Log ind
Log ind
Finans

Professor: Garantifondens bestyrelse kan ifalde ansvar

Økonomisk ugebrev

mandag 15. januar 2018 kl. 8:04

Det er et åbent spørgsmål, om politikerne eksproprierede private penge, da de sidste år åbnede Garantifonden for Skadesforsikring for at hjælpe tusindvis af kriseramte boligejere, siger professor. Det er bestyrelsens ansvar at sikre, at fondens vedtægter bliver overholdt, og fondens revisor må kræve en forklaring fra den.

Jorden er blevet brændende varm under bestyrelsen i Garantifonden for Skadesforsikring, der i løbet af det seneste år har brugt over 100 mio. kroner uden om fondens vedtægter. Fonden er skabt til at hjælpe medlemmer af garantifonden. Men fondens pengekasse blev ekstraordinært åbnet sidste år, da det internationale forsikringsselskab Gable Insurance gik ned og efterlod 26.000 danskere uden en ejerskifteforsikring. Pengekassen blev åbnet med et lovindgreb, selvom fonden er en selvejende og privat fond.

Professor Rasmus Kristian Feldthusen fra Københavns Universitet siger, at spørgsmålet om en selvejende institutions retsstilling i forhold til statens adgang til ved lov at bestemme, hvordan institutionens midler skal anvendes, er et juridisk kildent spørgsmål.

”Hvis jeg sad i en bestyrelse i en privat selvejende institution, hvis formue stammer fra private midler, ville jeg seriøst overveje, om det ikke var nødvendigt at gå rettens vej for at få domstolenes ord for, hvorvidt bestyrelsen er forpligtet til at uddele midler på en måde, som der ikke er dækning for i vedtægten. Jeg ville i det mindste få lavet en uvildig undersøgelse for at få afklaret situationen,” siger han.

Det er bestyrelsens opgave at sikre sig, at fondens midler alene bliver brugt i overensstemmelse med fondens vedtægter. Vedtægterne fastslår, at kun medlemmer af garantifonden kan få hjælp, og Gable Insurance var ikke medlem. Derfor kan der være tale om ulovlig ekspropriation af fondens midler.

Professor Feldthusen fortæller, at der har været et nogenlunde enslydende fortilfælde tilbage i 2004, hvor staten ønskede at omdanne Københavns Havn til et statsligt aktieselskab, og den gang blev beskyldt for at ekspropriere 1,74 mia.kr. Sagen endte i højesteret, hvor staten dog vandt, men der er bl.a. fondsretlige eksperter, som anser afgørelsen i Højesteret for at være problematisk.
Københavns Havn var også en selvejende institution, men garantifonden er oven i dette også privat. Det bekræfter bestyrelsesformand i garantifonden Jesper Rasmussen, men det er erhvervsminister Brian Mikkelsen tilsyneladende helt uenig i. Det var ministeren, der via en lovændring åbnede for fondens midler.

”Vi har en fælles konstatering med ministeriet, at det er paragraf 1, stykke 1 i loven om garantifonden, der gælder. Nemlig at vi er en privat selvejende fond. Det er vi enige om, og så er den historie fra vores side ikke længere,” siger Jesper Rasmussen, som dog måske er kommet på andre tanker.

Ministeren erkender dog, at der op til loven var et udestå-ende spørgsmål om ekspropriation, og derfor skrev han ind i lovbemærkningerne, at fonden er at betragte som en offentlig institution. I dag vil ministeren ikke interviewes, men lader via sin presseafdeling vide, at han ikke har skiftet mening.

Jesper Rasmussen har ingen kommentarer til, om der var tale om ekspropriation. Men det er en bestyrelses opgave at sikre, at midler i en privat selvejende institution bliver brugt efter vedtægterne.

”Det her er en kompleks sag fordi vi har vedtægten på den ene side og en lov om, at pengene skal dække et formål, der ligger uden for vedtægten, på den anden side. Bestyrelsen sidder så lige i midten af dette. Jeg har set på loven for garantifonden. Der står, det er en privat selvejende institution. Jeg mener ikke, at det uden videre er åbenlyst, at staten blot kan tage de her penge. Det er private midler der er indbetalt til garantifonden,” slutter Rasmus Kristian Feldthusen.

Garantifondens bestyrelse går til angreb

Efter Ugebrevet i denne uge har spurgt til bestyrelsesansvar i garantifonden, kom det fredag morgen frem, at bestyrelsen nu har valgt at stævne den svenske forsikringsmægler Howden. Jesper Rasmussen udtalte til Politiken og DR Nyhederne, at svenskerne har vildledt de danske kunder.

Bestyrelsen har ellers samtidig bestilt en advokatundersøgelse i det danske advokatfirma Kromann Reumert, der netop skulle placere et ansvar i sagen. Men undersø-gelsen er langt fra færdig, og den er netop blevet udskudt tre måneder. Og netop ansvarsplaceringen af udenlandske forhold skulle komme efter den danske redegørelse.

Carsten Vitoft

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]