Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Berettiget eller uberettiget kritik af ATP?

Carsten Vitoft

fredag 31. marts 2023 kl. 17:25

ATP Q1-regnskab i denne uge vil skuffe, men lys forude

I de seneste måneder har de uafhængige eksperter stået i kø for at kritisere ATP for sine milliardtab. Men de største pensionsselskaber har tabt endnu mere – uden det overhovedet er blevet bemærket. Måske skyldes det, at de ”uafhængige” eksperter ofte arbejder for pensionssektoren eller har meget nære relationer til den.

Det er ikke så lang tid siden, at det stod klart, at ATP har inkasseret det største tab i pensionskassens lange historie. Stigende renter og faldende aktier er en giftig cocktail, når man sparer op til pension. Og det har ført til en intens diskussion af lønmodtagerfondens investeringsstrategi og af selve institutionen ATP.

Kurstab kan gøres op på mange måder. Men ifølge årsrapporten præsterede ATP sidste år et investeringsresultat på minus 65 mia. kr. Ja, det er mange penge, og kritik er berettiget. Men det er ikke uden betydning, at tabene i de største kommercielle pensionsselskaber, PFA og Danica, endte med at blive endnu større. I PFA blev investeringsresultatet et minus på 87 mia. kr. og i Danica minus 68 mia. kr.

Sådanne afkastresultater kan selvfølgelig ikke direkte sammenlignes. Men helt i skoven er sammenligningen heller ikke, for de tre pengetanke investerer alle delvist med garanterede pensioner og markedsrente. Alligevel var der ingen kritik af tabene i hverken PFA eller Danica. hverken PFA eller Danica. PFA fik ligefrem ros for et ekstra tab på otte mia. kr. på alternative investeringer.

Den skæve debat skyldes måske, at kritikken af ATP langt hen ad vejen stammer fra såkaldte ”uafhængige” eksperter, som dog alligevel har nære bånd til den kommercielle pensionsbranche. I bund og grund kan man påstå, at de kommercielle pensionsselskaber har en interesse i at kanøfle ATP, som ”hugger” forretning fra dem.

”Der er nok mange i den kommercielle pensionsbranche, som har ventet på, at ATP havnede i mediestormens øje. Men man skal ikke glemme, at ATP har jo også tjent utroligt mange penge i mange år på denne alternative investeringsmodel. Og det har ATP jo heller ikke holdt sig tilbage for at gøre opmærksom på. Selv om de kommercielle selskaber ikke er i konkurrence med ATP, er der jo en eller anden latent konkurrence om, hvem der er bedst til at passe på danskernes pensioner i form af at skabe afkast,” forklarer den uafhængige investeringsrådgiver Marianne Thørs, der er stifter og direktør i Confida.

I spidsen for den offentlige kritik af ATP finder man ofte professor Jesper Rangvid fra CBS, der ikke kun er ”uafhængig” forsker: CBS-professoren arbejder også for den delvist Velliv-ejede pensionsrådgiver Grandhood og for pensionssektorens organ Det sagkyndige Råd. Jobs, som han formentlig tjener mere på end ved at arbejde som professor på CBS.

Han er ofte flankeret i medierne af sin mangeårige makker og tidligere direktør i Danica Henrik Ramlau-Hansen, der er lige så krads i sin mening om indsatsen i ATP.

Andre eksperter udenfor ATP stiller også velvilligt op, men også her kan man med rimelighed spørge, hvor uafhængige de i virkeligheden er. På Ugebrevet plejer vi eksempelvis selv at kontakte de eksperter, der er nævnt i spalterne. I tilfældet med ATP har vi oplevet, at de ”uafhængige” eksperter selv henvender sig til os med voldsom kritik af ATP. Vi oplever også, at det kan være umådelig svært at få de selvsamme eksperter til at forholde sig kritisk til den kommercielle pensionsbranche.

Farlige ATP
En anden årsag kan også være, at ATP opfattes som en stor – og måske også den eneste – reelle trussel mod den kommercielle pensionsbranche, hvor det ofte er dyrt at spare op. I ATP har det i gennemsnit kostet danskerne 0,37 pct. i omkostninger (ÅOP) de seneste fem år, fremgår det af årsrapporten. I pensionsbranchen koster det mindst det dobbelte. Og indimellem er der endda politikere, der lufter idéen om, at danskerne måske skulle have lov til at flytte deres pensioner i retning af ATP.

Finansiel rådgiver Karsten Engmann Jensen har arbejdet med branchen gennem mange år som reporter for DR, TV2 og Børsen, men også som rådgiver for både pensionsselskaber og nu private investeringskunder. Han har i mange år undret sig over den generelt negative tone, mange i pensionsbranchen har overfor ATP.

”Jeg kunne godt forestille mig, at mange i pensionsbranchen synes, at ATP’s lovmæssige status og evne til at håndtere formueforvaltning til den halve omkostning, betyder, at der gøres opmærksom på selv de mindste fejltrin fra ATP’s side”, siger Karsten Engmann Jensen.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank