Log ind
Log ind
Finans

PwC og KPMG tjekkes for revisionssjusk op til forsikringskonkurser

Carsten Vitoft

søndag 03. maj 2020 kl. 9:40

Artikelserie om forsikringsmafiaen: To af landets største revisionshuse, PwC og KPMG, risikerer nu at blive trukket ind i langvarige retssager af Garantifonden for Skadesforsikring. Begge var revisorer i Alpha og Qudos Insurance, der mistænkes for at snyde med solvensen over for Finanstilsynet, inden de begge gik konkurs i 2018. Revisorerne kan dermed blive holdt indirekte ansvarlige for Garantifondens tab.

Milliardbeløb er i de seneste år fosset ud af Garantifonden for Skadesforsikring til danske og udenlandske kunder efter konkurserne i Alpha og Qudos Insurance. Men nu øjner fonden en chance for at få dækket en god bid af tabene hos et par af Danmarks største revisionshuse.

Det drejer sig om KPMG og PwC, der underskrev regnskaberne i Alpha og Qudos i den periode, hvor Finanstilsynet gentagne gange fandt fejl i regnskaber og solvensopgørelser fra de to selskaber. Alligevel fik de to forsikringsselskaber undervejs blanke påtegninger fra deres revisorer, og det vil garantifonden nu gerne holde dem ansvarlige for.

DE DYBESTE LOMMER
”Det er jo klart, at fonden i sådan en situation ser på selskabernes ledelse, bestyrelse og revisionen, når det kommer til at søge erstatning for tab. Det er noget, vi forventer, at Kammeradvokaten vil undersøge i begge konkursboer. Og finder han frem til, at revisionen har begå-et ansvarspådragende fejl, så er det absolut noget, vi vil interessere os for. Så man bør også kigge på revisionen. Det er jo også naturligt i en eventuel retssag at se på dem ”med de dybeste lommer”. Revisorer har jo en ansvarsforsikring,” siger direktør i Garantifonden for Skadesforsikring Torben Weiss Garne til Økonomisk Ugebrev.

Kurator Boris Frederiksen er på nuværende tidspunkt meget fåmælt omkring revisorernes rolle i de to konkurser. For ti år siden førte han dog en lignende sag, da Plus Forsikring gik konkurs, og her gik han også efter revisorerne. Sagen endte med et civilretligt forlig og en bøde i straffesagen. ”Det er lidt for tidligt til at diskutere den mulige vinkel på sagerne lige nu. Vi arbejder på en afgørelse på, om vi skal føre sager mod den tidligere ledelse i Alpha Insurance, baseret på konkursboets undersøgelser. Det skal vi

drøfte med bl.a. Garantifonden for Skadesforsikring. I den forbindelse kan emnet dukke op i samtale med kreditorerne, hvor garantifonden er den absolut største,” siger Boris Frederiksen til Økonomisk Ugebrev.

PwC er i den forbindelse involveret på flere leder og kanter. Her reviderer man den dag i dag også det tredje kriseramte forsikringsselskab Gefion Insurance, som i flere omgange har offentliggjort tal og årsrapporter med fejlagtige eller misvisende solvensopgørelser. Seneste årsrapport var så fejlbehæftet, at Finanstilsynet krævede , at selskabet og revisorerne offentliggjorde en helt ny årsrapport med rigtige tal.

“Vi står ved de revisionspåtegninger, som er afgivet på de aflagte årsregnskaber i den periode, hvor PwC har væ-ret revisor for de to virksomheder. Vi har ikke foretaget revision af halvårsregnskaberne for de to virksomheder, og vi har ikke kendskab til undersøgelser imod os vedrø-rende vores revision i disse virksomheder, eller de pligter vi har som revisor. PwC har været revisorer for Qudos fra 2011 til og med 2018, og vi har været revisorer for Gefion siden 2015,” lyder det på mail fra PwC, hvor topchefen hedder Mogens Nørregaard Mogensen.

SAMARBEJDE AFBRUDT
Det er partner i PwC Jesper Edelbo, der var revisor i Qudos Insurance, hvor der også flere gange kom påbud fra tilsynet om at ændre tal og solvensopgørelser. Kort før det skete, kom det dog til et opgør mellem Qudos og Jesper Edelbo. De stoppede samarbejdet 24 sep. 2018 – godt tre måneder før konkursen. Derefter blev KPMG ansat som revisorer dagen efter, men det holdt kun en dag. Herefter var Qudos i en periode uden lovpligtig revisor, og det siger måske noget om tingenes tilstand.

PwC vil ikke interviewes om årsagen til bruddet, men Qudos siger om årsagen, at PwC havde godkendt årsrapporter, der ikke var retvisende lang tid før, Finanstilsynet greb ind over for de misvisende solvensopgørelser og årsrapporter i 2018.

”Den sag, som vi har anlagt imod PwC, kører stadig ved domstolene, ligesom der verserer en voldgiftssag imod Echelon, sælger af Qudos, som følge af tilbageholdte oplysninger om behovet for hensættelser på forsikringsporteføljen i forbindelse med købet af Qudos i marts 2017,” lyder det i dag fra de tidligere ejere af Qudos, New Nordic. Her er man altså overbeviste om, at Qudos i mange år offentliggjorde årsrapporter, hvor solvensopgørelserne til myndighederne var misvisende omkring de reelle kapitalbehov.

Jesper Edelbo er også revisor i Gefion Insurance, der lige nu kæmper for livet, så på den måde kan sagerne udvikle sig til flere for revisionsgiganten. Den slags sammenfald overrasker ikke i Garantifonden.

”Det undrer mig ikke. Ingen tvivl om at der er en del sammenfald i de her konkurser. Så det kunne se ud til, at selskaberne var inspireret af hinanden. Selskaberne havde bl.a. en eksorbitant høj andel af genforsikring, som er en meget dyr måde at drive forsikring på. Samtidig havde de nogle af markedets billigste priser. Sådan en kombination får jo normalt en ende på et tidspunkt,” slutter direktør Torben Weiss Garne.

KPMG var revisorer i Alpha Insurance.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]