Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Husejernes Forsikring: Tilsynet bortviser formand

Josephine Daniel

mandag 18. september 2017 kl. 9:28

I en ny afgørelse fra Finanstilsynet er den tidligere ejer og bestyrelsesformand Jens Erik Christensen fra det konkursramte Husejernes Forsikring – og tidligere topchef i Codan – blevet frataget retten til at sidde i finansielle bestyrelser de næste mange år. Men han er helt uenig i afgørelsen, som nu skal prøves ved domstolene, hvor han vil påvise, at hele kommunikationen op til konkursen var kørt af sporet – ikke mindst fra tilsynets side.

Husejernes Forsikring og daværende bestyrelsesformand Jens Erik Christensen fortsatte i flere uger med at sælge forsikringer til intetanende danskere, efter han havde fået at vide, at salget skulle stoppes. Sådan lyder det fra Finanstilsynet i afgørelsen, som er Danmarkshistorie i relation til Fit & Proper kravene. Altså hvor en af finanssektorens helt tunge drenge får frataget sin licens til bestyrelsesarbejde.

Jens Erik Christensen er tidligere øverste direktør i Codan, og han har siddet i bestyrelsen for hæderskronede virksomheder som SAS og Falck. Men oven på konkursen i Husejernes Forsikring, der efterlod 25.000 danskere med værdiløse ejerskifteforsikringer, har hans bestyrelseskarriere lidt et alvorligt knæk. Bare i løbet af foråret har han mistet 12 bestyrelsesposter, som beskrevet for nylig i Økonomisk Ugebrev.

Nu viser det sig altså, at han helt har mistet retten til at sidde i bestyrelsen for finansielle virksomheder. I afgørelsen skriver Finanstilsynet:

”Finanstilsynet har lagt afgørende vægt på personens adfærd fra vedkommende blev bekendt med meddelelsen fra det udenlandske forsikringsselskab og frem til Finanstilsynets påbud. Finanstilsynet har vurderet, at personen bevidst har tilsidesat grundlæggende forbrugerhensyn ved at lade virksomheden sælge ejerskifteforsikringer i strid med en klar instruks, velvidende at forsikringstagerne ikke kunne gentegne ejerskifteforsikringer og ikke var omfattet af en garantiordning. Personens tilsidesættelse af forsikringstagernes interesser blev vurderet uforeneligt med de høje krav til drømmekraft og integritet, som den finansielle regulering stiller til ledelsen af finansielle virksomheder.”

Hovedpersonen selv oplyser til Økonomisk Ugebrev, at han er lodret uenig i afgørelsen. Han ønsker dog ikke offentligt at kommentere afgørelsen fra tilsynet, men henviser til sin erfarne advokat Søren Lundsgaard fra Lundsgaard og Partnere, der nu skal føre sagen mod Finanstilsynet.

TVIVLSOM KOMMUNIKATION

Sagen om Husejernes Forsikring har været udførligt beskrevet her i Økonomisk Ugebrev, både op til og efter konkursen. Økonomisk Ugebrev beskrev allerede for et år siden, at salget af ejerskifteforsikringer fortsatte, efter Finanstilsynet i Liechtenstein havde sagt stop. Netop det bliver sagens kerne i den retssag, som nu udspilles mellem tilsynet på den ene side og Jens Erik Christensen på den anden.

”Jeg har anbefalet min klient, at han får prøvet Finanstilsynets afgørelse ved domstolene. Jeg mener holdbarheden i afgørelsen er tvivlsom, og det har min klient lyttet til. Der er elementer i sagen, som vi ønsker prøvet ved retten,” siger Søren Lundsgaard til Økonomisk Ugebrev.

Juraen i Finanstilsynets afgørelse handler specifikt om, hvornår Husejernes Forsikring egentlig bliver beordret til at stoppe salget af nye forsikringer. Tilsynet mener, at der foreligger et brev fra forsikringsselskabet bag – Gable – allerede to uger før myndighederne selv træder til med direkte påbud, hvor salget burde være stoppet. Husejernes Forsikring mener derimod, at kommunikationen var så uklar, at det var nødvendigt at bruge noget tid på at få afklaret ikke enslydende meldinger fra Gable.

”Vi vil gøre gældende, at man havde ret til at få undersøgt forholdende inden man stoppede salget. På det pågældende tidspunkt havde Gable ikke fået påbud fra nogen tilsynsmyndighed. Og indtil da havde de vel derfor retten til fortsat at sælge forsikringer,” siger advokat Søren Lundsgaard.

Så det er ugerne op til den 7. september 2016, hvor Finanstilsynet i Liechtenstein kommer med det første påbud, hvor der er uenighed om forløbet – og ikke mindst kommunikationen mellem Husejernes Forsikring og Gable, men også indbyrdes mellem tilsynene i de forskellige lande – og ikke mindst Husejernes Forsikring og det danske finanstilsyn.

Søren Lundsgaard undrer sig særligt over, at han ikke kan få indsigt i korrespondancen mellem tilsynene op til på-buddet grundet tavshedspligter, og han vil udfordre tavshedspligterne i en retssag.

Dermed kan tilsynet også komme på glatis i en retssag. Indtil da er det hårde ord, tilsynet hæfter på Jens Erik Christensens ageren i sagen:

”Finanstilsynet vurderer videre, at det vil skade samfundets tillid til den finansielle sektor betydeligt, hvis personen fortsætter som bestyrelsesmedlem i de pågældende virksomheder. Personens adfærd og den afsmittende effekt, som denne adfærd har haft for samfundets tillid til den finansielle sektor, fører til, at påbud om nedlæggelse af de to bestyrelseshverv er proportionalt,” lyder det.

I forbindelse med afgørelsen mistede Jens Erik Christensen sin sidste bestyrelsespost med øjeblikkelig virkning, nemlig i Vestjysk Bank.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om
Finans og Økonomi

Få de vigtigste finansnyheder direkte i indbakken. 
Det er gratis og udkommer tirsdag og torsdag kl. 9.00.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

To spændende stillinger til økonomistyring – en konsulent og en fuldmægtig
Region Hovedstaden
Kapitalforvalter til Ringkøbing Landbobank
Region Midt
Contract Manager til Drift og Teknik, Center for Ejendomme
Regio Hovedstaden
Analytisk stærk økonom til koncernøkonomi
Region Syddanmark
AkademikerPension søger Investeringsmedarbejder til Fast Ejendom – Globale investeringer
Region Hovedstaden
FSR – Danske Revisorer søger skatte- og momskonsulent
Region Hovedstaden
Controller til økonomifunktionen i en international virksomhed i vækst
Region Syddanmark
Dygtige og initiativrige økonomimedarbejdere til fakturabehandling og –bogføring i procesafdelingen
Region Nordjylland
WWF Verdensnaturfonden søger en erfaren Projekt Controller til økonomiafdelingen
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Energinet søger analyse stærk økonom til koncernøkonomi
Region Syddanmark
Dansk Sundhedssikring søger kreditormedarbejder med blik for optimering
Region Hovedstaden
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Passioneret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Financial Controller hos en af Europas største producenter af kosttilskud og lægemidler
Region Syddanmark
Fagligt stærke analysemedarbejdere til ny enhed i procesafdelingen
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]