Rige schweizere har skabt et nyt dansk pensionsselskab ved navn Norli, hvor de har overtaget tidligere kunder i Alm. Brand og Skandia Pension. Stærkt bekymrende, lyder det fra skattechef i Oxfam, der efterlyser gennemsigtighed om ejerskabet og forbindelserne til skattely. Finansmand bag Norli afviser kritikken, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Pensionskunder med det gamle garanterede pensionsprodukt har længe være non grata i den danske pensionsbranche, og det har Danmarks nyeste pensionsselskab Norli taget bogstaveligt. Efter at det i to omgange har købt og overtaget danske pensioner for over 20 mia. kr. fra henholdsvis Alm. Brand og Skandia, er ejerskabet bag disse pensioner rykket langt væk fra Danmark og i skattely.
Der er tale om et delvist og dobbelt skattely. Delvist, fordi de danske pensioner kun er delvist ejet fra første skattely i Schweiz, og dobbelt fordi schweizerne samtidig har flyttet dette ejerskab til Bermuda. Det betyder, at den danske profit på forvaltning af pensionsmidlerne først tager en tur til Bermuda for at blive sendt videre til Schweiz.
Ikke på EU-liste
”Det er stærkt bekymrende, at et dansk pensionsselskab har forbindelse til nogle af verdens værste skattely. Og det er særligt bekymrende, når Norli samtidig, så vidt jeg kan se, heller ikke har en politik for ansvarlig skatteadfærd, hvilket de fleste danske pensionskasser ellers har. Jeg gætter på, at de danske kunder ikke er klar over det her, og personligt ville jeg nok selv overveje at se mig om efter et andet pensionsselskab med et større fokus på ansvarlig skatteadfærd”, siger skattechef i Oxfam, Christian Hallum.
Ophavsmand og idéskaber til denne model, hvor der opkøbes traditionelle gamle pensionsprodukter, er finansmand Thomas Vinge Hansen. Det er også ham, der har hentet rige familier fra Schweiz med ind i ejerkredsen for godt en tredjedel, mens han selv er hovedaktionær.
”Bermuda er ikke på EU’s liste over skattelylande, og Danmark har en række skatteaftaler med Bermuda, herunder om udveksling af oplysninger vedrørende skatter. PG3 Insurance Finance Fund Ltd. (Det schweiziske ejerselskab, red.) er forvaltet af PG3 AG, der er en schweizisk asset manager samt family office og reguleret af det schweiziske finanstilsyn, FINMA. Jeg er derfor ikke bekymret i forhold til PG3 Insurance Finance Fund Ltd’s registrering på Bermuda”, skriver Thomas Vinge Hansen i en mail til Ugebrevet.
PG3 står for Partner Group 3, og det er i essensen en kapitalfond, der forvalter alternative investeringer for lidt over 20 mia. danske kroner. Direktør Samuel Scherling oplyser til Økonomisk Ugebrev, at alle ejerne af selskabet – de fleste schweiziske – betaler skat i deres respektive hjemlande, og at Bermuda er valgt som lokation for det samlede ejerskab på grund af kvaliteten af de ydelser, der tilbydes internationale pensionsselskaber.
Ligeledes er Norli skattepligtig i Danmark: ”Norli Liv og Pension Livsforsikring A/S og Norli Pension Livsforsikring A/S er begge danske pensionsselskaber, der er under fuldstændig samme regelsæt som de andre pensionsselskaber. Det betyder bl.a., at selskaberne betaler både PAL-skat og selskabsskat inklusive Arne-skatten i Danmark, og de er godkendt og under tilsyn af Finanstilsynet. Norli holder deres midler via egne banker, og der er således ikke sket overførsel af kundernes midler til PG3 Insurance Finance Fund Ltd. eller andre”, forklarer Thomas Vinge Hansen i en mail.
Med i ESG-betragtninger
Konceptet bag Norli er at vokse sig endnu større i Danmark og hele Norden ved at overtage flere pensionskunder fra andre pensionsselskaber. Men det kan nu blive problematisk, vurderer flere eksperter.
”Jeg vil opfordre Norli Pension til at lave om på denne konstruktion, da danskerne ikke tager let på skattelykonstruktioner. Det er heller ikke det bedste grundlag at sælge pensioner på, at man gemmer de ejere, som står bag”, siger Kim Valentin, folketingsmedlem og uafhængig rådgiver om bl.a. pensionsforhold.
I disse år har stort set alle i pensionsbranchen en skattepolitik, og den interesse er ikke dalende i branchen, forklarer partner Gert Nielsen fra BEDST-pension.
”Når vi skal præsentere en pensionsløsning, er ESG i dag ofte en af de vigtige parametre. Det er simpelthen vigtigt for f.eks. en virksomheds ansatte, at deres pension er placeret et sted, hvor der tages hensyn ikke kun til miljø og bæredygtighed, men også til ordentlig selskabsledelse og en skattepolitik, der viser social ansvarlighed”, siger han.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.