Log ind
Log ind
Finans

Redningspakke til konkurstruede forsikringer

Økonomisk ugebrev

søndag 20. november 2016 kl. 8:50

Onsdag kom det frem, at det internationale forsikringsselskab Gable går konkurs og efterlader 25.000 danskere med en værdiløs ejerskifteforsikring. Men Ugebrevet erfarer, at branchen allerede er klar med en redningsplan for et trecifret millionbeløb. Nu arbejdes der i kulissen på en lovændring.

En håndfuld embedsmænd i Erhvervs- og Vækstministeriet samt højtstående folk i forsikringsbranchen har i al stilhed lagt sidste hånd på en plan, der skal forhindre danskerne i helt at miste tilliden til det danske forsikringsmarked. Det er en plan, som også fremadrettet vil ændre vilkårene ved udenlandske forsikringsselskabers aktiviteter i Danmark.

I takt med at katastrofen er rykket nærmere og nærmere, er der i al hemmelighed udvekslet håndtryk, så døren til den 400 mio. kr. store garantifond for skadesforsikring lige så stille kan lirkes op. Forsikringsbranchen er nu klar til at redde de tusindvis af danskere, der har købt en ejerskifteforsikring i konkursramte Gable gennem det danske agentur Husejernes Forsikring.

Nu mangler kun en lovændring, som politikerne på Christiansborg skal blive enige om at hastebehandle, så den danske garantifond helt undtagelsesvis kan åbnes for udenlandske forsikringsselskaber i nødstilfælde, erfarer Økonomisk Ugebrev fra kilder tæt på processen.

Planen er en totrinsraket, der skal forhindre en nedsmeltning på forsikringsmarkedet, hvor et endnu ukendt antal danskere allerede på nuværende tidspunkt står over for personlig konkurs, hvis de ikke får hjælp: De har fået godkendt skader i millionklassen på deres nyindkøbte huse, men pengene til erstatningen er gået op i røg med den forstående konkurs i forsikringsselskabet Gable.

Forsikringsselskabet Gable ventes officielt at blive erklæret konkurs inden for de nærmeste dage af retten i Liechtenstein, efter at revisionsselskabet PwC onsdag udsendte besked om, at der mangler mindst 500 mio. kr. for at drive selskabet videre.

Basalt set er der to grupper danskere, der skal reddes. Dem, der i øjeblikket mister deres nattesøvn fordi, de allerede har fået konstateret en skade på huset, men ikke fået udbetalt erstatningen endnu, mens pengekassen formentlig er tom. Og så er der den helt store gruppe, der har købt en ejerskifteforsikring i Gable, men som endnu ikke har haft brug for den.

Den første gruppe kan næppe reddes uden hensyn til den anden, da ejerskifteforsikringer ofte løber i ti år: Når folk i anden gruppe får en skade om et år, vil de næppe synes, det er fair, at første gruppe blev holdt skadesløse, mens de selv sidder tilbage med sorteper. Første del af planen er derfor at få åbnet garantifonden for skadeforsikring for gruppe et. Da den kun dækker danske forsikringsselskaber, er en lov-ændring nødvendig, da Gable er et udenlandsk forsikringsselskab, der ikke er medlem af garantifonden. Regningen er voldsom. Efter sigende har Gable via Husejernes Forsikring solgt 25.000 ejerskifteforsikringer i Danmark. Historien viser, at cirka hver fjerde ejerskifteforsikring ender med en skade på cirka 25.000 kr. i gennemsnit. Dermed løber den samlede regning op på 156 mio. kr.

Men ifølge planen er det ikke garantifonden, der skal betale hele regningen. For gruppe to – de skader der endnu ikke er opstået – skal de danske selskaber hjælpe til. Kunderne i Gable skal på en eller anden måde lempes over et i dansk forsikringsselskab, der kan stå for de fremtidige dækninger. Det gælder også gruppe et, der allerede har oplevet en skade, som de så i første omgang får dækket af garantifonden, men deres ejerskifteforsikring skulle også gerne være dækket fremadrettet.

I planen lægges der ikke umiddelbart op til, at gruppe to skal dækkes alene af garantifonden, men at regningen også skal deles mellem de danske forsikringsselskaber og kunderne. De danske selskaber skal altså opsuge alle 25.000 kunder med en forsikring fremadrettet, men kunderne skal have penge op ad lommen. Løsningen for gruppe to er altså en regning, der skal deles mellem selskaberne, kunderne og måske garantifonden.

Men redningen af den første gruppe er selvsagt mest presserende. Ikke bare fordi det er svært at overleve vinteren uden tag over hovedet, men også fordi, at disse kunder vil fylde mediebilledet voldsomt i den kommende tid – og herved samtidig skabe det nødvendige politiske pres for en ændring af loven.

Pest eller kolera

De danske forsikringsselskaber er ikke glade ved løsningen. De ser det som et valg mellem to onder. De skal nu redde kunderne i Husejernes Forsikring og Gable, som har underbudt priserne på markedet i flere år. På den anden side kan de udmærket se nødvendigheden i, at der bliver handlet. Hvis en fjerdel af 25.000 kunder ikke får dækket en forsikring, de har betalt gode penge for, vil det være svært nogensinde at sælge en ejerskifteforsikring igen. Derfor nikker de ja til en løsning. Det handler om selskaber som Danske Boligforsikring, Gjensidige, Tryg og Topdanmark. Politikerne vil næppe spænde ben for den nødvendige lovændring. Hvis der er nogen, de ikke ønsker at lægge sig ud med i Danmark, er det husejerne. Så man kan vende det om og spørge, om nogen vil være imod en løsning via garantifondens herreløse penge. Regeringen vil nok tværtimod i sidste ende glæde sig til at tage æren for en spektakulær redning. Her skal man huske at hele garantifondens eksistens beror på sådan en redning år tilbage.

Så er der kunderne. Gruppe et vil nok glædeligt betale med udsigt til at kunne sove roligt om natten igen. Gruppe to vil måske ikke synes, det er sjovt eksempelvis at skulle hive nye 6000 kr. op ad lommen for en forsikring, de allerede har betalt en gang, men trods alt til billigere penge denne gang, fordi branchen dækker en større del af regningen.

 

Carsten Vitoft

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]