Artikelserie om den danske forsikringsmafia: Den danske forsikringsmafia står nu bag tre konkurser på blot to år. Konkursboernes kurator Boris Frederiksen mistænker ledelserne i to af selskaberne for lovbrud. Efter det fjerde forsikringsselskab, Gefion, nu er sendt i likvidation, ville en uafhængig undersøgelse også her være oplagt. Men det sker næppe: Gefions ledelse har selv udpeget en likvidator. Garantifondens direktør er ærgerlig over fravalget af Boris Frederiksen.
Mens kurator Boris Frederiksen for tiden forbereder retssager mod ledelserne i de konkursramte forsikringsselskaber Alpha og Qudos Insurance, ser det nu ud til, at han bremses i at undersøge ledelsen i Gefion Insurance, der netop er blevet lukket af Finanstilsynet efter at være sendt i likvidation.
Økonomisk Ugebrev kan således afsløre, at det bliver ejerkredsens egne advokater, der skal rydde op efter Gefion Insurance. Den ene bliver advokat Troels Askeryd, der selv var ansat og indirekte ejer i Gefion. Han skal altså rydde op efter sig selv. Den anden er advokat Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert, som altså er direkte ansat af ledelsen i Gefion, og af hans medlikvidator Troels Askerud.
KAMMERADVOKAT STÆKKES
”Vi betragter det som meget vigtigt at få undersøgt, om ledelserne i disse konkursramte selskaber har overholdt lovens regler. Det er vigtigt for hele tilliden til det danske forsikringsmarked. Vi ved ikke, hvorfor kammeradvokaten (Boris Frederiksen, red.) ikke er blevet medlikvidator i Gefion, som han blev det i Qudos og Alpha Insurance. Men det kan skyldes et politisk ønske om at sprede statens advokatomkostninger på flere advokatfirmaer,” siger underdirektør i Forsikring & Pension Torben Weiss Garne, der også er direktør i Garantifonden for Skadesforsikring. Vurderingen kommer i kølvandet på fornyet offentlig fokus på kammeradvokatens dominerende markedsposition på statslige opgaver.
Det er ikke bare i personkredsene, at Alpha, Qudos og Gefion bærer præg af personsammenfald og indbyrdes transaktioner. Selskaberne har også anvendt samme forretningsmodel, og de har haft sammenfaldende ejerkredse. Da Alpha og Qudos i 2018 udpegede deres egne husadvokater til at forestå oprydningen efter selskaberne, greb Finanstilsynet prompte ind og udpegede kurator Boris Frederiksen som medlikvidator.
For godt en måned siden gjorde Gefion Insurance så det samme med husadvokat Troels Askeryd, men denne gang har Finanstilsynet forholdt sig passiv.
Hos den største kreditor, Garantifonden for Skadesforsikring, mener man, at det nye kan være, at kammeradvokat Boris Frederiksen i mellemtiden har gjort sig upopulær ved at tjene for mange penge på at rydde op efter en lang række danske konkurser i finansverdenen, både efter finanskrisen og efter de tre konkurser i forsikringsbranchen. Det har skabt øget offentlig kritik, som også har aktiveret Konkurrencestyrelsen.
Alene første års arbejde med oprydningen efter Alpha Insurance medførte acontobetaling for 30 mio. kr. til kuratoren. Og Garantifonden har ligeledes garanteret et tocifret millionbeløb til at føre retssager mod ledelserne i Qudos Insurance.
ALVORLIGE MISTANKER
De mange konkurser og retssager efter finanskrisen har også medført overskrifter om, hvor mange penge Boris Frederiksen og statens advokatfirma, Poul Schmith (kammeradvokaten), skovler ind i disse år. Det kan have skabt et pres i det politiske system, og dermed forhindret at kuratoren kan forfølge de samme mistanker fra Alpha og Qudos Insurance over til nu Gefion Insurance.
Boris Frederiksen selv ønsker ikke at forholde sig til dette. ”Det tilkommer ikke mig at vurdere, hvorfor Finanstilsynet denne gang ikke har valgt at udpege en medlikvidator. Men det er da klart, vi har opbygget en masse viden og kompetencer på at håndtere de to konkurser i Alpha og Qudos Insurance, som har været meget komplicerede og ressourcekrævende. Men vi er klar ved telefonen, hvis Finanstilsynet mener, at der er brug for os tredje gang,” siger Boris Frederiksen.
Meget tyder på, at der kunne være en række forhold som var værd at undersøge nærmere i Gefion Insurance. Man behøver bare at se på status af undersøgelserne i de to første konkurser, hvor mange punkter er sammenfaldende til Gefion Insurance.
Ledelsen i Alpha Insurance mistænkes af Boris Frederiksen for i en årrække op til konkursen at have pyntet på selskabets solvens og dermed snydt både kunder og investorer ved en række komplicerede transaktioner med amerikanske genforsikringsselskaber. Alpha gik ned primo 2018, men Boris Frederiksen mener at have fundet beviser for, at selskabet allerede var i solvensmæssige problemer mindst to år tidligere.
Ledelsen i Qudos Insurance er allerede blevet afsløret i at have pyntet på solvensen, i samarbejde med ledelsen i Alpha Insurance, for 105 mio. kr. Oven i det fører kurator Boris Frederiksen nu en retssag mod ledelsen i Qudos med henblik på at omstøde ulovlige økonomiske transaktioner op til selskabets konkurs i december 2018.
Boris Frederiksen beslutter her i efteråret, om der bl.a. på disse grundlag skal føres sager mod både Alpha og Qudos om ledelsesansvar. Nu er den opgave altså landet hos Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert.
”Jeg er blevet ansat af aktionærerne i Gefion Insurance, og det er rigtigt, at det ikke er min opgave eller pligt at undersøge ledelsens ansvar i forbindelse med likvidationen. Det er rigtigt, at jeg så er ansat af min medlikvidator Troels Askeryd fra Gefion, men han er kun en af en række aktionærer,” forklarer advokat Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert.
FARESIGNALER I GEFION?
Det mest underlige er måske, at Finanstilsynet udmærket burde være klar over, at Gefion allerede har lavet en del gymnastik med solvensopgørelserne. To gange har regnskaberne været så forkerte, at tilsynet simpelthen har måtte bede Gefion om at lave dem helt om. Med konsekvensen, at solvensen så er faldet markant.
Dermed har ledelsen i månedsvis kunnet sælge forsikringer i hele Europa med solvenstal, der vidnede om et økonomisk sundt selskab, mens solvensen reelt ikke bare var under vand, men langt under vand. Og mens selskabet i virkeligheden var under skærpet overvågning hos Finanstilsynet, hvilket kunderne og investorerne dog intet anede om. Dermed kunne agenter på markeder som England, Irland og Frankrig fortsætte et hæsblæsende salg af forsikringsprodukter, herunder særligt bilforsikring, til intetanende private kunder. I de sidste år blev omsætningen i Gefion fordoblet til godt 2 mia. kr. i årlige præmieindtægter, hvilket er næsten dobbelt så stort som hos Købstæderne Forsikring.
Inden da havde Gefion afsløret rod med den økonomiske styring af selskabet og sammenblanding af firmaets og ledelsens private regninger uden bilag. Kilder tæt på selskabet taler om decideret misbrug af selskabets penge.
Oven i det kommer yderligere mistanke fra kurator Boris Frederiksen om, at husadvokaterne i Qudos og Gefion Insurance også på sidelinjen har drevet et lukrativt samarbejde. Det skyldes, at begge selskaber inden konkurserne kørte retssager i Storbritannien mod nogle agenter. Både Gefion og Qudos brugte bl.a. en engelsk agent ved navn Stavely Head.
Her er det usædvanligt, at to konkurrenter, som Gefion og Qudos, går sammen i en retssag mod en af deres fælles agenter. Mere usædvanligt gav det anledning til løftede øjenbryn hos Boris Frederiksen, at de to husadvokater i Qudos og Gefion i den anledning havde fælles fortid, og dermed indgående kendskab til hinanden.
Både Troels Askeryd fra Gefion og Anders M. Hansen var tidligere partnere i advokatselskabet Danders & More, der i øvrigt delte adresse med Qudos Insurance I London. Det kunne rejse den mistanke, at søgsmålet mod agenterne var en anden måde at få løftet penge ud af nødlidende forsikringsselskaber på – til sikker havn i advokaternes lommer.
MANGE KASKETTER
Både Troels Askeryd fra Gefion og Anders M. Hansen fra Qudos blev udnævnt til at rydde op, da selskaberne trådte i likvidation, og det var altså her, at tilsynet meget hurtigt udnævnte statens advokat som medlikvidator.
Men i Gefion kan behovet for ekstra øjne være endnu større. Likvidator Troels Askeryd er ikke bare ejer af Gefion, han har været i årevis været ansat i Gefion, samtidig med at han driver sit eget advokatfirma, Askeryd og Partners. Gefions chefjurist Mogens Aarestrup Vind er samtidig partner i Troels Askeryds advokatfirma. Så der er nærmest total kasteforvirring i oprydningen efter Gefion. Indtil videre har de ikke været venlig stemt for at nogle ser dem over skulderen. Ugebrevet søgte hen over sommeren aktindsigt i Gefions overlevelseskamp, og det skete hos Erhvervsankenævnet, hvor Gefion flere gange har klaget over Finanstilsynet påbud. Ugebrevet fik kun delvis indsigt i akterne, og det skyldes netop indsigelser fra Gefions advokater. Det er uklart, hvad der ikke tåler dagens lys i det nu lukkede firma.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.
399,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her