af opspareren.”
Alligevel fortsatte FMF og F&P deres aftale og accepterer altså stadig fuldmagter fra mæglerne, hvor aftalen ”omfatter udbud, men ikke efterfølgende rådgivning af medarbejderne,” som det lyder i en aftale, Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af.
Aftalen er dog ikke tilgængelig på brancheorganisationernes hjemmesider, og ingen af organisationerne var i sidste uge i stand til at henvise til, hvor pensionskunderne kan læse om disse aftaler.
Pensionsmæglerne udfører basalt set to opgaver: Dels på vegne af virksomheder og deres ansatte at sætte firmapensionerne i udbud og finde det bedste pensionsselskab til virksomhedskunden. Dels efterfølgende at rådgive virksomhedens medarbejdere om deres pensioner. Den sidste opgave er langt mest økonomisk lukrativ. Og det er den, mæglerne gerne vil beholde for sig selv.
Den hemmelige aftale møder kritik fra en af landets mest erfarne pensionseksperter:
”Pensionsmæglerne driver en ofte kritiseret virksomhed. Derfor er det meget mærkeligt, at de ikke bare retter ind. Noget lignende gælder pensionsselskaberne. Hvorfor vil de lægge navn til en med rette kritiseret praksis? Det her rejser i hvert fald igen spørgsmålet, om mæglerne tjener egne eller pensionsopsparernes interesse,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.
Gammel aftale
Aftalen blev indgået allerede i 2014 mellem FMF og F&P. Bemærkelsesværdigt mener de ikke, at den hæmmer konkurrencen. Brancheforeningen F&P’s vicedirektør Jan V. Hansen siger blot:
”Aftalen er ikke sendt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med henblik på en vurdering. Det er ikke en type aftale, der kræver godkendelse, da der ikke er noget konkurrenceforvridende eller begrænsende i aftalen.”
Formand i pensionsmæglerne FMF, Kent Risvad, sender et næsten enslydende svar til Økonomisk Ugebrev, og han svarer heller ikke direkte på, hvorfor aftalen ikke er stoppet i 2019.
”Som det fremgår af aftalen, er formålet er at sikre ligeværdig konkurrence og behandling af indkomne tilbud på et objektivt og uvildigt grundlag. Med hensyn til Konkurrence og Forbrugerstyrelsen er denne aftale ikke konkret sendt til KFST med henblik på vurdering, idet der ikke i aftalen er noget konkurrenceforvridende eller begrænsende. Men det kan oplyses, at KFST fik aftalen tilsendt i september 2019 i forbindelse med Pensionsrapporten,” lyder det i en mail fra Kent Risvad.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.