Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Qudos: Politi efterforsker forsikringsbosser for bedrageri

Carsten Vitoft

fredag 11. november 2022 kl. 9:00

PwC-revisor pålagt bøde for Qudos revision

I oprydningen efter konkursen i forsikringsselskabet er kurator stødt på så alvorlige forseelser, at han nu har bedt politiet om at se på, hvad der reelt skete i månederne op til konkursen. Oprydning trækker tråde til et bestyrelsesmedlem i PFA. Konkursen er også ved at udvikle sig til et sandt mareridt for PwC, der er stævnet for 110 mio. kr. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her artikelserien om ”Forsikringsmafiaen”.

Oprydningen efter den dyreste konkurs i nyere dansk forsikringshistorie tager nu en ny drejning: Politiet har startet en reel efterforskning af, hvad ledelsen egentlig foretog sig i den sidste tid op til konkursen i Qudos i slutningen af 2018. 

Det fremgår af seneste cirkulære fra kurator Boris Frederiksen til kreditorerne, der primært består af Garantifonden for Skadesforsikring. Man kan også læse i cirkulæret, at der stadig ligger regninger og venter for over 4 mia. kr. Men kreditorerne får altså også oplyst, at der er stærke indikationer på, at den tidligere ledelse i Qudos begik bedrageri op til konkursen. 

Pengene flød frit

Boris Frederiksen siger til Økonomisk Ugebrev: 

”Jeg kan bekræfte, at vi har konstateret en række forhold, som vi nu har gjort politiet opmærksomme på. Så nu er det politiet, der må afgøre, om personer med tilknytning til selskabet i disse tilfælde har været på den ene eller anden side af lovgivningen, og om der i givet fald er tale om forhold, der kan medføre, at der rejses egentlige straffesager mod ledelsen. Det handler bl.a. om, at pengene er flydt meget frit i koncernen i en periode op til konkursen i Qudos. Vi synes, der muligt er tale om kvalificerede forhold, og derfor er vi også forpligtede til at sende det videre til politiet, lige som vi skal gøre opmærksom på det i vores information til kreditorerne,” siger Boris Frederiksen.

Eksempelvis fremgår det, at et af ledelsesmedlemmerne i starten af oktober 2022 er blevet dømt i Østre Landsret til at betale godt 17 mio. kr. tilbage til konkursboet. Der er ifølge Ugebrevets oplysninger tale om erhvervsadvokaten Anders M. Madsen. Han er desuden – sammen med den egentlige bagmand bag hele forsikringskonkursen, udenlandsdanskeren Nicolai Borcher Hansen – også blevet idømt konkurskarantæne som følge af deres roller i konkursen. 

Men der er langt flere sager: Boris Frederiksen fortæller for første gang om 25,8 mio. kr., der forsvandt i skattelyet Guernsey, hvor ejerkredsen havde etableret de ultimative ejerselskaber, og hvor man derfor ikke udefra kunne følge med i, hvad der skete derefter. Økonomisk Ugebrev beskrev først gang disse transaktioner et år før konkursen. 

”Konkursboet har tidligere taget forbehold for at gøre et personligt erstatningskrav for samme beløb på kr. 25.800.000 gældende mod de involverede ledelsesmedlemmer. Konkursboet har som følge heraf den 26. november 2021 anlagt en retssag mod to ledelsesmedlemmer,” fremgår det nu af kreditorcirkulæret, hvor det videre lyder:

”Konkursboet har samtidig foretaget procesunderretning af de øvrige medlemmer af Qudos Insurance A/S’ tidligere ledelse, hvor konkursboet har taget forbehold for at gøre et erstatningsansvar gældende mod de tidligere ledelsesmedlemmer for det tilfælde, at erstatningskravet ikke kan gennemføres i de anlagte retssager, og/eller at de sagsøgte parter, herunder det udenlandske selskab, ikke har den fornødne betalingsevne.” 

PwC og PFA i skudlinjen

Altså: Kan kurator ikke finde pengene hos dem, der har modtaget dem, så vil man gå efter resten af ledelsen i Qudos. Det kan bl.a. ramme den tidligere direktør i Danske Bank Niels-Ulrik Mousten, der i dag er bestyrelsesmedlem i PFA. Indtil videre har PFA bakket ham op i sagen, men det er et godt spørgsmål, om det varer ved. 

Mousten fratrådte, ifølge CVR-registret, bestyrelsen mindre end en måned inden konkursen, og politiet efterforsker forholdene en del længere tilbage end det.

Udover PFA er Boris Frederiksens undersøgelser også ved at udvikle sig til et ægte mareridt for revisorerne i PwC, der godkendte årsrapporter, kurator i dag mener var fuldstændigt misvisende. Boris Frederiksen har allerede stævnet PwC og den tidligere ledelse for 110 mio. kr. i sagen. Men nu har han også meldt dem til revisornævnet.

”Klageskriftet består af 362 sider med 268 bilag og angår seks klagepunkter i relation til Qudos Insurance A/S’ tidligere eksterne revisors revision af Qudos Insurance A/S’ årsrapport for 2017, hvor hvert klagepunkt består af en række – efter konkursboets opfattelse – kritisable forhold,” lyder det fra kuratoren. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank