Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Egeriis ny formand? Danica midt i dyb ledelseskrise

Carsten Vitoft

torsdag 06. april 2023 kl. 11:40

Egeriis ny formand? Danica midt i dyb ledelseskrise

Det Danske Bank-ejede Danica har ikke bare tabt markedsandele til ærkerivalen PFA, men er nu også ved at blive indhentet på størrelsen af nummer tre, Velliv. Meget tyder på, at udviklingen dækker over en ledelseskrise på både direktions- og bestyrelsesniveau. Danske Banks CEO Carsten Egeriis bør igen sætte sig i formandsstolen, når den bliver ledig om få måneder, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne analyse.

De seneste mange år har der været massivt gennemtræk i toppen af landets næststørste pensionsselskab. Og nu er bestyrelsesformanden og den adm. direktør igen ved at blive udskiftet: 

Danicas nuværende bestyrelsesformand, Berit Behring, har sagt op i Danske Bank-koncernen med virkning til sommer, og dermed siger hun også farvel til Danica. Den konstituerede adm. direktør Søren Lockwood er også på vej ud. Hans job overtages derefter af PFA-direktør Mads Kaagaard til efteråret. 

Brug for hurtig handling

Det er langt fra en ideel situation for pensionsselskabet, der lige nu er hårdt presset både oppefra og nedefra. PFA trækker fra i toppen, mens Velliv sidste år havde næsten lige så mange præmieindtægter som Danica. Andenpladsen i toppen af den danske pensionsbranche for Danica er dermed i akut fare. 

Man kunne sætte det endnu mere på spidsen og spørge, hvem der nu skal træde til og få Danica på rette kurs. Der er brug for handling nu og her. 

Berit Behring har åbenbart ikke længere lyst til at være i Danica. Søren Lockwood har arbejdet hårdt på de indre linjer for at fortsætte som direktør. Men ham vil Danske Bank ikke længere have. Han skal erstattes af Mads Kaagaard, som PFA ikke længere ville have. 

Ledelsesudskiftningerne har været nogle dyre lektioner, som Danske Bank har måttet betale for sit ejerskab i Danica. Men for Danske Bank kan man måske også lære noget af at kigge i bakspejlet: I 2017 købte man SEB Pension og betalte 6,5 mia. kr. for at vokse med 5 mia. kr. i årlige præmiekroner. Opkøbet har været alt andet end en succes. 

Arkitekterne bag dét opkøb er to tidligere topdirektører i SEB Pension, nemlig Per Klitgaard og Søren Lockwood, der begge har siddet længere i toppen af SEB Pension end i Danica. 

Økonomisk Ugebrev skrev allerede i 2019, at Danica på mindre end to år havde mistet al den nye forretning fra SEB Pension igen. Alligevel var det først i seneste årsrapport, at den store nedskrivning på 1,6 mia. kr. blev foretaget. Man kunne forsigtigt gætte på, at tålmodigheden dermed hørte op fra Danske Banks side, og at man samtidig mistede tilliden til adm. direktør Søren Lockwood.

Udefra set må det største spørgsmål i dag være, hvorfor skulle der gå så lang tid, før Danske Bank reagerede på noget, der stod klart for alle i markedet allerede i 2019. Måske hænger det sammen med bestyrelsen i Danica.

I gamle dage – under Peter Strarup og Thomas Borgen – var det den øverste direktør i Danske Bank-koncernen, der sad for bordenden i bestyrelseslokalet i Danica. 

Mellemledernes tid

I de seneste seks år har det bare været mellemledere fra Danske Bank, der har udgjort bestyrelsen i Danica. Altså folk fra en helt anden liga og med en helt anden beslutningskraft. Det illustreres af et heftigt gennemtræk de senere år, hvor Danica har skiftet bestyrelsesformand fem gange på blot seks år. Danske Bank har med andre ord ikke været tilfredse med udviklingen i lang tid. 

Nu er det andet store spørgsmål så, hvem der skal tage over efter Berit Behring, når hun forlader Danske Bank-koncernen til sommer. Der vil ligge nogle gode signalværdier i, hvis Carsten Egeriis vil vende tilbage til gamle tider ved at sætte sig selv i spidsen af bestyrelsen, og måske trække flere andre topfolk fra Danske Bank med sig. Det vil i hvert fald vise en vilje til at få Danica tilbage på sporet. 

Hvis det ikke sker, vil spekulationerne sikkert igen starte omkring, hvad Danske Bank egentlig vil med ejerskabet i Danica. Danica tjener ikke penge nok til at leve op til indtjeningskravene i Danske Bank, og så er det måske bedst at sælge Danica. Det er ikke så utænkeligt, og det er tidligere blevet luftet af Eivind Kolding, da han stod i spidsen for Danske Bank. 

Hvem ved: Måske vil Nordea købe. De ser i hvert fald ud til at have fortrudt, at de i sin tid skaffede sig af med Velliv. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank