Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny forsikringskonkurs truer efter domstolssejr til kurator

Carsten Vitoft

torsdag 20. april 2023 kl. 17:55

Ny forsikringskonkurs truer efter domstolssejr til kurator

Mens de nu kuldsejlede forsikringsselskaber Alpha og Qudos Insurance voksede voldsomt, var der fuld knald på udbetalingen af salgsprovisioner. Nu har kurator Boris Frederiksen fået Sø- og Handelsrettens ord for, at pengene skal tilbage konkursboerne. Det kan blive livstruende for et andet forsikringsselskab, skriver fagredaktør Carsten Vitoft. 

Kurator Boris Frederiksen har længe jagtet 111 mio. kr. hos forsikringsagenten Frida, og nu viser en ny dom fra Sø- og Handelsretten, at han har særdeles gode kort på hånden. 

Dommen, afsagt den 8. marts til fordel for konkursboet efter Alpha Insurance, er nem at overse grundet et lille omfang omkring. 400.000 kr. er det beløb, den anden part i sagen – salgsagenten First Marine – nu skal betale tilbage til konkursboet. 

Men dommen kan få enorme konsekvenser for et andet konkursbo, nemlig efter Qudos Insurance, som Boris Frederiksen også bestyrer. Sagerne er nemlig stort set ens, og de handler begge om, hvorvidt salgsagenter skal betale deres provisioner tilbage til et forsikringsselskab, når en forsikringspolice ophører. Eksempelvis på grund af en konkurs. 

Sag starter til efteråret

”Vi ved jo i hvert fald nu, at det her er meget relevant i to af de konkurser, hvor vi er kurator, og det vil tilføre konkursboet penge. Retten har afgjort, at vores tolkning om at kræve tilbagebetaling til konkursboet efter Alpha Insurance er korrekt. Det kan få endnu større betydning for konkursboet efter Qudos Insurance, hvor der er tale om helt andre og langt større beløb,” siger Boris Frederiksen.

Det er her, de 111 mio. kr. igen kommer ind i billedet. For det er det beløb, som stadigt aktive Frida Forsikring står til at skulle betale tilbage til konkursboet efter Qudos Insurance. Hvis altså Boris Frederiksen også vinder denne helt tilsvarende sag, som ventes at starte i retten til efteråret.

”First-dommen har nogle lighedspunkter med sagen mod Frida, men også væsentlige forskelle. Ordlyden af kontrakterne med de respektive forsikringsselskaber er afgørende forskellig. Vi har i øvrigt noteret os, at kurator kun fik medhold i en tredjedel af påstanden på baggrund af Sø- og Handelsrettens præmisser,” skriver adm. direktør Brian Malmros fra Frida Forsikring. 

First Marine oplyser til Økonomisk Ugebrev, at de ikke anker dommen. 

Særligt to forhold falder i øjnene i dommen fra Sø- og Handelsretten: 

”Retten finder, at der må tages udgangspunkt i den oven for beskrevne praksis, der har været mellem Alpha og First i forbindelse med ophør af forsikringsaftaler før udløbstid, således at der skal ske tilbagebetaling pro rata. Efter Sverre Lorenzen og Jakob Selmer Olsens forklaringer lægger retten til grund, at det yderligere har været et grundlæggende princip, at tilbagebetaling af præmie og provision skulle følges ad. Det indebærer, at der alene skal ske tilbagebetaling af provision fra First i det omfang, Alpha har skullet tilbagebetale præmie til forsikringstageren,” lyder en del af præmisserne. Videre hedder det:  

”Der er ikke holdepunkter for at fravige disse principper i den foreliggende situation, og retten finder derfor, at Alpha under konkurs alene har krav på tilbagebetaling af provision i det omfang, at forsikringstagerne har anmeldt krav på tilbagebetaling af præmie i Alpha under konkurs.” 

Retten har altså lagt vægt på, at der skal ske tilbagebetaling af provisionerne, uanset at det er en standardkontrakt, der er indgået mellem parterne. Men retten afgør også, hvornår der skal ske tilbagebetaling, og hvordan den skal regnes ud.

Ingen hensættelse 

Det vigtige element her er, at der skal ske proportional tilbagebetaling, men at det kun skal ske i de tilfælde, hvor kunden selv søger sin præmie tilbagebetalt. Og her er det værd at være opmærksom på, at Frida Forsikring selv har været meget aktiv med at hjælpe sine kunder med at søge tilbagebetaling af deres præmier i forbindelse med konkursboet efter Qudos Insurance, som samtidig er langt den dyreste af de seneste års danske forsikringskonkurser. 

Brian Malmros & Co. i Frida er da også så sikre i deres sag, at de ikke har hensat en rød reje, hvis de skulle tabe sagen. ”Det er fortsat vores og vores eksterne rådgiveres opfattelse, at selskabet mest sandsynligt i sidste ende bliver frifundet for den af konkursboet nedlagte påstand,” lyder det i en mail fra Brian Malmros. Egenkapitalen i Frida Forsikring lød i seneste årsrapport på 40 mio. kr. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank