Log ind
Log ind
Finans

Redegørelse: Ansvar til ledelse i Husejernes Forsikring

Morten W. Langer

mandag 18. juni 2018 kl. 10:17

Torsdagens advokatredegørelse fra Kroman Reumert, udarbejdet for Garantifonden for Skadesforsikring, omkring konkursen i Husejernes Forsikring, levner ikke mange muligheder for, at forsikringsagenturets ledelse kan undslippe en ansvarssag. Advokatredegørelsen omtaler flere steder Økonomisk Ugebrevs artikelserie om forløbet op til konkursen.

Offentliggørelsen af advokatredegørelsen om forløbet op til kæmpekonkursen i Husejernes Forsikring, der betød, at tusindvis af husejere lige pludselig stod med værdiløse ejerskifteforsikringer, er den foreløbige kulmination på den artikelserie, som Økonomisk Ugebrevs journalist Carsten Vitoft startede allerede den 16. marts 2014. Her omtalte han det problematiske i, at Danske Banks Home solgte ejerskifteforsikringer fra Husejernes Forsikring, da de ikke var dækket af den danske garantifond, uden at dette forhold blev klart oplyst til kunderne. Den 12. juni 2016 skrev Carsten Vitoft, at det engelske forsikringsselskab, Gable, der leverede forsikringerne til Husejernes Forsikring, var ude i store økonomiske problemer.

DE VIDERE ARTIKLER

Og den 19. juni 2016 skrev Carsten Vitoft under overskriften ”Konkurstruet selskab fortsætter uden advarsel”, at ”det udenlandske forsikringsselskab Gable med op mod 15.000 danske kunder er tæt på konkurs. Danske agenter sælger stadig Gables forsikringer, og det sker uden at oplyse kunderne om de økonomiske problemer i forsikringsselskabet.” Økonomisk Ugebrev bragte den 11.december 2016 overskriften ”Home solgte forsikringer efter officielt salgsstop” med underrubrikken: ”Ejendomsmæglerkæden Home fortsatte med at sælge ejerskifteforsikringer fra konkursramte Gable flere måneder efter, de offentligt havde opsagt samarbejdet med agenten Husejernes Forsikring, og efter Gable var røget ud i svære økonomiske vanskeligheder. Under al kritik, lyder det fra Forbrugerrådet.”

Netop disse datoer er helt afgørende for det retslige efterspil. I advokatredegørelsen (side 11) skriver Kromann Reumert, at ”Ved e-mail af 25. august 2016 meddelte Mike Hirschfield, at Husejernes Forsikring ikke havde bemyndigelse til at nytegne forsikringer på vegne af Gable. Ledelsen i Husejernes Forsikring var bekendt med denne e-mail og burde derfor straks fra modtagelsen af denne e-mail have sikret, at Husejernes Forsikring ikke nytegnede forsikringer for Gable, herunder at Husejernes Forsikring ikke fremsendte nye forsikringstilbud, og at udestående forsikringstilbud blev tilbagekaldt. ”

Videre skriver advokaterne om ansvaret: ”På baggrund heraf er det vores vurdering, at Claus Bang HansenJens Erik Jepsen ChristensenJette Jakobsen og Ole Skov har handlet ansvarspådragende ved i perioden 25. august 2016 til 12. september 2016 fortsat at sælge forsikringer, idet de havde kendskab til e-mailen af 25. august 2016 og på trods heraf fortsatte med at nytegne forsikringer på vegne af Gable.”

I slutningen af advokatredegørelen omtales, at de tidligere ledelsesmedlemmer i Husejernes Forsikring har haft mulighed for at udtale sig om redegørelsens indhold og konklusioner. Herom hedder det, at ”Vi har forud for redegørelsens færdiggørelse sendt udkast hertil i høring hos følgende tidligere ledelsesmedlemmer i Husejernes Forsikring: Ole Skov Jette Jakobsen, Jens Erik Jepsen Christensen, Michael Mardahl Amstrup og Claus Bang Hansen. De tidligere ledelsesmedlemmer i Husejernes Forsikring har alle erklæret sig uenig i redegørelsens konklusioner, idet Michael Mardahl Amstrup dog ikke har kommenteret disse.”

VIGTIGT SIGNAL

Garantifonden skriver i kølvandet på redegørelsen: ”Når vi i Garantifonden overvejer at forfølge de ansvarlige for at have overtrådt markedsføringsloven og udsætte såvel kunder som Garantifonden selv for økonomiske tab, så sker det også for at sende det for Garantifonden så vigtige signal, at det ikke skal kunne betale sig at sælge forsikringer uden ordentlig forbrugeroplysning og konkursbeskyttelse.” Forbrugerombudsmanden skriver, at ”forbrugerombudsmanden vurderer muligheden for at anlægge et gruppesøgsmål på vegne af kunder, der har lidt tab. Et gruppesøgsmål vil i givet fald ikke omfatte alle selskabets kunder.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Porteføljemanager til alternative investeringer
Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Egmont søger M&A advisor
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Nysgerrig og relationsskabende økonom til Danmarks største el-projekter
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
ROCKWOOL Fondens forskningsenhed søger metodestærk økonom
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Business Controller til DLF Beet Seed
Nyt job
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]