Log ind
Log ind
Finans

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

Økonomisk ugebrev

søndag 11. december 2016 kl. 8:50

Danske forsikringskunder har ikke en jordisk chance for at overskue eller hurtigt tjekke, om deres forsikringsselskab ved konkurs er dækket af Garantifonden for Forsikring. Heller ikke myndighederne synes at have det fulde overblik over hvilke forsikringsselskaber, som ikke har garantidækning. Hverken Erhvervsministeriet eller Finanstilsynet kan henvise til oversigter over forsikringsselskaber, der ikke er dækket.

Den nylige konkurs – og redning af kunderne – i agenturet Husejernes Forsikring og forsikringsselskabet Gable afslører alvorlige huller i myndighederne tilsyn med garantiordningen for skadesforsikringsselskaber. I denne uge kom det frem, at to af Danmarks største forsikringsselskaber, Gjensidige Forsikring og If, heller ikke er dækket af garantifonden, hvis de skulle gå konkurs, og erhvervsminister Brian Mikkelsen må nu erkende, at der slet ikke eksisterer et overblik hos myndighederne.

Finanstilsynet har oplyst, at de ikke ved, hvor mange af de udenlandske selskaber, der er notificeret til at kunne sælge forsikringer i Danmark, der har valgt at udnytte denne ret (at være med i garantifonden, red.) og heller ikke, hvad disse udenlandske selskabers markedsandele er,”

lyder et svar fra erhvervsminister Brian Mikkelsen til Økonomisk Ugebrev.

Men den opgave hører hjemme i Finanstilsynet, lyder det fra garantifondens egen direktør: ”Vi får mange spørgsmål fra kunder, advokater og rådgivere om, hvem der er dækket af garantifonden, så de har svært ved at finde rundt i det her. Meget tyder på, at borgerne efterspørger en liste, men det er kun Finanstilsynet, der kan lave den. Tilsynet kan hver dag ændre hvem, der skal være medlem af fonden. De er derfor de eneste, der kan fortælle hvilke selskaber, der falder uden for,” siger garantifondens direktør Torben Weiss Garne. Heller ikke garantifondens egen hjemmeside giver hjælp til forbrugerne.

På forespørgsel om, hvilke forsikringsselskaber der er dækket af garantifonden, har Finanstilsynet sendt en liste, som efter alt at dømme ikke tidligere har været offentliggjort, til Økonomisk Ugebrev. ”Alle selskaber med dansk tilladelse er dækket af garantifonden for skadesforsikringsselskaber, som det er lovpligtigt, at de er medlem af. Du kan finde listen over selskaber med dansk tilladelse her . Der er, som det fremgår af Finanstilsynets hjemmeside, pr. dags dato 70 skadesforsikringsselskaber med dansk tilladelse. Disse selskaber er lovmæssigt forpligtet til at være medlemmer af garantifonden,” lyder det fra Finanstilsynets pressetjeneste.

Problemet er blot at listen ikke er dækkende, ifølge garantifondens direktør.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er dog godt tilfreds med den redningspakke, der er fremlagt efter Gable-konkursen. Ifølge aftalen kan ministeren kræve, at selskaberne selv skal oplyse, om de er medlem af garantifonden eller ej. Om han agter at gøre noget for at skabe større klarhed, vil han dog ikke svare på (se Brian Mikkelsen fulde svar via link nedenfor). Mens ministeren altså svarer udenom, taler garantifondenes direktør om huller i systemet.

Bør rettes op

”Vi ser eksempler på hjemmesider, der er bygget op, så man netop ikke kan se, om der er tale om et forsikringsselskab eller et agentur, hvilket gør en stor forskel for kunden. Der er også eksempler på, at man ikke se, hvem forsikringsselskaberne bag agenturerne er. Det er noget af det, der bør rettes op på,” siger Torben Weiss Garne.

Reglerne – som tilsynet tilsyneladende heller ikke er helt klare på – er sådan, at danske forsikringsselskaber automatisk er medlemmer i garantifonden. Men for de udenlandske forsikringsselskaber gælder der forskellige regler afhængig af, om de er fra Europa (EU/EØS) eller andre lande. Den første gruppe kan ikke være medlemmer. Den anden gruppe er automatisk medlemmer, hvis de er etableret via en filial. Grundtanken har været, at forsikringsselskaber, der er omfattet af de fælles EU-tilsynsregler, ikke skal være medlem af den danske garantifond. Dermed overlades beslutningen om dækning ved konkurs til det enkelte land, lyder forklaringen fra garantifonden.

Internationale selskaber helt uden for Europa indgår altså ikke i Finanstilsynet liste – og der er tale om godt hundrede selskaber – men de kan sagtens kan være dækket. Ingen har dog det overblik – hverken tilsynet, ministeren eller garantifonden. Direkte adspurgt om ministeren så vil kortlægge dette, vil man ikke svare.

Betænkelige ved ordningen

Heller ikke blandt de store udenlandske selskaber er interessen for garantifonden eller ministerens planer stor. Gjensidige Forsikring og If er som nævnt ikke medlemmer – og har tilsyneladende heller ikke planer om at blive det.

”Vi har kendt til drøftelserne om at åbne Garantifonden for udenlandske selskaber, og vores hidtidige holdning har været, at vi har været betænkelige ved at bakke op om en ordning, som dybest set holder hånden under selskaber, som opererer på et mere usikkert forretningsgrundlag. Det skævvrider konkurrencen, når et selskab kan gå ind på markedet med nogle helt andre præmisser – og så få fælleskassen til at betale, når det går galt. Når det er sagt, så overvejer vi øjeblikket vores situation med hensyn til en udvidelse af Garantifondens medlemskreds. For os handler det dybest set om, hvilken betydning det har for vores kunder. Vi kender vores økonomi og har styr på den,” skriver presseansvarlig Birgitte Ringbæk fra If i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Læs ministerens og Finanstilsynets svar omkring garantifonden her.

 

Carsten Vitoft

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]