Log ind
Log ind
Finans

Qudos: Trecifret milliontab truer skadesgarantifond

Josephine Daniel

mandag 04. september 2017 kl. 11:53

Endnu et tværeuropæisk forsikringsselskab er havnet i så alvorlige økonomiske vanskeligheder, at det er usikkert, om selskabet overlever året ud. Qudos Forsikring er sat under skærpet tilsyn af Finanstilsynet, da selskabet antageligt allerede blev insolvent i foråret. Regnskabstricks var eneste årsag til, at selskabet netop kunne klare solvenskravene i seneste regnskab.

Mindre end et år efter at konkursen i Husejernes Forsikring efterlod godt 25.000 danskere med værdiløse ejerskifteforsikringer, lurer en ny forsikringsskandale i horisonten. Sorte skyer har trukket sig sammen om forsikringsselskabet Qudos, der menes at have solgt næsten lige så mange ejerskifteforsikringer i Danmark som Husejernes Forsikring.

Qudos Forsikring er nemlig havnet i en faretruende økonomisk situation, viser en analyse af selskabet årsrapporter, Økonomisk Ugebrev har udarbejdet med bistand fra regnskabseksperter. Ifølge den seneste årsrapport kan selskabet ikke tabe så meget som en krone mere uden at komme under solvenskravene fra Finanstilsynet, der tilsyneladende allerede har forlangt en genoprettelsesplan fra selskabet.

Finanstilsynet frygter allerede for fremtiden i Qudos, erkender nytiltrådte finansdirektør Martin Juul Møller fra Qudos over for Økonomisk Ugebrev.

”Qudos har været under skærpet tilsyn hos Finanstilsynet fra før New Nordic købte det – der er en naturlig ting i den situation, som selskabet har været i. Det betyder, at Qudos rapporterer månedligt om selskabets situation. Vi ved godt, at Qudos har været et tynget selskab, der har været ekstremt dårligt drevet,”

siger han. Hvornår selskabet kom under skærpet tilsyn, kan han dog ikke svare på.

Dermed kan Garantifonden for Skadesforsikring stå overfor endnu en kæmpe regning, efter Husejernes Forsikring gik ned sidste efterår. Tabene, der endnu ikke er gjort op, nærmer sig den forkerte side af hundrede millioner kroner, oplyser Skadesgarantifonden.

UNDERSKUD BLIVER TIL OVERSKUD

I foråret kom der nye ejere til Qudos – et selskab hjemhørende i England under navnet New Nordic Capital. Men flere forhold tyder på, at de har overtaget et selskab, der i øjeblikket kæmper for livet. Først og fremmest har selskabet indregnet fremtidige overskud i solvensopgørelsen for overhovedet at klare solvenskravene.

Af årsrapporten fremgår det, at Qudos har taget godt 25 mio. kr. som selskabet venter at tjene i 2017 med i opgørelsen af sin solvens per første januar. Det er heller ikke ulovligt, men Qudos har ikke haft noget overskud i flere år – tværtimod: Sidste år fik man et chokunderskud på 130 mio. kr.

Det står i skarp kontrast til en anden post i årsrapporten. For samtidig med, at man altså tror på hurtigt overskud i opgørelsen af solvensen til tilsynet, afskriver man også værdien af et stort skatteaktiv. Det vil altså sige, at ledelsen og revisorerne i Qudos ikke tror på overskud foreløbigt, så skatteaktivet kan udnyttes.

Konfronteret med disse forhold siger Finansdirektør Martin juul Møller fra Qudos. ”Jeg ved godt, hvad du tænker, men vi overtog Qudos i marts efter en meget grundig tilsynsproces, og jeg kan ikke svare på, hvad der er gået forud i dialogen mellem selskabet og revisorerne. Vi har ikke overtaget et Qudos for, at det skal ligge i vandskorpen. De nye ejere har købt Qudos for at få adgang til en forsikringslicens, så de kan sælge forsikringer I Danmark og Norden,” fortæller Finansdirektør i New Nordic Martin Juul Møller, der også peger på, at de nye ejere har skudt lidt over 20 mio.. kr. i Qudos.

ROD I REGNSKABERNE

Men det er ikke en tom skal, der er købt. For de nye penge skal formentlig blot fylde hullet fra de underskud, der er blevet vendt til overskud i opgørelsen af solvensen ved årsskiftet. Dertil kommer en dyr due diligence – gennemgang af selskabet – da New Nordic Capital blev ejere.

I Finanstilsynet bekræfter man indirekte, at Qudos og de nye ejere har fået pistolen for panden i forhold til at genoprette kapitalen i selskabet.

”Et forsikringsselskab skal i henhold til Solvens II reglerne have kapital nok til at opfylde solvenskapitalkravet. I modsat fald vil selskabet blive påbudt at genoprette kapitalgrundlaget indenfor fastlagte frister. Normalt vil tilsynsaktiviteten overfor et skadeforsikringsselskab blive øget når overdækningen bevæger under 25 procent således, at Finanstilsynet kan vurdere, hvad risikoen er for at solvensdækningen falder under 1,0,” lyder det i en mail fra tilsynets presseafdeling.

Carsten Vitoft

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Økonomichef til en vild kommune
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]