Log ind
Log ind
Finans

Tilsyn opgiver stop for salg af usikre forsikringer

Økonomisk ugebrev

søndag 21. august 2016 kl. 17:28

Det udenlandske forsikringsselskab Gable afsætter fortsat forsikringer i Danmark, selv om selskabet står på randen af konkurs.

Dermed risikerer tusindvis af danskere ikke at få dækning på deres ejerskifteforsikring. Myndighederne er magtesløse.

Den danske forsikringsbranche og Finanstilsynet krydser i øjeblikket fingre for en lykkelig udgang på den økonomiske deroute, der har ramt en tredjedel af markedet for ejerskifteforsikringer. Forsikringsselskabet Gable – formelt hjemhørende i miniputstaten Liechtenstein – har svært ved at holde sig oven vande og forhandler med pistolen for panden om mere kapital, så de kan overholde europæiske kapitalkrav. Og selskabets skæbne kan meget vel få stor betydning på det danske forsikringsmarked, da det sidder i dag på en stor klump af markedet for ejerskifteforsikringer, som er videresolgt gennem det danske agentur Husejernes Forsikring.

”Så længe myndighederne i Liechtenstein ikke har inddraget deres tilladelse til at drive forsikringsvirksomhed, kan vi ikke forbyde dem at sælge produkter i Danmark. Hvis de trækker denne tilladelse vil vi selvfølgelig straks skride ind,” siger vicedirektør Thomas Brenøe fra Finanstilsynet til Økonomisk Ugebrev.

Nervøsitet Som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev, fortsætter det danske agentur Husejernes Forsikring med at sælge ejerskifteforsikringerne i stor stil. Situation skaber også stor nervøsitet i brancheorganisationen Forsikring & Pension, hvor man har prøvet at advare Finanstilsynet om det meget sandsynlige udfald: At tusindvis af danskere ikke kan få erstatning på grund af manglende dækning på købte forsikringer, hvilket kan skade hele tilliden på forsikringsmarkedet.

”Man må sige, det er en noget usædvanlig påtegning Gable har fået af deres revisorer i årsrapporten. Vi regner med, at tilsynet griber ind, hvis kundernes interesser er truet. Vores handlemuligheder er udspillet, efter at vi har henvendt os til myndighederne,” siger underdirektør Torben Weiss Garne fra Forsikring & Pension til Økonomisk Ugebrev.

Situationen er ekstra usædvanlig, da den danske Garantifond for Forsikring normalt vil dække kunderne, hvis et dansk selskab kommer i den slags problemer, men den dækker ikke udenlandske selskaber.

Masser af faresignaler
Finanstilsynet har henvendt sig til Finanstilsynet i Liechtenstein, og gjort dem opmærksomme på situationen. Vi er i dialog med dem, og vi følger udviklingen tæt, lyder det fra det danske tilsyn, der ind i mellem advarer offentligt om specifikke selskaber.

”Det kan vi ikke i denne situation, da Gable har tilladelse til at sælge forsikringer i EU, og de har ikke overtrådt nogen lovgivning,” siger Thomas Brenøe fra Finanstilsynet. Dermed er sagen strandet hos tilsynet i Liechtenstein.

Der er ellers flere uhensigtsmæssigheder, som de kunne dykke ned i. De kunne blot kigge over på børsen i London, hvor der er uro hos private investorer, som har penge investeret i Gable. En af dem er Tom Winnifrith, der direkte beskylder ledelsen i Gable for at give forkerte oplysninger til aktiemarkedet. I et indlæg på ”shareprophets.com” skriver han, at den sikkerhed, som den adm. direktør i Gable, William Dewsall, havde lovet til Gable slet ikke eksisterer. Det skete i en fondsmeddelelse i slutningen af maj. Men det har vist sig, at det selskab pengene skulle komme fra, slet ikke havde de ti mio. pund, men blot et par hundrede tusinde pund i nettoaktiver. Derefter blev der udsendt en ny garanti fra et andet selskab ejet af direktøren, som ikke blev navngivet.

Økonomisk Ugebrev har spurgt både Gable og Husejernes Forsikring, hvordan det hænger sammen, men det har de ikke ønsket at kommentere. Men uklarhederne stopper ikke her. For ganske nylig kom en anden fondsbørsmeddelelse fra Gable: Nu trækker selskabets mangeårige advokat Andrew Trott sig pludseligt fra bestyrelsen efter kun et år på posten. Han har ellers været med siden selskabet startede. Husadvokaten vil dog fortsat være rådgiver for bestyrelsen, men ønsker åbenbart ikke længere bestyrelsesansvaret.

Hvad der så sker for kunderne, hvis Gable går konkurs er godt at vide. I de tilbud, som agenturet Husejernes Forsikring stadig sender ud til danske kunder, står der bl.a., at hensigten med den danske garantifond er, som man altså ikke er medlem af er, at man kan købe en ny forsikring, hvis det går galt for selskabet bag. Men samtidig skriver man, at det ikke kan lade sig gøre med ejerskifteforsikringer, da de skal være tegnet før en overtagelse af ejendommen. Hvordan det beskytter forbrugerne er ikke godt at vide.

læs hele udgivelsen

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]