Log ind
Log ind
Finans

Desperat redningsaktion var forgæves – Qudos i likvidation

Carsten Vitoft

søndag 02. december 2018 kl. 23:30

Forsikringsselskabet Qudos Insurance gik i denne uge i solvent likvidation og skal efter alt at dømme afvikles. Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at Qudos-ejerne kun få uger inden likvidationen forsøgte at skaffe penge ved at sælge deres samarbejdspartneres kunder til Topdanmark. Forsøget mislykkedes, og kort efter trak den mangeårige Danske Bank-direktør Niels-Ulrik Mousten stikket til tre bestyrelser i Qudos-koncernen.

En onsdag morgen i starten af november fik en række topchefer i forsikringsbranchen morgenkaffen galt i halsen. Klokken 17 aftenen forinden havde deres mangeårige samarbejdspartner Qudos Insurance i al stilhed lanceret et forsøg på at sælge deres kunder til Topdanmark.

Så desperat var jagten på penge blevet hos ejerne af New Nordic-koncernen, der, anført af Nicolai Borcher Hansen, nu satte alt på et bræt. Qudos var ved at løbe tør for penge, og selskabet kunne ikke længere tegne forsikringer, så løbet var kørt, da ejerne ikke havde pengene til endnu et kapitalindskud for at redde selskabet.

USET MANØVRE

”Det kom helt uventet og uvarslet for os, og det var ikke i overensstemmelser med de aftaler, vi havde med Qudos. Der sker det, at flere af vores kunder henvender sig til os, og de spørger, hvad er det her for noget, og det undersø-ger vi så. Vi finder så ud af, hvor initiativet kommer fra. Så kontakter vi Qudos, og vi siger til dem, at det skal stoppe. Vi betragter de kunder, vi har henvist til Qudos, som vores kunder. Vi meddelte dem, at vi selvfølgelig ikke kunne acceptere et vidersalg af dem,” siger direktør Brian Malmros fra FRIDA Forsikring til Økonomisk Ugebrev.

Manøvren er uset på forsikringsmarkedet, og ifølge økonomisk Ugebrevs oplysninger ville den ramme flere af de forsikringsagenturer, der i årevis har henvist deres kunder til Qudos. Det gælder udover FRIDA Forsikring også DFA ForsikringAgentur i Esbjerg også Prosam Forsikring i Tilst ved Århus. Også Topdanmark bekræfter oplægget til den usædvanlige aftale med Qudos, der i den grad går Qudos samarbejdspartnere i bedene.

”Aftalen gik ud på, at Qudos ville afvikle deres bestand– altså meddele kunderne ved næste fornyelse, at de ikke længere kunne gentegne forsikring i Qudos, men de kunne henvise kunden til Topdanmark. Det er også det man kalder et lead eller et kundeemne. Det kræver et tilsagn fra Qudos’ kunder, for at Topdanmark må kontakte dem. Qudos har i den forbindelse engageret sit call-center Blue Energy til indhentning af samtykker fra kunderne,” forklarer kommunikationschef i Topdanmark Jens Langergaard i en mail.

Det underlige forsøg på at vride mere kapital frem mislykkes dog efter, at Finanstilsynet bliver informeret, og også agenturerne reagerer skarpt over for Qudos. Men skaden er sket, og ingen af de involverede agenturer vil længere samarbejde med Qudos Insurance. Derfor ser det mere end svært ud for Qudos, som nu reelt er under afvikling.

BRAT AFSLUTNING

Det er ikke godt at vide, hvad der får delejeren af Qudos, Nicolai Borcher Hansen, til at brænde de sidste broer til forsikringsmarkedet på den måde. Nicolai Borcher Hansen ønsker i dag ikke at stille op til interview grundet flere igangværende søgsmål, lyder det:

”På grund af erstatningssagerne, som New Nordic har anlagt mod hhv. Echelon og PwC, kan New Nordic ikke udtale sig. Spørgsmål bedes derfor rettet til hhv. tidligere bestyrelsesformand Tage Reinert og Qudos’ likvidator Anders M. Hansen,” lyder det i en mail fra hans pressebureau.

Økonomisk Ugebrev forsøger derefter at stille spørgsmål til bestyrelsesformanden Tage Reinert. Men derefter oplyses det, at bestyrelsen er trådt tilbage i mellemtiden, grundet likvidationen. Også aftalen med Topdanmark brister af samme årsag.

”Qudos har en aftale med Topdanmark, som blev udformet i det tidlige efterår, altså inden ejeren af Qudos i går meddelte solvent likvidation. Aftalen ophører automatisk ved en parts likvidation og er derfor ophørt,” lyder det fra Jens Langergaard i Topdanmark.

Økonomisk Ugebrev prøver også at kontakte næstformanden – den mangeårige direktør i Danske Bank Niels-Ulrik Mousten. Han ønsker ikke at udtale sig, men også han synes at have mistet tilliden til Nicolai Borcher Hansens forretningsetik. Et opslag i CVR-registret viser, at han medio november har trukket sig fra bestyrelsen i tre selskaber i New Nordic-koncernen, der står som ejere af forsikringsselskabet Qudos.

Overfor Økonomisk Ugebrev forklarer han dog, at han ønsker at koncentrere sine kræfter om posten i Qudos’ bestyrelse. En bestyrelse, der dog bliver nedlagt mindre end to uger senere.

DØDSDØMT FRA START?

I dag sidder flere i branchen tilbage med en vurdering af, at hele New Nordics strategi om at disrupte forsikringsbranchen med digitale forsikringsløsninger til private husholdninger var dømt til at fejle fra starten. Nicolai Borcher Hansen & Co. købte med Qudos en licens til at sælge forsikringer i Danmark, men de overså helt, at hele det økonomiske grundlag for Qudos eksistens var i konflikt med dette formål.

Qudos tegnede ejerskifteforsikringer via en række danske agenturer, som selv var på dette marked, og at Qudos nye strategi ville være i direkte konkurrence med deres andre samarbejdspartnere. I FRIDA så man allerede dette tidligt i processen og vidste, at et brud med Qudos ville komme før eller siden.

”Qudos nye strategi er ikke i overensstemmelse med vores strategi. Når de pludselig begyndte at gå en vej, der konflikter med vores forretningsgrundlag, så måtte vi skabe vores eget forsikringsselskab Domus, og det har været et år undervejs. Vi kunne jo ikke have, at Qudos pludselig gik ind og konkurrerede med vores samarbejdspartnerne,” siger direktør Brian Malmros fra FRIDA Forsikring.

Om Økonomisk Ugebrevs artikelserie om Qudos:

Fagredaktør Carsten Vitoft har siden september 2017 i en artikelserie afdækket problemerne i forsikringsselskabet Qudos, som forleden blev sendt i solvent likvidation. Dengang skrev han: ”Qudos: Trecifret milliontab truer skadesgarantifond. Endnu et tværeuropæisk forsikringsselskab er havnet i så alvorlige økonomiske vanskeligheder, at det er usikkert, om selskabet overlever året ud. Qudos Forsikring er sat under skærpet tilsyn af Finanstilsynet.” Siden har det været en hæsblæsende rejse, for både Qudos ejere, ukendte obligationsejere for 150 mio. og for Økonomisk Ugebrev, der er blevet truet med retssager og trukket i Pressenævnet. Risikoen for, at Qudos ryger i konkurs, er overhængende. Vi kan kun love en ting herfra: Der ligger flere artige afsløringer forude.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Økonomichef til en vild kommune
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]