Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Opgives check af pensionsformue på 1 milliard kr?

Carsten Vitoft

onsdag 09. marts 2022 kl. 14:45

Finanstilsynet bliver åreladet for de specialister, der skal føre tilsyn med pensionssektorens 1000 mia. kr. store alternative investeringer. Eksperter ser det som dybt problematisk, fordi netop de alternative investeringer er præget af stor usikkerhed. Tilsynet oprettede for tre år siden en specialenhed, som det seneste år er kraftigt reduceret på grund af pensionssektorens strandhugst.

Det sker ikke hver dag, at Finanstilsynets øverste direktør åbent går ud og erkender, at tilsynet ikke længere kan udfylde sin rolle med at holde øje med den finansielle sektor. Men det var ikke desto mindre budskabet fra Jesper Berg i 2017, da han advarede om pensionsbranchens massive investeringer i alternative investeringer.

Nu er den gal igen, og denne gang er det i Finanstilsynets egen baghave, at problemerne er opstået. For oven på Jesper Bergs råb om hjælp og en ekstra millionbevilling fra erhvervsministeren, er den specialenhed, som efterfølgende blev oprettet til at løse problemerne, nu ramt af medarbejderflugt.

Fra fire til en
Før sad der fire specialister, der skulle holde øje med værdier for godt 1000 mia. pensionskroner, men siden er to af dem gået, og det samme er en yderligere, central medarbejder fra en anden afdeling. Tre ud af de nye medarbejdere har kun omkring et års erfaring med at føre tilsyn med alternative investeringer.

”Det er bekymrende, hvis de kompetencer, der skal til for at føre denne kontrolindsats med værdiansættelsen af alternative investeringer, ikke er til stede i tilstrækkeligt omfang. Det er ikke godt for tilliden, hvis man som kunde ikke har tiltro til, at ens pension er gjort op til den rigtige værdi. Vi kan jo samtidig med dette konstatere, at der stadig er store udfordringer i pensionsselskaberne netop med at gøre de her værdier op på en ensartet måde”, siger aktuar Søren Andersen fra FPension. Aktuaren har en pointe, hvis man ser på de nyeste tal for værdier og afkast på pensionsbranchen. På eksotiske investeringer i hedgefonde svinger værdier og afkast stadig bemærkelsesværdigt meget på tværs af branchen. De nyeste tal for 2021 viser, at Velliv lavede et positivt afkast på 7 procent, mens det lykkedes PFA at lave et afkast på minus 7 procent.

På private equity-investeringer præsterede Industriens Pension sidste år et afkast på 45 procent, mens det blot var 18 procent i Pædagogernes Pensionskasse. På Infrastruktur lavede Danica 21 procent, mens afkastet blot var 8 procent i PFA.

Problemet er, at pensionsselskaberne selv ansætter værdier på de alternative investeringer, og kun Finanstilsynets nye specialenhed er der til at tjekke om tal for afkast og værdier holder vand i virkelighedens verden.

I takt med at Finanstilsynet har oprustet på området, har pensionssektoren haft mindst lige stort behov for nye specialister på dette felt. Det er Finanstilsynet, der stiller flere og flere krav om mere compliance til sektoren. Men to af tilsynets mest erfarne folk – og måske de mest erfarne i landet – er gået til Velliv, mens en tredje er gået til Danske Bank. Nye er kommet til, men flere af dem er startet i Finanstilsynet med nul erfaring på området for alternative investeringer, fremgår af deres Linkedin-profiler.

Legitime behov
”Det her er jo først og fremmest et problem for pensionskunderne, som har et legitimt behov for at få opgjort deres pensioner korrekt. Men man skal ikke underkende, at det her også skaber problemer for branchen. Den har et lige så legitimt behov for at få afklaret, hvordan tilsynet vil have, de sætter værdi på de alternative investeringer. Der er tale om meget højt specialiserede medarbejdere, som der er stor appetit på i sektoren”, siger Henning Skov Jensen fra Capital Market Partners.

I Finanstilsynet oplyser presseafdelingen, at man ikke vil kommentere på personalesager. I branchen er flere dog nået til den konklusion, at ledelsen i Finanstilsynet har givet op i forsøget på at konkurrere med den private sektor om medarbejderne, der ofte kan få fordoblet lønnen, hvis de vil skifte væk fra tilsynet.

Flere brancheaktører er også nået til konklusionen, at tilsynet derfor har valgt blot at udstikke rammer på området i stedet for reelt at tjekke værdierne på de aktiver, som branchen investerer i. Noget, man ellers gør i bankerne, hvor tilsynet aldrig har været blegt for at skrive ned på enkelte udlån i bankerne. Men der er aldrig sket i pensionsselskaberne, da opgaven er helt umulig, når man ikke kan finde ressourcerne til det.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank