Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ledelser i Alpha og Qudos Insurance afsløret i millionfusk

Økonomisk ugebrev

torsdag 08. oktober 2020 kl. 7:00

Efter to års efterforskning konkluderer kurator, at ledelserne i de to konkursramte forsikringsselskaber har beriget sig selv privatøkonomisk på bekostning af selskabernes midler. Hans undersøgelser tyder på både mistanke om mandatsvig og millionfusk lige inden konkurserne. Rystende, lyder det fra direktøren i Garantifonden for Skadesforsikring. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

Ledelserne har ladet selskaberne betale for både private rejser, restaurantbesøg og flybilletter. Men der er også sket virksomhedshandler mellem selskaberne og privatejede selskaber, hvor ledelsen har ført millioner ud af forsikringsselskabet.

Nogenlunde sådan kan den seneste udvikling opsummeres i de skriftlige redegørelser fra kurator Boris Frederiksen, der om få uger informerer bestyrelsen i Garantifonden for Skadesforsikring om konklusionerne på, om der er grundlag for at rejse erstatningskrav mod de tidligere ledelser i Alpha og Qudos Insurance.

Forkerte kreditkort
”I Alpha Insurance er der tale om udlandsrejser mv., hvor firmaet muligt har betalt regninger, de nok ikke burde, og der har vi rejst krav om tilbagebetaling. Der pågår pt. en dialog herom, hvor det er muligt at kommentere på boets konklusioner, inden den endelige beslutning træffes, om hvorvidt der er krav der skal forfølges.

I Qudos er der tale om større beløb og mere komplicerede transaktioner. Men igen ser det i mange tilfælde ud til, at en række tilknyttede selskaber er blevet begunstigede på bekostning af virksomheden og dens kreditorer. Men fælles kan man vel sige, at de uregelmæssigheder vi har fundet i Alpha og Qudos Insurance, er artsbeslægtede og viser, at der ikke i tilstrækkeligt omfang har været orden i penalhuset,” siger Boris Frederiksen.

Han oplyser, at han endnu ikke er færdig med undersøgelserne, og at der kan dukke mere op. I begge sager er de identificerede forhold blevet rejst og indtil videre afvist. I de anlagte sager i Qudos bestrides kravene indenretligt, og de allerede anlagte retssager forventes tidligst afgjort i første instans i slutningen af 2021.

Garantifonden for Skadesforsikring har på nuværende tidspunkt mindst halvanden mia. kr. i klemme efter konkurserne, og her er man klar til at finansiere retssager mod de tidligere ledelser.

I Alpha Insurance virker sagerne relativt banale. Boris Frederiksen skriver i sin fjerde redegørelse, som Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af: ”Fælles for de omhandlende afholdte udgifter er, at de har privat karakter, men desuagtet er betalt med firmakort og bogført som firmarelaterede udgifter.” Og videre: ”Det potentielle tilbagesøgningskrav mod den tidligere ledelse samt enkelte nærtstående personer kan samlet opgøres til i alt kr. 2.975.552 inkl. renter, hvilket krav kurator har rejst over for de begunstigede parter.”

Oven i det har Alpha Insurance også i 2013 lånt halvanden mio. kr., som aldrig blev betalt tilbage, til en medarbejder.

Besøg på Guernsey
I Qudos er det hele meget mere kompliceret, lige som den mistænkte svindel er langt mere omfattende. Her er der tale om mindst et tocifret millionbeløb, hvor selskabet har handlet med andre eksterne selskaber – og det fremgår af kurators redegørelser, at kurator mistænker ledelsen for også i realiteten at stå bag disse selskaber og have beriget sig selv på den måde. Enkelte af disse selskaber har hjemsted udenfor Danmark, herunder på den engelske kanalø Guernsey, og selv kurator har haft svært ved at skaffe informationer derfra.

”Det kan jo være, at når vi en gang banker på døren derovre, så er der lukket og slukket og ingen penge tilbage i selskaberne. Men nu fører vi sagerne mod disse selskaber, og så må vi se, om vi også skal efter personer eller selskaber bag disse selskaber,” siger Boris Frederiksen.

I Garantifonden for Skadesforsikring har man allerede støttet disse sagerne med et tocifret millionbeløb. Der kører sideløbende også en retssag mod ledelsen i Husejernes Forsikring, der gik ned i 2016. Garantifonden vil forsøge at få dækket sine tab, der ved udgangen af 2019 havde ført til en negativ egenkapital på halvanden mia. kr.

Økonomisk Ugebrev har forgæves søgt at indhente kommentarer fra de tidligere ledelser i Alpha og Qudos Insurance.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank