Finans

Højt spil fra ledelse og revisorer i kriseramt Frida

Carsten Vitoft

torsdag 14. oktober 2021 kl. 7:00

Advarselslamperne blinker rødt i Frida Forsikring, efter at ledelsen har valgt ikke at hensætte en krone til et millionkrav fra kurator i Qudos. Derimod valgte ledelsen at udbetale rekordudbytte til ejerne, efter kravet var fremsat. Det betyder, at egenkapitalen nu nærmer sig et stort rundt nul. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her artikelserien om de danske forsikringskonkurser.

En række af landets førende revisorer sætter nu spørgsmålstegn ved, hvordan det er lykkedes Frida Forsikring at undgå at hensætte præcist 110,9 mio. kr., men i stedet udbetale stort set hele egenkapitalen i udbytte til de kapitalfonde, der ejer selskabet.

”Det her ser meget mærkeligt ud, at der ikke er hensat, og det mener jeg umiddelbart, at der burde været været. Jeg synes også, det er mærkværdigt, at man stort set ikke oplyser noget om baggrunden for ikke at hensætte – altså hvorfor man er så sikkert på at vinde en eventuel retssag. Det er meget få oplysninger, de giver, hvor de bare siger, det ikke er er noget problem i stedet for at fortælle, hvad det drejer sig om, og hvorfor det ikke er nødvendigt at hensætte,” siger uafhængig rådgivende revisor Christen Amby.

Måske ansvarspådragende
Økonomisk Ugebrev har spurgt en håndfuld af landets førende revisorer, om de kan forklare, hvordan Frida kan undgå at hensætte et krav, der er næsten tre gange højere end selskabets egenkapital. Nogle ønsker ikke at stå frem med navn, da det er landet største revisionshus, der har godkendt årsrapporten.

”Hvis selskabets advokat har udarbejdet et responsum, som konkluderer, at selskabet sandsynligvis ikke taber retssagen, skal de måske ikke hensætte. Men hvis de alligevel taber retssagen, kan der gøres ansvar gældende mod ledelsen og revisor. Og udbyttebetalingen (på 30 mio. kr., red.) til aktionærerne kan erklæres ugyldig, så de skal tilbagebetale pengene,” lyder det fra en af revisorerne.

Kravet fra kurator Boris Frederiksen går tilbage til konkursen i Qudos Insurance i 2018. Frida drev dengang et lukrativt samarbejde med Qudos ved som agent at henvise kunder til Qudos og derefter også stå for administrationen, herunder skadesbehandlingen, bagefter.

For Frida var det en rigtig god forretning. Ikke mindst fordi Qudos betalte up front på skadesbehandlingen af ejerskifteforsikringerne, der kan løbe helt op til ti år. Men da Qudos gik konkurs, ville Boris Frederiksen gerne have pengene tilbage for de forudbetalte år. I alt 110,9 mio. kr.

Men det er Frida altså ikke enige i. Økonomisk Ugebrev har erfaret, at sagen nu er på vej i retten, hvor Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten jo ikke er hvem som helst og dermed heller ikke må antages at føre sager, han på forhånd ikke tror, han kan vinde.

Økonomisk Ugebrev har derfor spurgt adm. direktør Brian Malmros, hvorfor der ikke er hensat noget overhovedet til kravet fra Boris Fredriksen, om der foreligger en juridisk vurdering af sagen, som kan understøtte, at der ikke bare skulle hensættes f.eks. halvdelen af kravet fra Boris Frederiksen. Og om Finanstilsynet eller Erhvervsstyrelsen har kontaktet Frida om hensættelsen. Brian Malmros ønsker dog ikke at svare på spørgsmål herom (se kursiveret tekst sidst i artiklen).

De revisorer, Økonomisk Ugebrev har talt med, peger også på, at både ledelsen i Frida og selskabets revisorer i PwC kan ifalde ansvar, hvis Boris Frederiksen ender med at vinde retssagen, og det samtidig trækker Frida med ned.

Frida og Domus Forsikring anfægter nye krav
Bestyrelsesformand Kim Bruhn-Petersen fra Domus Forsikring er meget uenig i en tidligere artikel i Ugebrevet, som handler om, at der kan være nye krav på vej, ud over de 110 mio. kr. Til artiklen ”Nyt tocifret milliontab truer Domus Forsikring”, bragt i nummer 29, 2021, siger han:

”Hele præmissen om et krav mod Domus på 70 mio. kr. er efter min opfattelse forkert, og dermed er også alle spekulationer i Ugebrevets artikel om solvensen i Domus Forsikring A/S urigtige. Dette faktiske tal for Domus er i niveauet 1-2 mio. kr. Branchen er enig om at lade en sag mellem et husforsikringsselskab og et andet ejerskifteforsikringsselskab være prøvesag. Øvrige aktører i markedet – herunder Domus – afventer resultatet af denne sag.”

For at Frida og Domus fremover vil svare på spørgsmål, opstiller han det som en betingelse, at han vil godkende Ugebrevets artikler inden offentliggørelse. Dette har Ugebrevet ikke kunnet imødekomme.   

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]