Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Efter fyring af pensionsboss: Tilsynet må på banen

Carsten Vitoft

onsdag 24. maj 2023 kl. 17:40

Pensionsselskaber uenige om prisen for bæredygtighedskrav

Efter fyringen af Vellivs direktør Steen Michael Erichsen gjorde bestyrelsesformand Anne Broeng meget ud af, at sagen er lille, og at den ikke er meldt til Finanstilsynet. Men det er præcist, hvad der er behov for: At tilsynet indfører klare regler for, hvor grænserne går mellem topfolks investeringer i privat regi og for deres selskaber.

Formelt og juridisk kan man næppe bebrejde den nu detroniserede adm. direktør i Velliv, Steen Michael Erichsen, at han har blandet sine private investeringer sammen med pensionsselskabets investeringer.

For han er langt fra den eneste af pensionsbranchens øverste topchefer, der med den ene hånd jonglerer en milliardformue af pensionsopsparinger og med den anden hånd køber og sælger de selv samme aktiver i sin private opsparing.

Problemet er, at der ikke er nogen regler, når der gælder unoterede aktiver, modsat børsnoterede aktiver.

Op til bestyrelserne
Hos konkurrenten PFA styrer ejendomsdirektør Michael Bruhn investeringer for næsten 100 mia. kr., men samtidig dribler han også med sine private investeringer i ejendomme for over 100 mio. kr. Sjovt nok viser de nyeste årsrapporter, at han har et højere afkast privat, end han kan skaffe til kunderne i PFA.

Allerede i efteråret 2021 afdækkede Økonomisk Ugebrev i 20 artikler talrige eksempler på topfolk i den finansielle sektor, der ved siden af deres job også havde private investeringsfirmaer. Det er særligt problematisk med de over 1000 mia. kr., som pensionssektoren har investeret i alternativer og unoterede aktier, hvor reglerne ikke forhindrer privat spekulation.

Dengang sagde Finanstilsynets daværende direktør Jesper Berg til Økonomisk Ugebrev, at det er op til bestyrelserne i pensionsbranchen at holde øje med, at det ikke bliver udnyttet privat. Selskaberne sagde den gang typisk, at der er fuld åbenhed om disse interessekonflikter. Ingen af dem ville bare tale om det.

Det vil Velliv heller ikke i denne ombæring – det er en privat sag, lød det fra bestyrelsesformand Anne Broeng. Men der er tilsyneladende en stor konflikt mellem, hvad bestyrelserne internt vil stå model til, og hvad de formelle regler giver mulighed for. Og det hul bør nu lukkes, lyder fra en ekspert.

Professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet siger til sagen: ”Man må endnu engang spørge sig selv, om begreber som interessekonflikt og åbenhed slet ikke eksisterer i pensionssektoren. Der må skabes langt bedre regler om disse forhold. Det må Finanstilsynet kunne, eller også må der lovgivning til.”

”Selvom det ikke er en sag for politiet, bliver det jo ikke af den grund til en privatsag. Pensionsselskabets mange kunder har en betydelig interesse i at kende omstændighederne. Velliv er jo ikke bare et almindeligt aktieselskab. Kunderne er langt de vigtigste interessenter. Hvordan kan det alene blive en privatsag, når en pensionskasse fyrer direktøren på gråt papir? Med den manglende åbenhed har vi ikke en chance for at forstå det”, fortsætter Carsten Tanggaard.

Selvom den seneste sag altså ikke er fuldt oplyst, viser den, at de formelle regler tillader noget, som man internt i selskabet ikke mener er foreneligt med et topjob. Og hvad ved vi så?

Der må være tale om, at Steen Michael Erichsen har købt eller solgt indenfor alternative investeringer, hvor Velliv også var investor. Det er altså netop den type af private investeringer, som vi tidligere har afsløret mere end 20 eksempler på.

Risiko for insiderhandel
Direktørens insiderviden kan eksempelvis udnyttes privat ved at købe op i et selskab lige før, at man ved, at pensionsselskabet selv også var på vej med en større investering i det pågældende selskab.

Eller – i mere grelle tilfælde – hvor både direktøren og pensionsselskabet er ejere samtidig, og man privat kunne udnytte insiderviden til at sælge ud, inden pensionsselskabet gør det samme.

I begge scenarier udnyttes insiderviden, og det er drønulovligt ved handel med børsnoterede aktier. Når det kommer til alternative investeringer, er det altså hverken ulovligt eller noget, Finanstilsynet interesserer sig synderligt for.

Så kunne man selvfølgelig vælge at rose bestyrelsen i Velliv. Men man kunne også spørge, om ikke Finanstilsynet burde gøre det til sin opgave? Næsten hele Folketinget er i hvert fald klar til at hjælpe Finanstilsynet med opgaven, fremgik det også af en artikel her i Ugebrevet i efteråret 2021.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomiassistent til Aabenraa Havn
Region Syd
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Udløber snart
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Udløber snart
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Udløber snart
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Udløber snart
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Udløber snart
Business Analyst
Region Sjælland
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank