Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Pensionsmæglere 2022 – Mæglere gør klar til stor-offensiv mod pensionsselskaber

Carsten Vitoft

tirsdag 15. november 2022 kl. 9:00

Mæglere klar til storoffensiv mod pensionsselskaber

De to største pensionsmæglere har været musestille i offentligheden, efter at den ene har været millimeter fra at miste selvstændigheden og den anden store dele af forretningsgrundladet. Men nu er både Söderberg og Willis på vej med nye offensiver. Det er dog ikke konkurrenterne, men pensionsbranchen, der er i sigtekornet. 

Alt for mange virksomheder går uden om pensionsmægleren og placerer deres firmapensioner direkte i pensionsselskabet. Det skal der nu laves om på, hvis det står til de to største pensionsmæglere herhjemme. 

Det handler om udbud og placering af firmapensioner samt den efterfølgende rådgivning af virksomhedernes medarbejdere, som har udviklet sig til at ganske lukrativt milliardmarked. Pensionsmæglerne konkurrerer om det, men det giver også en ganske væsentlig del af pensionsselskabernes indtægter. Så der mange om buddet.

Alle skal have rådgivning

”Vi kan konstatere, at mange erhvervsvirksomheder har valgt direkte betjening i pensionsselskaberne og dermed fravælger pensionsmægleren. Men vores budskab er, at alle medarbejdere har krav på en uvildig rådgivning om deres firmapension, og pensionsselskaberne kan per definition ikke rådgive uvildigt om sig selv. Derfor kommer du til at se os i en anden rolle fremover, og det er en mere udadvendt rolle, hvor vi vil deltage mere i den offentlige debat,” siger Lars Christensen, der er CEO i WTW, det tidligere WillisTowersWatson. 

Det er ikke mere end et år siden, at WTW var tæt på at blive spist af ærkerivalerne i AON, hvilket var en svær kamel at sluge. WTW er størst i Danmark, mens AON er størst på globalt plan, og sidste år forsøgte det globale AON at sluge WTW, hvilket så også ville medføre en dansk overtagelse. 

Men opkøbet mislykkedes i ellevte time, og nu er WTW altså klar til at gå i offensiven igen. Det handler om en ny treårsstrategi, der også indeholder en helt ny satsning med pensionsrådgivning til private.  

Men det er ikke bare WTW, hvor selveste eksistensgrundlaget har vaklet de seneste år. Landets måske største mægler Söderberg – det er i hvert fald sådan, de ser sig selv – har også været nødt til at tage et alvorligt kig i spejlet de seneste år. Efter et hæsblæsende indtog med en række opkøb på det danske marked, løb det svenske selskab ind i en sand mediestorm i 2019, da Finanstilsynet – efter heftig debat i erhvervsmedierne – endte med at erklære en del af den svenske forretningsmodel ulovlig herhjemme. 

Groft sagt sagde Finanstilsynet, at Söderberg ikke kan rådgive uvildigt om investeringsprodukter, som de selv har ejerandel i. Så nu rådgiver de igen om pensionsbranchens produkter, men også her er de i gang med en ny strategi for, hvordan de kan få flere kunder fra direkte betjening i pensionsselskaberne. 

”Vi ser i mindre grad de andre pensionsmæglere som vore primære konkurrenter, men i stedet, at den generelle konkurrence mellem både mæglere og pensionsselskaber bliver tiltagende fremover. De største erhvervsvirksomheder i Danmark bruger i højere grad en uvildig mægler til firmapensionen, men det er der færre mindre og mellemstore virksomheder, der gør, og det er her, Söderberg har den største koncentration af kunder. Jeg kan ikke sige så meget om det endnu, men vi er på vej med en række nye tiltag, som også indebærer, at vi kommer til at være mere synlige i medierne,” siger adm. direktør Per Østergaard fra Söderberg.

På den måde kan landets to største mæglere måske finde fælles fodslag uden at træde hinanden over tæerne, når de altså betjener to forskellige segmenter i markedet. Söderberg vil gerne være større på de største kunder, mens WTW gerne vil være større på de mindre kunder. 

Jagten på vækst

Mæglerne vil også rigtigt gerne ind på nye markeder – eksempelvis hos pensionskasserne – men her har mæglerne mødt det helt omvendte argument, at de netop ikke leverer den uvildige rådgivning, som de ellers går og bryster sig af. 

Det er fagbevægelsen og deres pensionskasser, der peger på, at når mægleren laver udbud af firmapensioner, har de allerede reserveret den største luns af udbuddet til sig selv. Se forrige artikel.

Her ligger endnu et opgør og venter, og allerede i næste uge skal Lars Christensen fra WTW mødes med dele af fagbevægelsen for at forklare, hvordan man sagtens kan være en uvildig pensionsrådgiver, samtidig med at man tjener penge på de råd, man giver. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank