Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringskonkurser er endnu en plet på Danmarks ry

Carsten Vitoft

mandag 16. december 2019 kl. 9:46

Udlandet ser med stigende skepsis på den danske forsikringsbranche, efter at en række store danske konkurser har ramt mæglere og kunder i mange andre europæiske lande. Det kan gøre det sværere at sælge danske forsikringer fremover. Derfor er Garantifonden blevet bedt om at betale alle udenlandske krav.

Den danske Garantifond for Skadesforsikring er gået hen og blevet slaraffenland for de udenlandske kunder efter konkurserne i Alpha og Qudos Insurance sidste år. Trods et kæmpe rod i behandlingen af de mange skader har Garantifonden nemlig oppefra fået at vide, at den blot skal betale alle krav i udlandet, der ikke umiddelbart kan afvises.

Det skyldes en voksende utilfredshed i udlandet med de mange tab, som de danske konkurser har efterladt sig i andre lande, og som altså er nået helt op på politisk topniveau herhjemme, hvor man nu er alvorligt bekymret for Danmarks ry og rygte, erfarer Økonomisk Ugebrev.

SVÆRT AT FÅ OVERBLIK
”Det er klart, at der har været utilfredshed og undren i andre europæiske lande over, hvad der er sket i Danmark. England har allerede forpligtet sig til at betale en kvart mia. kr. for de tidligere konkurser, og der vil også være andre lande, der får udgifter. Men vi har ikke overblikket endnu. Så det er klart, at Danmarks omdømme omkring at sælge forsikringer i udlandet er under pres,” siger underdirektør i Garantifonden for Skadesforsikring, Torben Weiss Garne, der i udlandet oftere og oftere hører ordene hvidvask og konkurser, når talen falder på Danmark.

Det skaber et væld af problemer for Garantifonden. Først og fremmest at den nu nærmest er i udlandets kløer, når det kommer til skadesbehandlingen af de udenlandske krav, da der ikke ligger nogen klare skriftlige informationer om de udenlandske kunder på dansk grund. Men dernæst også, at en lang række danske kunder, der er blevet afvist dækning i Garantifonden, nu må se de udenlandske kunder få erstatning.

Problemet skyldes den særlige forretningsmodel, som de danske forsikringsselskaber har været drevet efter, hvor der ikke eksisterer basale oplysninger om kunderne eller sker en reel skadesbehandling af kravene mod den danske garantifond, erfarer Økonomisk Ugebrev. Alle disse oplysninger ligger rundt omkring i Europa i private forsikringsagenturer, som i mange tilfælde ikke ønsker at samarbejde med den danske garantifond.

”Det er meget vanskeligt at håndtere forsikringsskader i udlandet. Det er ofte private forsikringsagenturer, som står for selve skadesbehandlingen, da dette var outsourcet som en del af forretningsmodellen i Alpha og Qudos. Agenturerne har stået for bl.a. forsikringstegning, skadehåndtering og klager. Det er endvidere ofte agenturerne, der ejer de centrale kundeoplysninger,” forklarer Torben Weiss Garne.

Det betyder, at kunderne ofte slet ikke ved, at det er Alpha og Qudos, der er de bagvedliggende forsikringsselskaber. Garantifonden har derfor ikke automatisk adgang til alle oplysninger om de skadelidte. Derfor har Garantifonden været nødt til at finde samarbejdspartnere i de enkelte lande, og det gør det selvfølgelig en hel del dyrere. ”Vi oplever, at agenturerne kun vil samarbejde, hvis de bliver betalt herfor, og nogle agenturer er gået konkurs undervejs, så man har været nødt til at finde nye agenturer. Garantifonden tjekker skadesanmeldelserne sammen med kurator, herunder om der ligger en police bag de anmeldte skader fra udlandet,” siger Torben Weiss Garne.

Kurator er advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der også bekræfter den vanskelige skadesbehandling over for Økonomisk Ugebrev. Det handler om over 50 forskellige agenturer rundt omkring i Europa, der opgør skader og sender regninger til garantifonden.

KATASTROFEN LURER
Alt imens dette står på, er det tredje dansk forsikringsselskab kommet i alvorligt i uføre. Det drejer sig om Gefion Insurance, der netop nu undersøges af Finanstilsynet, der er så bekymrede, at man har krævet ekstra kapital og stop for salg af nye forsikringer. Gefions skæbne ser ud til at blive afgjort allerede i starten af det nye år (se næste side) . Skulle Gefion også gå ned, vil katastrofen for Danmarks omdømme blive endnu større af to årsager. Gefion er større og har flere kunder i udlandet end de to andre konkurser. Men den danske garantifond dækker ikke længere den slags forsikringstab i udlandet, efter en lovændring oven på de to andre konkurser.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Senior Advisor in the International Team
Region Hovedstaden
Erfaren økonom til politisk team
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank