Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsmafia sendte millioner til schweizisk skuffeselskab

Carsten Vitoft

tirsdag 12. februar 2019 kl. 14:44

Kammeradvokaten mistænker nu ejerne bag Alpha Insurance for at have ført både kreditorerne og den danske garantifond bag lyset ved at have kanaliseret penge til udenlandske selskaber, som de under et røgslør selv stod bag. Også de danske skattemyndigheder kan være snydt for millionindtægter ved transaktionerne, der stod på i årevis, helt op til konkursen sidste år.

Kammeradvokat Boris Frederiksen har nu, som kurator, indledt en intensiv jagt på millioner af kroner fra ejerne bag den største forsikringskonkurs i nyere tid, Alpha Insurance. Økonomisk Ugebrev erfarer, at Boris Frederiksens mistanke retter sig mod de tidligere ejere Leif Corinth-Hansen og Bo Lundqvist, der kan have tømt Alpha Insurance for millionværdier.

TAVSE ÅRSRAPPORTER

Baggrunden er, at Alpha Insurance i 2015 startede et samarbejde med et schweizisk selskab Beta Re. Herefter flød millionerne ud af Alpha Insurance til Schweiz, uden det af årsrapporterne fremgik, hvad der blev betalt for eller hvem der stod bag de udenlandske selskaber. Men Økonomisk Ugebrev erfarer nu, at det netop er Alphas egne ejere, der stod bag det schweiziske selskab, hvilket heller ikke fremgik af årsrapporterne fra Alpha Insurance.

”Vi er opmærksomme på samarbejdet med Beta Re, og der pågår en dialog med Beta Re herom. Derudover kan jeg ikke pt. kommentere yderligere herpå for nærværende,” lyder det kortfattet fra Boris Frederiksen.

Over årene blev betalingerne mellem Alpha Insurance og Beta Re større, og udvidet til flere andre datterselskaber under Beta Re, herunder det engelsk selskab Lima og det danske selskab Beta Aviation, som Leif Corinth-Hansen og Bo Lundqvist også stod bag. Ingen af dem har over for Økonomisk Ugebrev ønsket at forklare deres ejerforhold eller relationen mellem de to virksomheder.

Alpha Insurance gik konkurs sidste forår og efterlod sig krav for næsten 2,5 mia. kr. . Både danske og udenlandske kunder skal nu have dækket deres krav af Garantifonden for Skadesforsikring, der ventes at få en regning i omegnen af 1 mia. kroner, alene fra konkursen i Alpha Insurance. Den regning skal nu betales af alle danske forsikringstagere. Der findes dog også andre kreditorer, og de kan alle være

blevet snydt for penge ved, at ejerne bag Alpha Insurance altså synes at have handlet med sig selv – og samtidig ikke have oplyst om det i årsrapporterne. I den seneste årsrapport fra 2016 fremgår det under nærtstående parter, at Alpha Insurance alene det år handlede for 6,5 mio. kr. med Beta Re, med Liam for 5,8 mio. kr. og sidst med Beta Aviation for 2,8 mio. kr. Altså for samlet godt 15 mio. kr. bare dét ene år. Det fremgår bare ikke, hvem der ejer disse selskaber.

Men ser man nærmere på, hvem bagmændene er, kan den schweiziske selskabsstyrelse oplyse, at det netop er Leif Corinth-Hansen og Bo Lundqvist, der tegner selskabet Beta Re – og dermed også de to datterselskaber. De sad altså samtidig i henholdsvis direktion og bestyrelse i Alpha Insurance.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger drejer samarbejdet sig om rådgivning ved køb af genforsikring. Men hvorfor sådan en opgave pludselig i 2015 bliver outsourcet til Schweiz, vil hverken Bo Lundqvist eller Leif Corinth-Hansen svare på i dag.

SKUFFESELSKABER?

Det springende punkt i Kammeradvokatens undersøgelserne bliver nu, om der reelt så er leveret ydelser om rådgivning til Alpha Insurance, eller om det i værste fald er personlig berigelse, der ligger bag. Samtidig skal det kortlægges, om sådanne transaktioner i givet fald er sket til markedspriser – eller om der kan være betalt overpriser for at flytte penge fra Danmark til Schweiz.

På den måde skal Boris Frederiksen basalt set afgøre, om han mener, at Beta Re og tilhørende selskaber blot er skuffeselskaber. Beta Re skriver selv på sin hjemmeside, at det i starten kun arbejdede for en stor kunde. Det nævnes ikke hvilken, men som må antages at være Alpha Insurance. Det danske selskab Beta Aviation synes heller ikke at have ret mange kunder. Bruttofortjenesten ligger på et par mio. kr., og selskabet har ifølge årsrapporten tabt egenkapitalen kort tid efter, at Alpha Insurance gik ned.

Hvis kammeradvokaten ender med at konkludere, at der er betalt overpriser for denne rådgivning, så kan der pludselig også være tale om ulovlig transfer pricing. Det vil sige, at overskud i Danmark fra Alpha Insurance er blevet flyttet til lavere beskatning i Schweiz, hvor selskabsskatten er lavere. Noget, skattemyndighederne har været særdeles opmærksomme på i de senere år.

Uanset hvad Kammeradvokaten kommer frem til, synes transaktionerne at have gavnet Leif Corinth-Hansen og Bo Lundqvist økonomisk. De driver begge private selskaber, hvor egenkapitalen lyder på et tocifret millionbeløb. I de seneste regnskaber hev Leif Corinth-Hansen 7 mio. kroner ud i udbytte, mens Bo Lundqvist klarede sig med 1,5 mio. kr.

Fire års journalistisk kortlægning af forsikringsmafiaen

Denne uges artikel om den danske Forsikringsmafias hemmelige schweiziske skuffeselskab er den foreløbige kulmination på den lange artikelserie, som fagredaktør Carsten Vitoft har leveret i Økonomisk Ugebrev over de seneste fire år.

Han har i artikelserien, længe før konkurserne i både Husejernes Forsikring, Alpha Insurance og Qudos, beskrevet forsikringsselskabernes vej mod afgrunden. Der har i alle selskaberne tidligt været massive indikationer på, at noget var galt. Særligt i Husejernes Forsikring og Qudos var der, længe før konkurserne, rungende advarselssignaler. Blandt andet på grund af uortodokse forretningsprincipper og forsikringsledelser, som vedvarende forsøgte at krybe i flyverskjul for kritiske journalistspørgsmål.

Carsten Vitoft har i over 50 artikler de seneste fire år vedvarende og stædigt gravet sig med i selskabernes DNA, den måde de arbejder på og ledelserne bag. Der har været tale om et stykke vaskeægte journalistisk gravearbejde, hvor hver meters landvindinger er opnået gennem kamp. Der har ikke været nogen foræringer med en papkasse med hemmelige dokumenter eller en indsigtsfuld deep throat, som kunne fortælle hele historien.

I november 2015 dukkede de første problemer op med Husejernes Forsikring. Økonomisk Ugebrev bragte en artikel under overskriften ”Home beder Husejernes Forsikring om redegørelse”. Det skete efter påvisning af misvisende markedsføringsmateriale og nogle økonomiske forunderligheder. Længe før konkursen skrev vi i juni 2016 under overskriften ”Home stopper salg af omstridte forsikringer”, at ”tusindvis

af kunder i Danske Banks datterselskab, Home, risikerer at stå tilbage med værdiløse forsikringer, da forsikringsselskabet i Liechtenstein bag samarbejdspartneren, Husejernes Forsikring, mangler penge. Danske boligejere risikerer tab på et tocifret millionbeløb. I alt kan der være tale om 15.000 danskere, der mister deres ejerskifteforsikring.” Faktisk endte de med værdiløse ejerskifteforsikringer efter den senere konkurs.

I september 2017 skrev Carsten Vitoft en artikel med overskriften ” Qudos: Trecifret milliontab truer skadesgarantifond ”. I artiklen hed det, at ”endnu et tværeuropæisk forsikringsselskab er havnet i så alvorlige økonomiske vanskeligheder, at det er usikkert, om selskabet overlever året ud. Qudos Forsikring er sat under skærpet tilsyn af Finanstilsynet, da selskabet antageligt allerede blev insolvent i foråret. Regnskabstricks var eneste årsag til, at selskabet netop kunne klare solvenskravene i seneste regnskab.”

Carsten Vitofts seneste artikel er den foreløbige krone på værket. Stadigt mere indikerer, at den danske garantifond for skadesforsikring har været udsat for en tømning, som ikke burde være lovlig. Med de seneste afsløringer er det uundgåeligt, at Finanstilsynet, og senere sikkert også politiet, må gå ind i sagen, for at finde ud af, hvad der er sket. Det kan også godt være, at konklusionen blot bliver, at det aktuelle garantisystem er så hullet for misbrug, at det skal gentænkes. Vi kan dog godt love, at der kommer flere artikler hen ad vejen om den danske forsikringsmafia, som fortsat er tavs som graven. Hvorfor mon?

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank