Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanstilsynet erkender problem med skæve værdier

Carsten Vitoft

mandag 15. februar 2021 kl. 11:31

En undersøgelse fra Finanstilsynet viser, at tilsynets bekymringer om skæve værdiansættelser på pensionssektorens milliardstore alternative investeringer er langt mere velbegrundede end hidtil antaget. Finanstilsynet kommer ikke med konkrete forslag til at løse problemerne, men overvejer at stramme oplysningskravene om pensionskassernes alternative investeringer.

Der er en overvejende risiko for, at mobiliteten på det danske pensionsmarked går fuldstændig i stå, næste gang de finansielle markeder tager nogle rutsjeture, som det skete i starten af coronakrisen. For i yderste tilfælde risikerer en dansker med en fuldvoksen pensionsordning på 2 mio. kr. at tabe 100.000 kr. på at skifte pensionsselskab – og yderligere 50.000 kr. pr. million mere på pensionsordningen.

Konklusionen fremgår sort på hvidt i Finanstilsynets nye rapport om pensionsbranchens praksis med at sætte værdi på de alternative investeringer, altså ejendomme, infrastruktur, kreditter og unoterede aktier.

Kan ikke gøre noget
Da markedet dykkede i foråret, nedskrev nogle pensionsselskaber værdien af disse aktiver med et par procent, mens andre nedskrev de samme værdier med over 20 procent, og undersøgelsen viser nye og overraskende store forskelle og tilfældigheder i værdiansættelserne. Skifter man fra det ene selskab til det ene til det andet, mens værdierne er skæve, så opstår tabet.

”Finanstilsynets undersøgelse bekræfter mit indtryk af, at der er store forskelle på selskabernes metoder, og man kan også se, at Finanstilsynet er opmærksomme på, at det er et problem for kunderne. Så indskærper de, at man skal have professionelle metoder til værdiansættelse. Men de taler ikke om ensartede metoder, for det føler de næppe, at de har hjemmel til. Konklusionen må være, at tilsynet ved, at der er et stort problem, men at de reelt ikke kan gøre noget ved det”, siger den uafhængige aktuar og pensionsrådgiver Søren Andersen fra FPension.

Det er nu mere end otte år siden, Finanstilsynet første gang gjorde opmærksom på problemet i sit julebrev i 2012 . Søren Andersen mener, at den nye redegørelse afspejler, at tilsynet stadig ikke ved, hvad det skal gøre ved problemet med de skæve værdier på tværs af sektoren. I mellemtiden har problemet blot vokset sig større, alene fordi formuen af danskernes pension i alternativer er vokset fra dengang 152 mia. kr. til nu tæt på 1000 mia. kr.

Ifølge vicedirektør i Finanstilsynet Carsten Brogaard er tilsynet begyndt at overveje, om der skal andre boller på suppen, og loven skal ændres.

”Sideløbende med tilsynsindsatsen overvejer Finanstilsynet løbende, om der er behov for ændringer i reguleringen. Eksempelvis blev regnskabsreglerne for nyligt ændret, så der nu er indført notekrav i regnskabsreglerne om værdiansættelsen af såkaldte niveau 2- og niveau 3-aktiver, herunder alternative aktiver. I noten skal bl.a. metodevalget beskrives”, lyder det fra Carsten Brogaard.

Dyrt at skifte selskab
Men det bliver altså mere af det samme på kort sigt, hvor tilsynet advarer branchen om, at det kommer på besøg og tjekker værdierne. Og selv om branchen for nyligt glædede sig over, at der ingen på-bud kom i den nyeste redegørelse, skal den ifølge Carsten Brogaard ikke glæde sig for tidligt.

”Som det ofte er tilfældet, når Finanstilsynet gennemfører brede temaundersøgelser, indeholder de indsamlede informationer ikke i sig selv nok specifikke og konkrete informationer til endeligt at vurdere, om der er grundlag for reaktioner overfor de enkelte pensionsselskaber. De modtagne informationer vil indgå i det fremtidige tilsynsarbejde og være udgangspunktet for dialogen med de enkelte selskaber. Det er derfor for tidligt at konkludere, om undersøgelsen giver anledning til tilsynsreaktioner”, advarer han.

I redegørelsen, der kom lige op til jul, kan man læse ordet ”forskellig” om branchens værdiansættelser af de samme aktiver hele tolv gange på de første sider. I årets første uge kom så den første – af formentlig mange – tilsynsredegørelser på Pensionskassen for Akademikere med en række påtaler på området. Men det bliver altså ved flere påtaler og ikke decideret lovgivning i denne omgang, selv om det blot er to år siden, at otte pensionskasser fik over 20 påtaler efter lignende besøg fra tilsynet. Spørgsmålet er derfor, om det efterhånden er nok med en trussel om fremtidige besøg fra tilsynet, når der er så meget på spil for pensionskasserne. Det er altafgørende for dem at ligne en succes ved at generere høje afkast på alternative investeringer.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank