Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Forsikringsdirektør strippet for 12 bestyrelsesposter

Morten W. Langer

mandag 28. august 2017 kl. 16:04

Aktivt ejerskab hos Top 30-investorer: Få misser på Voting Records

nyhedsanalyse

Jens Erik Christensen har været gennem et sandt blodblad på forårets generalforsamlinger, hvor han har mistet 12 bestyrelsesposter – heraf otte formandsposter. Forklaringen kan være hans ejerskab i konkursramte Husejernes Forsikring. Forude venter måske også erstatningssager.

Tidligere formand for Forsikring & Pension, direktør i Codan samt medlem af bestyrelsen i SAS, Jens Erik Christensen, ligner en færdig mand i dansk erhvervsliv. Hans erhvervseventyr som ejer og bestyrelsesformand i det hedengangne Husejernes Forsikring synes at have indhentet ham. På forårets generalforsamlinger har han mistet stort set alle sine tillidsposter i dansk erhvervsliv. Måske mest opsigtsvækkende posterne som bestyrelsesformand i tre af pensionsselskabet Skandias danske afdelinger, hvor han stoppede i maj.

EGET ØNSKE

”Skandia Danmark er inde i en positiv udvikling, og vores fokus som ejere er alene at sikre ro omkring bestyrelsesarbejdet. Vi mener, selskabernes nye bestyrelser er yderst kompetente, og vi ser frem til, at den positive udvikling af Skandias aktiviteter i Danmark kan fortsætte,” lyder det i en mail fra Skandias svenske presseafdeling.

Ifølge Skandia er afskeden sket efter eget ønske, men direktøren var blevet advaret om nogle af de reaktioner, der kunne komme oven på hans uheldige engagement i Husejernes Forsikring. I månederne forinden var det nemlig gået stærkt med svingdøren i bestyrelseslokalerne, viser en gennemgang af virksomhedsregistret.

21. februar mistede han posten som bestyrelsesformand i Founders, dernæst 26. april sine to bestyrelsesposter i Andersen & Martini-selskaberne og samme dag to andre bestyrelsesposter i Alpha Insurance. Men her skulle det ikke stoppe, da han senere på forsommeren også mistede tre yderligere poster som formand i bestyrelserne for selskaberne TIP Insurance, Mediaxes og Behandlingsvejen.

Ugebrevet har forgæves forsøgt at få Jens Erik Christensen i tale omkring baggrunden. Trods det brutale forår venter der formentlig et endnu værre efterår for ham.
Garantifonden har netop sat gang i den advokatundersøgelse, der skal placere ansvaret for, at det kunne gå så galt i Husejernes Forsikring, hvor Jens Erik Christensen så sent som i maj 2016 på tv forsikrede danskerne om, at selskabet var robust. Seks måneder senere kom konkursen.

I kommissoriet til undersøgelsen hedder det bl.a.: ”Såfremt advokatredegørelsen afdækker kritisable forhold, kan det bl.a. få konsekvenser for fit and proper-godkendelsen i forhold til bestyrelsesposter og øvrige ledende poster i finansielle  virksomheder.” Og videre: ”Ud over disse initiativer kan kunder i Gable Insurance, der lider skade som følge af konkursen, anlægge sag mod advokat eller anden rådgiver.

Forbrugerombudsmanden har desuden mulighed for at anlægge gruppesøgsmål på vegne af kunderne efter reglerne i retsplejeloven, såfremt der er tale om ensartede krav.”
Som tidligere bestyrelsesformand og ejer er det tænkeligt, at Jens Erik Christensen også kan blive en del af sådanne erstatningskrav. Og lige nu bekræfter Finanstilsynet, at det er ved at undersøge, om hans virksomhed har overtrådt forbrugerbeskyttelsesregler.

FIT AND PROPER?
Helt alene står finansmanden dog ikke. Direkte adspurgt om konkursen i Husejernes Forsikring spiller en rolle i bestyrelsesudskifterne, lyder det fra adm. direktør Peter Hansen hos Andersen og Martini: ”De to ting har intet med hinanden at gøre. Vi er i gang med en foryngelse af bestyrelsen, og Jens Erik var den ældste, der veg pladsen for en meget kompetent bilmand. Jeg anser fortsat Jens Erik Christensen som en meget kompetent og ærlig hædersmand, som jeg stoler 100 procent på.”

I Alpha Insurance oplyser bestyrelsesformand Bo Lundqvist, at Jens Erik Christensen selv ikke stillede op til bestyrelsen. Det samme som hos Skandia, der dog kan være vanskeligt at forstå, hvis ikke der er en relation til engagementet i Husejernes Forsikring. Ud af Skandia røg nemlig samtidig hans tidligere medejer i Husejernes Forsikring Jette Jakobsen.

En bestyrelsespost har han dog stadig tilbage i Vestjysk Bank. Her siger bestyrelsesformand Vagn Thorsager: ”Reglerne for at sidde i en bankbestyrelse er, at man skal godkendes Fit and Proper, og hvis nogen af en eller anden grund ikke længere har den godkendelse, så er de ikke længere i bestyrelsen. Dags dato er alle godkendte.”

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank