Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Artikelserie “Forsikringsmafiaen”: Revisionsgigant indirekte ansvarlig for milliardtab i dansk garantifond

Carsten Vitoft

tirsdag 26. marts 2024 kl. 10:56

Mandag gav retten i Lyngby tre jyske erhvervsinvestorer medhold i, at landets største revisionsfirma PwC brød god skik, da de godkendte regnskaber i Qudos Insurance for 2016 i foråret 2017. Og det koster nu PwC en kæmpe erstatning på knap 120 mio. kr., som tilfalder de fire tidligere ejere af forsikringsselskabet. Retssagen, hvor PwC har anket dommen, efterfølges af endnu en retssag, som er anlagt af konkursboets kurator Boris Frederiksen, der går efter en erstatning i samme størrelsesorden. Med den aktuelle nye dom vurderer kurator Boris Frederiksen, at han står stærkt for at vinde næste retssag mod PwC, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Konkursen i Qudos Forsikring er ved at udvikle sig til et sandt mareridt for landets største revisionshus PwC. For med ugens foreløbige afgørelse i byretten i Lyngby kan der for første gang tegnes en lige linje mellem det dårlige revisionsarbejde i PwC og de enorme tab, der i for tiden hober sig op i den danske Garantifond for Skadesforsikring. Den kæmper med milliardtab, som i sidste ende skal betales af de danske forsikringstagere.

Dommen fastslår utvetydigt, at der i regnskabet for 2016 ikke burde have stået mere end fem mio. kr. på egenkapitalposten i det revidere regnskab for forsikringsselskabet Qudos Insurance. Men revisor Jesper Edelbo fra PwC underskrev alligevel regnskabet med en bogført egenkapital på 167 mio. kr. Det står i skarp kontrast til vurderingen fra de uafhængige syns- og skønsmænde, der ifølge dommen fastslår, at selskabet ved udgangen af 2016 manglede 300 mio. kr. for at overholde Finanstilsynets solvenskrav.

Allerede der, eller ved revisionens færdiggørelse nogle måneder senere, burde statsaut. revisor Jesper Edelbo og PwC altså have lukket selskabet i stedet for at give regnskabet en blank påtegning.

Da selskabet fik lov til at fortsætte driften, blev revisor og PwC altså indirekte ansvarlige for alle de tab, der efterfølgende hobede sig op i og omkring Qudos Insurance.

Men mandagens dom er blot den første erstatning relateret til konkursen i Qudos Insurance, hvor første runde altså foreløbig er vundet af de fire jyske erhvervsinvestorer, Bruno Pedersen, Lars Høyer, Thomas Nordin Christensen og Lars Engell Friis. De har af egen lomme finansieret en retssag for næsten 12 mio.kr., og mandag blev de altså tilkendt en erstatning på lige under 120 mio. kr.

”Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået en klar dom, og vi nu har rettens ord for, at PwC handlede ansvarspådragende ved at give en blank revisionspåtegning. Endvidere slår dommen fast, at Qudos ved tidspunktet for regnskabsaflæggelsen ikke var going concern, men manglede DKK 300 mio. kr., for at undgå konkurs,” siger Thomas Bruno Pedersen til Økonomisk Ugebrev.

Men revisionsfirmaet PwC har en lignende sag hændende over hovedet fra kurator efter Qudos Insurance Boris Frederiksen, og det er her Garantifonden kommer ind i billedet. Han vil også have 110 mio. kr. fra PwC grundet de tab, som PwC antages at have påført Garantifonden for Skadesforsikring, netop ved at lade Qudos fortsætte med at tegne forsikringer, samtidig med at revisor slet ikke burde have godkendt regnskaberne.

”Vi forsøger jo at rejse bevisbyrden omkring, at årsrapporten for 2017 ikke burde have været godkendt af revisorerne eller ledelsen. Med den nye dom ser det jo ud til, at der allerede ved årets start manglede et trecifret millionbeløb, og at selskabet allerede var under vand på dette tidspunkt. Vi vil nu nærlæse dommen og vurdere betydningen for konkursboets sag, men det er klart, at det her ser ud til at kunne hjælpe os meget med at løfte den bevisbyrde,” kurator siger Boris Frederiksen til Ugebrevet.”

Hemmelige papirer

Kurator Boris Frederiksens sag kører også på fulde omdrejninger, og i januar fik han en dom mod Jesper Edelbo og PwC i revisornævnet, som er første stadie inden en eventuel erstatningssag. Men dommen var umiddelbart skuffende for kurator, og den handlede blot om lidt over fem mio. kr.

PwC har dog nægtet at fremlægge Jesper Edelbos interne arbejdspapirer, selv om PwC allerede var blevet pålagt dette af en dommer.

I lyset af den nye dom, ser Revisornævnets arbejdet i den forbindelse ikke så heldigt ud – og Boris Frederiksen vil have sagen til at gå om. Nu er der formentlig store chancer for, at det kommer til at ske med mandagens dom fra byretten i Lyngby. Og dermed vokser presset på PwC også for at fremlægge de tilbageholdte interne revisionspapirer.

Den nye dom fra Byretten i Lyngby er heller ikke så heldig for den tidligere ledelse i Qudos Insurance, hvoraf flere allerede er blevet idømt konkurskarantæne samme sted. Der er primært tale om Nicolai Borcher og advokat Anders M. Hansen, og de er også stævnet af Boris Frederiksen sammen med PwC.

Med denne uges afgørelse om, at årsrapporten for 2016 aldrig burde have været underskrevet, så bliver det nok en hel del nemmere for Boris Frederiksen at vise at årsrapporten for 2017 heller ikke burde være godkendt. Det er denne årsrapport Boris Frederiksen har zoomet ind på, men de tidligere ejere af Qudos – de tre erhvervsinvestorer fra Århus – har zoomet ind på årsrapporten for 2016.

Det er næppe gode nyheder, at Boris Frederiksen nu kan vise, at ledelsen burde have været bekendt problemer i Qudos Insurance endnu tidligere end ved regnskabsaflæggelse for 2017, mens de angiveligt berigede sig selv med millioner af kroner fra Qudos. Men regningen kommer for især til at hænge på PwC, at den tidligere ledelse stort set er uden betalingsevne i dag.

Økonomisk Ugebrev har spurgt PwC, om deres vurdering af den nye dom fra byretten, og om man nu vil fremlægge Jesper Edelbos interne arbejdspapirer, som Boris Frederiksen altså ikke må se. PwC vendte ikke tilbage, men oplyste i sidste uge til andre medier, at man overvejer at anke sagen.

På lidt længere sigt venter en lignende sag med det også konkursramte Gefion Insurance, som også havde Jesper Edelbo og PwC som revisorer. Her vil Boris Frederiksen have en erstatning på intet mindre 138 mio. kr. fra PwC.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank