Log ind
Log ind
Finans

Ansvarlige bag konkursramte skadesselskaber mistænkes for konefinte

Carsten Vitoft

søndag 05. maj 2019 kl. 23:45

Artikelserie om Forsikringsmafiaen: Kammeradvokaten undersøger nu i al stilhed de ansvarlige bagmænd for det seneste års konkurser på det danske forsikringsmarked, der har kostet Garantifonden for Skadesforsikring et milliardbeløb. Der er tale om en lille håndfuld erfarne forsikringsfolk, hvor flere allerede har forsøgt at flytte værdier ud af Kammeradvokatens rækkevidde med ”konefinter” og lignende.

Som kurator i de seneste store forsikringskonkurser graver kammeradvokat Boris Frederiksen sig fortsat ned i baggrunden for de milliardtab, som konkurserne i Alpha og Qudos Insurance har påført de danske forsikringstagere. Han forsøger netop nu at skabe et samlet overblik over transaktioner og forretningsmetoder op til konkurserne, med henblik på at afdække om ledelserne i de to selskaber kan holdes ansvarlige for de store økonomiske tab.

”Vi er ikke færdige med vores undersøgelser (af Alpha Insurance, red.) endnu. Jeg tror, at vi kommer ind i tredje kvartal, før vi har en endelig konklusion. Ligesom i Alpha, undersøger vi i Qudos, om der måtte være grundlag for at gøre et ledelsesansvar gældende. Vi er nok fremme i fjerde kvartal, før vi har en konklusion,” fortæller Boris Frederiksen.

KONEFINTEN

Flere af de ansvarlige bagmænd, der af Økonomisk Ugebrev er blevet døbt ”Forsikringsmafiaen”, er godt i gang med at flytte rundt på de værdier, som de har tjent på at drive de nu konkursramte forsikringsselskaber. Eksempelvis ser det ud til, at flere af bagmændene allerede har gjort brugt af ”konefinten”, hvor man flytter sine personlige værdier i kreditorly hos sine familiemedlemmer.

Kammeradvokaten oplyser, at han er opmærksom på den udfordring: ”Hvis eventuelle overdragelser af aktiver er foretaget umiddelbart op til eller efter konkursen til nærtstående, det vil sige bl.a. familiemedlemmer, og hvis det måtte umuliggøre betaling af et eventuelt erstatningskrav, består der i konkursloven mulighed for at omstøde overdragelser, der er skævdelende eller har karakter af gaver. Disse muligheder vil om nødvendigt blive bragt i anvendelse,” siger Boris Frederiksen. Et eksempel er Bo Lundqvist, der både har været medejer af, i bestyrelse og direktion for selskaberne omkring Alpha Insurance. Forsikringsselskabet blev erklæret konkurs den 8. maj sidste år. Blot en uge inden konkursen flyttede Bo Lundqvist ejerskabet af sit personlige selskab til et familiemedlem, viser registreringer i CVR-registret. Hans kollega og medejer Leif Corint-Hansen har også for år tilbage fået familien ind i bestyrelsen i sit personlige selskab. Her er værdierne også faldet markant, efter han sidste år hev udbytte på 7 mio. kr. ud. Hans selskab har for nylig skiftet navn til Rein Services og også ændret formål. Også to andre tidligere ejere har undervejs overdraget ejerskab af deres personlige selskaber med Alpha-aktier til familiemedlemmer.

Økonomisk Ugebrev beskrev tidligere på året, at ejerkredsen bag Alpha Insurance nåede at hive en kvart mia. kroner ud af selskabet i form af lønninger, honorarer og udbytter ( ØU7 ). Så Spørgsmålet er, om værdierne nu er flyttet uden for Kammeradvokatens – og ikke mindst garantifondens – rækkevidde.

QUDOS AFVISER

Garantifonden har allerede stævnet folkene bag konkursen i Husejernes Forsikring (2016). Her har et centralt issue været, at man lod selskabet fortsætte driften for længe. Det samme ventes at blive undersøgt omkring Qudos. Men også her kan Kammeradvokatens jagt på værdierne vise sig mere end almindeligt kompliceret. Den centrale bagmand er en udlandsdansker ved navn Nicolai Borcher Hansen. Hans ejerskab går dog gennem en række selskaber, der er registreret i skattely på kanaløen Guernsey, hvor man hverken kan se værdier eller ejerskab.

Han skriver til Økonomisk Ugebrev omkring Kammeradvokatens undersøgelser. ”Kurators opgave er vel altid at undersøge dispositioner og forhold op til en konkurs, og det antager jeg også er tilfældet med Qudos. Jeg er ikke bekendt med, at jeg personligt skulle være under mistanke for uregelmæssigheder. Vi har ingen gemte værdier. Jeg vil gerne understrege, at hvis der er nogen, der har tabt penge på Qudos’ konkurs, så er det New Nordic Holding og selskabets investorer. Vi har tabt et større trecifret millionbeløb på selskabet.”

Nicolai Borcher Hansen understreger, at han kun er delvis ejer af selskabet bag konkursramte Qudos Insurance.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Økonomichef til en vild kommune
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]