Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

Tvivlen er nu rykket helt ind i bestyrelseslokalerne i de største danske forsikringsselskaber: Skal de stoppe samarbejdet med kriseramte Qudos, inden det er for sent? Samtidig synes sektorens egen brancheforening og Finanstilsynet at tale forbi hinanden om situationen omkring Qudos.

Aktuelt hersker der dyb forvirring om den økonomiske situation i Qudos, og om de konsekvenser, der kan være ved fortsat at henvise kunder til forsikringsselskabet. Store danske forsikringsselskaber, som Tryg, IF, Alm. Brand og Lærerstandens Brandforsikring, fortsætter samarbejdet med Qudos, mens andre selskaber, som Alka, vurderer, at situationen allerede er så alvorlig eller usikker, at de har stoppet samarbejdet med Qudos.

Selv i brancheforeningen Forsikring & Pension har man svært ved at få ordentlige informationer, så man kan rådgive medlemmerne.

”Vi ved faktisk ikke meget om situationen i Qudos, og det er derfor svært for os at anbefale vores medlemmer noget som helst. Vi får ikke ret meget information fra Finanstilsynet, og det gjorde vi heller ikke omkring Husejernes Forsikring. Det seneste, vi har hørt fra tilsynet er, at de har styr på udviklingen i Qudos,”

siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen.

TAVSHEDSPLIGT I TILSYNET

Men den form for garantier afviser man fra Finanstilsynets side nogensinde at have givet om situationen i Qudos. Fra vicedirektør Jan Parner lyder det: ”Jeg kan oplyse, at Finanstilsynet grundet tavshedspligten ikke udtaler sig om enkeltvirksomheder under tilsyn, og ej heller udsteder garantier på selskaber. Af samme grund vil jeg gerne gøre det klart, at sætningen ”at I har fortalt dem (F&P), at der er styr på situationen i forsikringsselskabet Qudos” i din mail faktuelt ikke er korrekt,” skriver han i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Netop grundet tavshedspligten vil Jan Parner ikke udtale sig yderligere om tilstanden i Qudos. Men det efterlader hele forsikringsbranchen i en situation, hvor nogle altså ikke tør være med længere, mens andre ser tiden an. Det fremgår af et rundspørge, som Økonomisk Ugebrev har foretaget i sektoren.

Baggrunden er, at alarmsignalerne er ildrøde omkring Qudos – særligt grundet de nylige erfaringer med Husejernes Forsikring, der også solgte ejerskifteforsikringer i Danmark. Ikke mindst ejendomsmæglerne og advokater mærkede det dengang, da det er dem, der har kontakten til kunderne, når de køber hus. Danske Boligadvokater advarer nu kunderne.

”Vi har oplyst om situationen til vores medlemmer, og personligt fortæller jeg alle kunderne, at Qudos er under skærpet tilsyn. Stort set uden undtagelse ender det med, at kunden så indhenter et andet tilbud. Det er også den fornemmelse, jeg har hos vores medlemmer,” siger formand Jan Schøtt-Petersen.

To af Danmarks største kæder – EDC og Home – har netop advaret kæderne om situationen, og Økonomisk Ugebrev erfarer, at salget af Qudos-forsikringer også her er gået helt i stå.

HUSEJERNES-SAG SKRÆMMER

Men det kan ende endnu værre for forsikringsselskaberne, hvis Qudos ikke klarer skærene. Først og fremmest kan konsekvenserne ramme helt op i direktionslokalerne, som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev. Her fremgik det, at den tidligere bestyrelsesformand i Husejernes Forsikring – Jens Erik Christensen – er af Finanstilsynet blevet frataget retten til at sidde i finansielle bestyrelser i fem år.

Den afgørelse hviler på, at han burde være stoppet med at sælge ejerskifteforsikringer allerede inden Finanstilsynet gav påbud. Det er noget, der nu diskuteres flittigt i flere bestyrelser, da Finanstilsynet dermed også gjorde det klart, at andre alarmsignaler også skal følges.

Men der er også en anden lære fra konkursen i Husejernes Forsikring. Lige nu undersøges ejendomsmæglerne af et af Danmarks største advokatfirmaer for deres ansvar i denne sag. Mon ikke der vil blive et lignende krav om sådan en undersøgelse, hvis det galt for Qudos? Og så er det pludselig forsikringsselskaberne, der skal undersøges.

Carsten Vitoft

Læs resten af artiklen her.