Log ind
Log ind
Finans

Husejernes Forsikring: Tilsynet bortviser formand

Josephine Daniel

mandag 18. september 2017 kl. 9:28

I en ny afgørelse fra Finanstilsynet er den tidligere ejer og bestyrelsesformand Jens Erik Christensen fra det konkursramte Husejernes Forsikring – og tidligere topchef i Codan – blevet frataget retten til at sidde i finansielle bestyrelser de næste mange år. Men han er helt uenig i afgørelsen, som nu skal prøves ved domstolene, hvor han vil påvise, at hele kommunikationen op til konkursen var kørt af sporet – ikke mindst fra tilsynets side.

Husejernes Forsikring og daværende bestyrelsesformand Jens Erik Christensen fortsatte i flere uger med at sælge forsikringer til intetanende danskere, efter han havde fået at vide, at salget skulle stoppes. Sådan lyder det fra Finanstilsynet i afgørelsen, som er Danmarkshistorie i relation til Fit & Proper kravene. Altså hvor en af finanssektorens helt tunge drenge får frataget sin licens til bestyrelsesarbejde.

Jens Erik Christensen er tidligere øverste direktør i Codan, og han har siddet i bestyrelsen for hæderskronede virksomheder som SAS og Falck. Men oven på konkursen i Husejernes Forsikring, der efterlod 25.000 danskere med værdiløse ejerskifteforsikringer, har hans bestyrelseskarriere lidt et alvorligt knæk. Bare i løbet af foråret har han mistet 12 bestyrelsesposter, som beskrevet for nylig i Økonomisk Ugebrev.

Nu viser det sig altså, at han helt har mistet retten til at sidde i bestyrelsen for finansielle virksomheder. I afgørelsen skriver Finanstilsynet:

”Finanstilsynet har lagt afgørende vægt på personens adfærd fra vedkommende blev bekendt med meddelelsen fra det udenlandske forsikringsselskab og frem til Finanstilsynets påbud. Finanstilsynet har vurderet, at personen bevidst har tilsidesat grundlæggende forbrugerhensyn ved at lade virksomheden sælge ejerskifteforsikringer i strid med en klar instruks, velvidende at forsikringstagerne ikke kunne gentegne ejerskifteforsikringer og ikke var omfattet af en garantiordning. Personens tilsidesættelse af forsikringstagernes interesser blev vurderet uforeneligt med de høje krav til drømmekraft og integritet, som den finansielle regulering stiller til ledelsen af finansielle virksomheder.”

Hovedpersonen selv oplyser til Økonomisk Ugebrev, at han er lodret uenig i afgørelsen. Han ønsker dog ikke offentligt at kommentere afgørelsen fra tilsynet, men henviser til sin erfarne advokat Søren Lundsgaard fra Lundsgaard og Partnere, der nu skal føre sagen mod Finanstilsynet.

TVIVLSOM KOMMUNIKATION

Sagen om Husejernes Forsikring har været udførligt beskrevet her i Økonomisk Ugebrev, både op til og efter konkursen. Økonomisk Ugebrev beskrev allerede for et år siden, at salget af ejerskifteforsikringer fortsatte, efter Finanstilsynet i Liechtenstein havde sagt stop. Netop det bliver sagens kerne i den retssag, som nu udspilles mellem tilsynet på den ene side og Jens Erik Christensen på den anden.

”Jeg har anbefalet min klient, at han får prøvet Finanstilsynets afgørelse ved domstolene. Jeg mener holdbarheden i afgørelsen er tvivlsom, og det har min klient lyttet til. Der er elementer i sagen, som vi ønsker prøvet ved retten,” siger Søren Lundsgaard til Økonomisk Ugebrev.

Juraen i Finanstilsynets afgørelse handler specifikt om, hvornår Husejernes Forsikring egentlig bliver beordret til at stoppe salget af nye forsikringer. Tilsynet mener, at der foreligger et brev fra forsikringsselskabet bag – Gable – allerede to uger før myndighederne selv træder til med direkte påbud, hvor salget burde være stoppet. Husejernes Forsikring mener derimod, at kommunikationen var så uklar, at det var nødvendigt at bruge noget tid på at få afklaret ikke enslydende meldinger fra Gable.

”Vi vil gøre gældende, at man havde ret til at få undersøgt forholdende inden man stoppede salget. På det pågældende tidspunkt havde Gable ikke fået påbud fra nogen tilsynsmyndighed. Og indtil da havde de vel derfor retten til fortsat at sælge forsikringer,” siger advokat Søren Lundsgaard.

Så det er ugerne op til den 7. september 2016, hvor Finanstilsynet i Liechtenstein kommer med det første påbud, hvor der er uenighed om forløbet – og ikke mindst kommunikationen mellem Husejernes Forsikring og Gable, men også indbyrdes mellem tilsynene i de forskellige lande – og ikke mindst Husejernes Forsikring og det danske finanstilsyn.

Søren Lundsgaard undrer sig særligt over, at han ikke kan få indsigt i korrespondancen mellem tilsynene op til på-buddet grundet tavshedspligter, og han vil udfordre tavshedspligterne i en retssag.

Dermed kan tilsynet også komme på glatis i en retssag. Indtil da er det hårde ord, tilsynet hæfter på Jens Erik Christensens ageren i sagen:

”Finanstilsynet vurderer videre, at det vil skade samfundets tillid til den finansielle sektor betydeligt, hvis personen fortsætter som bestyrelsesmedlem i de pågældende virksomheder. Personens adfærd og den afsmittende effekt, som denne adfærd har haft for samfundets tillid til den finansielle sektor, fører til, at påbud om nedlæggelse af de to bestyrelseshverv er proportionalt,” lyder det.

I forbindelse med afgørelsen mistede Jens Erik Christensen sin sidste bestyrelsespost med øjeblikkelig virkning, nemlig i Vestjysk Bank.

Carsten Vitoft

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]