Log ind
Log ind
Finans

Solvensen i forsikringsselskabet Qudos højst usikker

Carsten Vitoft

fredag 08. juni 2018 kl. 19:49

Ledelsen i forsikringsselskabet Qudos er i gang med en omfattende oprydningsplan. Men det er stadig højst usikkert, om den lykkes. Selskabet, der har den tidligere Danske Bankmand, Niels Ulrik Mousten, med i bestyrelsen, forventer en betydelig forbedret solvens ved årets udgang. Men planen forudsætter et solidt overskud i år, og Finanstilsynets godkendelse af en række transaktioner, blandt andet med konkursramte Alpha Insurance, som kammeradvokaten også har luppen på.

Det kriseramte forsikringsselskab Qudos fik sidste forår nye ejere, nemlig et engelsk kanaløselskab, som via et dansk holdingselskab har skudt et stort millionbeløb i selskabet over to omgange. Men alligevel er det højst usikkert, om forsikringsselskabet kommer helskindet gennem hele 2018. Ifølge CVR-registeret har ejeren af Qudos, QIC Holding, der ejes af New Nordic Odin Denmark ApS, der igen er ejet af kanaløselskabet, New Nordic Odin Guernsey Ltd., efter overtagelsen været nødt til at foretage flere kapitaloverførsler. Først 23 mio. kr. i marts 2017 og yderligere 45 mio. kr. lige før årsskiftet.

Alligevel er selskabets solvens fortsat kritisk, og under 1,25, hvilket typisk medfører skærpet overvågning fra Finanstilsynet. En netop offentliggjort solvensopgørelse viser, at selskabets solvens ved årsskiftet, trods kapitalindskuddene, var 1,22 mod 1,05 ved årets start. Af denne forbedring kom tolv procent fra en såkaldt portefølje transfer aftale, som endnu afventer myndighedernes godkendelse. Solvensen er i året dog også forbedret 32 procentpoint af de to kapitalforhøjelser. Men det hele er blevet spist op af behov for at øge reserverne med 36 procentpoint.

Solvensopgørelsen viser også, at Qudos ledelse forventer en betydelig forbedring af solvensen i år, blandt andet ved at restrukturere selskabet. Det fremgår, at ledelsen er ved at afhænde en portefølje på 550 mio. kr., der i sig selv vil forbedre solvensen med 20-30 procentpoint. Transaktionen har været omtalt i internationale forsikringsmedier, hvoraf det fremgår at køberen af porteføljen, det maltesiske firma Darag, har som formål at overtage risikable forsikringsporteføljer, så risikoen begrænses for sælgeren, altså oprindelsesselskabet. Også denne transaktion afventer myndighedernes godkendelse.

I solvensopgørelsen oplyses, at ”Qudos is in the process of transferring additional up to 550 mDKK run off portfolios that in relative size will impact the SCR ratio positively by additional 20-30%.” Samtidig fremgår det af årsregnskabet, at Qudos ledelse I år forventer et overskud på 30 mio. kr. i år, efter fem år med underskud. Holder det hele stik, ser det ud til at Qudos har viklet sig ud af krisen: ”Overall, Management expects that based on these actions and on the continued business performing at the expected level, the SCR ratio by year-end will be at a level of 130-140%,” skriver ledelsen. Er det modsatte tilfældet, ser det sort ud.

FOR TIDLIGT AT DØMME QUDOS UDE

Det er altså for tidligt at dømme Qudos ude, men risikoen er høj. Der er imidlertid tvivl om, hvor meget kapital, ejerselskabet har parat til at bakke op med. Umiddelbart ser regnestykket sådan ud: Ejerne har skudt først 23 mio. kr. og dernæst 165 mio. kr. ind i New Nordic Odin Denmark ApS, altså i alt 188 mio. kr.
Foreløbig er indskudt 67 mio. kr. videre ned i Qudos. Herefter er der 121 mio. kr. tilbage. De nye ejere har også betalt 60 mio. kr. som en del af købsprisen for Qudos til det canadiske forsikringsselskab Echelon. Herefter er der 61 mio. kr. tilbage. Dertil skal så lægges, at Qudos ejere løbende har betalt høje renter på seks procent årligt og skal betale restkøbesummen plus rente på i alt 34 mio. kr. til forfald senest 27. maj 2018.

Er restbetalingen lagt, er der under 30 mio. kr. tilbage i kassen hos Qudos ejere.
Efter gennemsyn af denne artikel oplyser direktør Robert Thornedahl via sin presserådgiver, at han ikke er enig i tolkningen af kapitalforholdene, men han ønsker heller ikke at give sin version. Samtidig tilføjer han: ”Før Alpha gik konkurs havde hhv. Alpha og Qudos nogle non-core aktiviteter, som ville passe bedre hos den anden part. Da Qudos har som erklæret mål at fokusere på Skandinavien havde Alpha noget dansk forretning, der passede godt ind i Qudos’ nye forsimplede nordiske forsikringsstrategi. Qudos var ved at forlade de ikke-skandinaviske markeder og havde derfor nogle aktiviteter, som på daværende tidspunkt passede ind i Alphas forretning,” Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Økonomichef til en vild kommune
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]