Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsmafia hev kvart mia. ud af konkursramt selskab

Carsten Vitoft

mandag 25. februar 2019 kl. 8:40

Er der en overgrænse for, hvor meget en bank må tjene?

Det viser sig, at den særlige danske forretningsmodel, der de seneste år har ført til flere store konkurser på forsikringsmarkedet, har været voldsomt lukrativt for ejerne bag de nødstedte selskaber. Garantifonden presser nu kurator Boris Frederiksen til at se på alle mistænkelige transaktioner.

Der er vitterligt tale om en nedtur på første klasse for de fire danskere, der i starten af sidste år stod bag den største forsikringskonkurs i nyere dansk tid. I løbet af ti år er de fire – Leif Corinth-Hansen, Bo Lundqvist, Morten Helge og Tonny Anker-Svendsen – blevet multimillionærer på den kontroversielle forretningsmodel, hvor man vokser hæmningsløst på de europæiske forsikringsmarkeder, uden at have den store kapital til rådighed. Og selv om Alpha Insurance aldrig rigtigt tjente store penge – selskabet havde lige så mange år med underskud som med overskud – lykkes det de fire personer at hive mindst 230 mio. kr. ud af selskabet.

Kurator følger op

Det viser Økonomisk Ugebrevs analyse af mere end 20 årsrapporter for Alpha-koncernen, og det resultat skaber reaktioner hos Garantifonden for Skadesforsikring, der nu står tilbage med en milliardregning, alene for konkursen i Alpha Insurance.

”Vi synes, at det er rigtigt godt, at der bliver gravet i transaktionerne. Vores forventning er, at kurator følger op på alle mistænkelige transaktioner, også af hensyn til garantifonden, der må være hovedkreditor i boet,” siger underdirektør Torben Weiss Garne fra garantifonden.

Kurator Boris Frederiksen er i gang med at kortlægge forløbet op til konkursen – bl.a. en række mistænkelige transaktioner mellem Alpha Insurance og et schweizisk selskab, som de fire ejere drev i al stilhed ved siden af, som beskrevet i sidste uge.

”Vi er fortsat i proces med at undersøge en række forhold, herunder de begivenheder, der førte til konkursen. Alle pengestrømme, der ikke er driftsrelaterede, har naturligvis særlig interesse, og henset til den indtrådte konkurs vil udbetaling af udbytter eller anden kapitalafgang fra selskabet være noget, som vi vil forholde os til, herunder om det er sket på forsvarligt grundlag,” forklarer Boris Frederiksen.

Flere forhold tyder i dag på, at der på flere måder var tale om tømning af selskabet. Dels trak ejerne store millionudbytter ud i år, hvor selskabet rent faktisk havde underskud. Udbytterne blev desuden i flere tilfælde besluttet i sidste øjeblik, hvilket tyder på, at selskabets økonomi blev presset til det yderste af ejerne, så langt tilbage som i 2007.

I alt blev der undervejs betalt udbytter for 142 mio. kr. til de fire ejere. Oven i det blev der undervejs holdt lønfest af og for ejerne, der også agerede som bestyrelse og direktionen. I enkelte år blev der givet helt op til 7,6 mio. kr. til de af ejerne, der samtidig var direktører. Selv da solvensen var presset, var disse lønninger stadig på 6 mio. kr.

Direkte adspurgt om det nu er nogle af de ting, som kurator nu vil se nærmere på, svarer Boris Frederiksen: ”Jeg kan i sagens natur ikke komme ind på detaljer herom, men det vil navnlig være dispositioner, der er foretaget fra omkring årsskiftet 2016/2017 og fremefter, det vil være særligt relevante at kigge på. Tidligere dispositioner kan være relevante, men vil som udgangspunkt være foretaget uden tidsmæssig sammenhæng til de problemer, der førte til konkursen. Hvis vi konkluderer, at der er grundlag for at rejse krav, vil vi træffe beslutning herom i en tæt dialog med konkursboets hovedkreditorer.”

350 mio. til mafiaen?

Partnerskabet bag Alpha Insurance har relationer til de to andre nylige forsikringskonkurser i Husejernes Forsikring og Qudos Insurance. Jens Erik Christensen, der gik ned med Husejerens Forsikring, har siddet i bestyrelsen i Alpha og har desuden ejet en mindre andel af selskabet, ifølge Ugebrevets oplysninger. En anden tidligere ejer, Tonny Anker-Svendsen driver i dag forsikringsselskabet Gefion, der også er voldsomt presset økonomisk.

Forstiller man sig at de andre ejere, Morten Helge og Bo Lundqvist, er blevet ligeligt privatøkonomisk fordelt af midlerne fra Alpha Insurance undervejs, er tallet langt højere end 230 mio. kr. Ifølge regnskabsloven skulle Alpha nemlig kun oplyse den siddende direktørs løn, men flere af de andre ejere arbejdede også i selskabet på ledelsesniveau. Så hvis forsikringsmafiaen i virkeligheden har delt pengene ligeligt mellem sig, vil udbetalingerne til ejerne snarere overstige 350 mio. kr.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank