Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

Økonomisk ugebrev

søndag 11. december 2016 kl. 8:50

Danske forsikringskunder har ikke en jordisk chance for at overskue eller hurtigt tjekke, om deres forsikringsselskab ved konkurs er dækket af Garantifonden for Forsikring. Heller ikke myndighederne synes at have det fulde overblik over hvilke forsikringsselskaber, som ikke har garantidækning. Hverken Erhvervsministeriet eller Finanstilsynet kan henvise til oversigter over forsikringsselskaber, der ikke er dækket.

Den nylige konkurs – og redning af kunderne – i agenturet Husejernes Forsikring og forsikringsselskabet Gable afslører alvorlige huller i myndighederne tilsyn med garantiordningen for skadesforsikringsselskaber. I denne uge kom det frem, at to af Danmarks største forsikringsselskaber, Gjensidige Forsikring og If, heller ikke er dækket af garantifonden, hvis de skulle gå konkurs, og erhvervsminister Brian Mikkelsen må nu erkende, at der slet ikke eksisterer et overblik hos myndighederne.

Finanstilsynet har oplyst, at de ikke ved, hvor mange af de udenlandske selskaber, der er notificeret til at kunne sælge forsikringer i Danmark, der har valgt at udnytte denne ret (at være med i garantifonden, red.) og heller ikke, hvad disse udenlandske selskabers markedsandele er,”

lyder et svar fra erhvervsminister Brian Mikkelsen til Økonomisk Ugebrev.

Men den opgave hører hjemme i Finanstilsynet, lyder det fra garantifondens egen direktør: ”Vi får mange spørgsmål fra kunder, advokater og rådgivere om, hvem der er dækket af garantifonden, så de har svært ved at finde rundt i det her. Meget tyder på, at borgerne efterspørger en liste, men det er kun Finanstilsynet, der kan lave den. Tilsynet kan hver dag ændre hvem, der skal være medlem af fonden. De er derfor de eneste, der kan fortælle hvilke selskaber, der falder uden for,” siger garantifondens direktør Torben Weiss Garne. Heller ikke garantifondens egen hjemmeside giver hjælp til forbrugerne.

På forespørgsel om, hvilke forsikringsselskaber der er dækket af garantifonden, har Finanstilsynet sendt en liste, som efter alt at dømme ikke tidligere har været offentliggjort, til Økonomisk Ugebrev. ”Alle selskaber med dansk tilladelse er dækket af garantifonden for skadesforsikringsselskaber, som det er lovpligtigt, at de er medlem af. Du kan finde listen over selskaber med dansk tilladelse her . Der er, som det fremgår af Finanstilsynets hjemmeside, pr. dags dato 70 skadesforsikringsselskaber med dansk tilladelse. Disse selskaber er lovmæssigt forpligtet til at være medlemmer af garantifonden,” lyder det fra Finanstilsynets pressetjeneste.

Problemet er blot at listen ikke er dækkende, ifølge garantifondens direktør.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er dog godt tilfreds med den redningspakke, der er fremlagt efter Gable-konkursen. Ifølge aftalen kan ministeren kræve, at selskaberne selv skal oplyse, om de er medlem af garantifonden eller ej. Om han agter at gøre noget for at skabe større klarhed, vil han dog ikke svare på (se Brian Mikkelsen fulde svar via link nedenfor). Mens ministeren altså svarer udenom, taler garantifondenes direktør om huller i systemet.

Bør rettes op

”Vi ser eksempler på hjemmesider, der er bygget op, så man netop ikke kan se, om der er tale om et forsikringsselskab eller et agentur, hvilket gør en stor forskel for kunden. Der er også eksempler på, at man ikke se, hvem forsikringsselskaberne bag agenturerne er. Det er noget af det, der bør rettes op på,” siger Torben Weiss Garne.

Reglerne – som tilsynet tilsyneladende heller ikke er helt klare på – er sådan, at danske forsikringsselskaber automatisk er medlemmer i garantifonden. Men for de udenlandske forsikringsselskaber gælder der forskellige regler afhængig af, om de er fra Europa (EU/EØS) eller andre lande. Den første gruppe kan ikke være medlemmer. Den anden gruppe er automatisk medlemmer, hvis de er etableret via en filial. Grundtanken har været, at forsikringsselskaber, der er omfattet af de fælles EU-tilsynsregler, ikke skal være medlem af den danske garantifond. Dermed overlades beslutningen om dækning ved konkurs til det enkelte land, lyder forklaringen fra garantifonden.

Internationale selskaber helt uden for Europa indgår altså ikke i Finanstilsynet liste – og der er tale om godt hundrede selskaber – men de kan sagtens kan være dækket. Ingen har dog det overblik – hverken tilsynet, ministeren eller garantifonden. Direkte adspurgt om ministeren så vil kortlægge dette, vil man ikke svare.

Betænkelige ved ordningen

Heller ikke blandt de store udenlandske selskaber er interessen for garantifonden eller ministerens planer stor. Gjensidige Forsikring og If er som nævnt ikke medlemmer – og har tilsyneladende heller ikke planer om at blive det.

”Vi har kendt til drøftelserne om at åbne Garantifonden for udenlandske selskaber, og vores hidtidige holdning har været, at vi har været betænkelige ved at bakke op om en ordning, som dybest set holder hånden under selskaber, som opererer på et mere usikkert forretningsgrundlag. Det skævvrider konkurrencen, når et selskab kan gå ind på markedet med nogle helt andre præmisser – og så få fælleskassen til at betale, når det går galt. Når det er sagt, så overvejer vi øjeblikket vores situation med hensyn til en udvidelse af Garantifondens medlemskreds. For os handler det dybest set om, hvilken betydning det har for vores kunder. Vi kender vores økonomi og har styr på den,” skriver presseansvarlig Birgitte Ringbæk fra If i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Læs ministerens og Finanstilsynets svar omkring garantifonden her.

 

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om
Finans og Økonomi

Få de vigtigste finansnyheder direkte i indbakken. 
Det er gratis og udkommer tirsdag og torsdag kl. 9.00.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Kapitalforvalter til Ringkøbing Landbobank
Region Midt
Contract Manager til Drift og Teknik, Center for Ejendomme
Regio Hovedstaden
Analytisk stærk økonom til koncernøkonomi
Region Syddanmark
AkademikerPension søger Investeringsmedarbejder til Fast Ejendom – Globale investeringer
Region Hovedstaden
FSR – Danske Revisorer søger skatte- og momskonsulent
Region Hovedstaden
To spændende stillinger til økonomistyring – en konsulent og en fuldmægtig
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Energinet søger analyse stærk økonom til koncernøkonomi
Region Syddanmark
Dansk Sundhedssikring søger kreditormedarbejder med blik for optimering
Region Hovedstaden
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Passioneret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Financial Controller hos en af Europas største producenter af kosttilskud og lægemidler
Region Syddanmark
Fagligt stærke analysemedarbejdere til ny enhed i procesafdelingen
Region Nordjylland
Controller til økonomifunktionen i en international virksomhed i vækst
Region Syddanmark
Dygtige og initiativrige økonomimedarbejdere til fakturabehandling og –bogføring i procesafdelingen
Region Nordjylland
WWF Verdensnaturfonden søger en erfaren Projekt Controller til økonomiafdelingen
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]