Finans

Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr

Carsten Vitoft

tirsdag 01. december 2020 kl. 7:00

Artikelserie om Forsikringsmafiaen: To af de mest centrale figurer bag de seneste år konkurser og likvidationer af danske forsikringsselskaber forsøger nu at stable et nyt europæisk forsikringsselskab på benene, med amerikanske penge og en licens fra Gibraltar, erfarer Økonomisk Ugebrev. Det er jo åbent land så længe myndighederne ikke trækker deres tilladelse, lyder det tørt fra Garantifonden, der sidder tilbage med milliardregningen fra de tidligere konkurser. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen. 

Tusindvis af engelske og franske forsikringskunder får snart kaffen galt i halsen, når de for fjerde gang på blot to år sikkert får et godt forsikringstilbud fra Danmark. Tilbuddet kan nemlig komme fra tidligere adm. direktør og ejer Tonny Anker-Svendsen fra Gefion og Alpha Insurance, samt Brian Michael Clausen fra Alpha og Qudos Insurance.

Alpha og Qudos Insurance er i dag konkurs, og Garantifonden for Skadesforsikring står tilbage med en milliardregning. Det tredje selskab, Gefion Insurance, har af Finanstilsynet fået trukket sin licens og er sendt i likvidation for få måneder siden.

Oprydningsarbejdet efter alle tre konkurser vil holde garantifonden, kurator og likvidator beskæftiget i mindst ti år frem. Men folkene bag selskaberne er altså allerede videre i teksten og forsøger for tiden at bygge et nyt og fjerde danske forsikringsselskab op på de europæiske markeder.

Ikke overrasket
”Konceptet for disse forsikringsselskaber har jo været en ren guldgrube for ejerne, indtil de gik ned, men nu står garantifonden tilbage og må rydde op og betale. Så længe myndighederne ikke bruger de eksisterende regler til at forhindre gentagelser – f.eks. god skik-reglerne – er der jo frit spil, hvis de kan finde investorer.

Der er jo tale om entreprenante typer her, så nej, jeg er vel egentlig ikke overrasket over at høre, at de i gang igen,” siger direktør Torben Weiss Garne fra Garantifonden for Skadesforsikring til Økonomisk Ugebrev.

I starten af 2018 gik det danskejede selskab Alpha Insurance ned og efterlod meget store tab i særligt England, Irland og til dels i Frankrig. Mange af kunderne blev derefter samlet op af det andet danskejede selskab, Qudos Insurance. Det gik så ned lidt senere samme år, og derefter samlede det tredje – igen danskejede – selskab Gefion Insurance så en række af kunderne op for tredje gang på blot to år.

Nu kan de så blive samlet op endnu en gang af et nyt dansk forsikringseventyr, og det vækker ikke just begejstring blandt uafhængige forsikringsrådgivere i andre europæiske lande.

”I am totally surprised that in a country like Denmark, you can keep your licence after such a scandal, and that the Danish Finanstilsynet has not totally blacklisted these guys all over the world. That shows Europe is not yet a protective area for consumers, chiefly if you are rich enough you can open and close several businesses whatever you did in the past. It is simply disgusting,” skriver en af den udenlandske forsikringsrådgivere til Økonomisk Ugebrev, under forudsætning af at være anonym.

Fælles regler
Økonomisk Ugebrev har spurgt Finanstilsynet, om det overhovedet kan lade sig gøre, at man med den slags konkurser bag sig bare kan starte op igen. Men tilsynet vil hverken kommentere på konkrete sager, eller om og hvad tilsynet kan, når andre lande giver tilladelserne.

”Fit & proper-reglerne for forsikringsselskaber er i vid udstrækning ens på tværs af Europa via solvens II-reguleringen. Der sker både koordinering af praksis og udveksling af informationer på europæisk plan. Det er dog tilsynsmyndigheder i det konkrete land, der træffer afgørelserne. Hvis Finanstilsynet vurderer en person, som har været vurderet i et andet land, vil Finanstilsynet, hvis relevant, forhøre sig hos den relevante myndighed.

Hvis Finanstilsynet træffer afgørelse om, at en person ikke er fit & proper, vil Finanstilsynet orientere øvrige myndigheder, hvor det er relevant,” lyder det i en mail fra Birgitta Nielsen, Kontorchef for Finanstilsynets kontor for Reassurance og skadesforsikring, der også oplyser, at fit & proper-afgørelser ikke offentliggøres.

Hvid som sne
Finanstilsynet oplyser også, at der i paragraf 61 og 61a i lov om finansiel virksomhed stilles krav til ejerne af de finansielle virksomheder, herunder forsikringsselskaber.

”Personer og selskaber, der ønsker at erhverve mere end 10 pct. af selskabskapitalen eller stemmerettighederne eller en andel, som giver mulighed for at udøve en betydelig indflydelse på ledelsen af et forsikringsselskab, skal på forhånd ansøge Finanstilsynet om godkendelse af den påtænkte erhvervelse. Finanstilsynets vurdering af ansøgningen skal bl.a. ske under hensyntagen til den påtænkte erhververs sandsynlige indflydelse på virksomheden, den påtænkte erhververs egnethed, omdømme, erfaring og økonomiske forhold,” lyder det.

Partner Christina Steen fra Horten advokatselskab fortæller generelt om fit & proper, at det bl.a. handler om at have et godt omdømme, og at kunne udvise hæderlighed og integritet.

”Når Finanstilsynet skal påse, om et bestyrelsesmedlem eller en direktør har et tilstrækkeligt godt omdømme og kan udvise hæderlighed, vil det bl.a. indgå i Finanstilsynets vurdering, om den pågældende har begået strafbare eller administrative overtrædelser, om der i forhold til den pågældende er sket inddragelse af tidligere tilladelser, licenser eller lignende.

I den vurdering, som Finanstilsynet foretager, vil det indgå, hvor alvorlig overtrædelsen er, hvor lang tid, der er gået siden det kritisable forhold er begået, om den pågældende har gjort sig skyldig i gentagne overtrædelser, og i øvrigt også den adfærd den pågældende person har udvist siden overtrædelsen,” slutter hun.

Det har ikke været muligt at få et interview med hverken Tonny Anker-Svendsen eller Brian Clausen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Langers Skarpe: Her er forklaringen på ugens blodbad i danske aktier

 Vi har netop været igennem en højst usædvanlig uge for det danske aktiemarked. Hovedparten af de store danske kvalitetsaktier blev sat voldsomt ned. Og det er sket samtidig med,…
Life Science
Genmab ramte kursmål og faldt pladask tilbage
Formue
Ugeslut: Danske aktier dykkede historisk meget i forhold til europæiske aktier, hvorfor?
Formue
Nasdaq; Nu falder de amerikanske teknologiaktier helt sammen
Finans
Ex-formænd kritiske over for regelstramning: Risiko for svag bestyrelse for Finanstilsynet
Samfundsansvar
Sampension udvider ledelsesberetningen med flere ESG nøgletal
Ledelse
Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude

Seneste nyt

Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Finans

IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder

IPO Rating: Det nye First North selskab, Valuer, lukker fredag tegningen før tid efter stor tegningsinteresse. Serieiværksætter Michael Moesgaard Andersen er blevet storleverandør til First North, efter også at…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter og finansielle eller forretningsmæssige forhold.

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år

Seneste nyt

Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]