Finanstilsynets formelle tidsfrist for det kriseramte forsikringsselskab om at skaffe mere kapital er netop udløbet. Alligevel kom der ingen udmelding fra hverken Finanstilsynet eller Gefions ledelse i den forgangne uge. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger skyldes det, at amerikanske penge i 11. time har meldt sig på banen, og de forhandlinger trækker angiveligt ud, skriver Fagredaktør Carsten Vitoft.
Den fjerde danske forsikringskonkurs på lige så mange år kunne meget vel have været en realitet i denne uge, for der krydsede Gefion Insurance nemlig den deadline, som Finanstilsynet udstedte i slutningen af sidste år: Find yderligere kapital inden seks måneder – eller vi drejer nøglen om, lød det populært sagt fra Finanstilsynet dengang.
Men ugen gik, uden at Gefion Insurance havde levet op til kravene. Gefion står ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger stadig uden en godkendt plan for genoprettelse af kapitalen i selskabet, efter at Finanstilsynet i starten af året vendte tommelfingeren ned til ledelsens eget forslag.
FORHANDLER PÅ HØJTRYK
”Finanstilsynet sendte den 26. februar 2020 et udkast til afgørelse om, at Finanstilsynet ikke godkendte genoprettelsesplanen i høring hos Gefion Insurance. Det var Finanstilsynets vurdering, at det ikke var sandsynligt, at selskabet ville få tilført kapital. Det var endvidere Finanstilsynets vurdering, at selskabets budgetter var for optimistiske og forbundet med stor usikkerhed,” stod der bl.a. i den seneste melding fra Finanstilsynet. Økonomisk Ugebrev erfarer, at der forhandles på højtryk om frisk kapital til selskabet, og Gefions ledelse var i denne uge tilsagt til møde hos Finanstilsynet – uden nogen endelig afklaring.
Økonomisk Ugebrev har talt med flere aktører tæt på processen. Spørger man i markedet, er situationen meget, meget skrøbelig. Gefions ledelse blev efter det oplyste midt på ugen sendt hjem fra et frustreret finanstilsyn, efter ledelsen havde lagt papirer på bordet med nye penge – men igen blot i et usikkert tilsagn. Meldingen fra tilsynet var, at der skal rigtige penge i banken. Men hvor lang tid selskabet så igen har fået forlænget fristen, melder historien intet om.
Ubekræftede rygter siger dog, at der er tale om amerikanske penge, men det var ikke muligt at få det eller andre ting omkring processen verificeret hos Gefions ledelse i denne uge. Den ønskede ikke at svare på Ugebrevets spørgsmål, trods gentagne henvendelser.
Men der er næppe tvivl om, at Gefion stadig er presset helt i bund økonomisk. Ikke mindst efter tilsynet i starten af året trak hele selskabets indtægtsgrundlag væk ved at forbyde ledelsen at sælge nye forsikringer eller forlænge de gamle. Status på det hele burde været fremgået for en måned siden, men her brød Gefion en andet lovregel, da man undlod at indlevere årsrapporten. Spørger man revisorer med kendskab til forsikringer, er årsagen højst sandsynligt, at selskabet ikke har kunnet overbevise sin revisor om, at det er en going concern, der kan overleve resten af året, og at ledelsen derfor arbejder på tilførsel af mere kapital, så revisor kan underskrive regnskabet.
EN BALANCEGANG
Det er meget usædvanligt, at Finanstilsynet ikke følger op på sine egne frister, og det skyldes efter Ugebrevets oplysninger, at muligheden for nye penge opstod meget tæt på tilsynets deadline. Nu risikerer tilsynet så på den anden side at skulle lægge ryg til kritik, hvis det lykkes Gefions ledelse at trække andre aktører med i et fald. Det er allerede sket i England, hvor en af Gefions agenter er gået konkurs, efter tilsynet kom med tegningsstoppet for nye forsikringer i januar. På den anden side er det forståeligt, at tilsynet også lader selskabet udtømme alle muligheder, inden man som næste skridt trækker tilladelsen og sender Gefion mod en likvidation. For kritikken vil komme uanset hvad, når man tænker på, hvor store problemer de tidligere danske forsikringskonkurser har skabt i bl.a. England og Frankrig. Denne gang er det endda endnu værre, da Garantifonden for Skadesforsikring har dækket de tidligere tab, mens et eventuelt krak i Gefion bliver uden garantifondens deltagelse, da den ikke længere dækker i andre lande.
Gefion nåede at vokse sig større end både Alpha Insurance og Qudos Insurance, der begge gik ned i 2018. Det er endda sandsynligt, at nogle kunder i udlandet vil blive ramt for anden gang af en dansk forsikringskonkurs, da Gefion overtog kunder fra de tidligere konkursboer.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.
399,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her