Log ind
Log ind
Finans

Garantifonden vil betale for retssag mod ”forsikringsmafiaen”

Carsten Vitoft

søndag 26. april 2020 kl. 17:55

Mens Kammeradvokaten, som kurator, mistænker ledelserne i flere af de konkursramte selskaber for at manipulere med solvensopgørelser og årsrapporter til Finanstilsynet, lyder det nu fra Garantifonden for Skadesforsikring, at man er klar til at finansiere retssager mod de tidligere ledelser og bestyrelser i selskaberne. Det skal ikke være gratis at snyde Garantifonden på den måde, siger direktøren.

Efter tre konkurser og et milliardtab lægger Garantifonden for Skadesforsikring nu en hård linje over for de ledelser og bestyrelser, der stod bag konkurserne. Fondens direktør siger til Økonomisk Ugebrev, at man er klar til at bakke kurator økonomisk op, så Boris Frederiksen & Co. kan føre civile erstatningssager mod de tidligere ledelser.

Som beskrevet i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev har Kammeradvokaten fundet klare tegn på, at ledelsen i Alpha Insurance i årevis har snydt med solvensoplysninger over for tilsynet. Hensigten har angiveligt været at holde liv i selskabet og blive ved med at tage kunder ind, selv om man ikke kunne overholde lovens solvenskrav.

PROMINENTE FINANSFOLK
”Der er traditionelt kun garantifonden til at finansiere den slags retssager, og fonden har allerede lagt 30 mio. kr. ud for, at Kammeradvokaten kan køre en række omstødelsessager mod Qudos. Så skal de nye sager føres, kræver det formentlig, at garantifondens bestyrelse beslutter at finansiere dem. Men her, som i alle andre sager, vil det kræve en fortrinsret for fonden til de penge, der måtte komme ud af retssagerne. Der er næsten en tradition for, at fonden går ind i den slags sager, hvis de virker overbevisende. Det bør ikke være gratis for forsikringsselskaber at snyde deres kunder eller Finanstilsynet. Det er et vigtigt signal at sende,” siger direktør Torben Weiss Garne.

To retssager er allerede undervejs. Først søger garantifonden erstatning hos den tidligere ledelse i Husejernes Forsikring og to andre selskaber omkring koncernen. Dernæst er Kammeradvokaten netop gået i gang med at føre en række omstødelsessager mod Qudos Insurance, der gik ned i slutningen af 2018. Her er mistanken, at folkene bag selskabet har handlet med sig selv op til konkurserne og uretmæssigt trukket penge ud af selskabet.

Men nu er en række nye sager undervejs. Først og fremmest altså en sag mod den tidligere ledelse i Alpha Insurance, hvor det så kan gå hen og blive anden gang, at tidligere topdirektør Jens Erik Christensen får en sag på nakken fra garantifonden. Han var nemlig både medejer i Husejernes Forsikring og i Alpha Insurance.

Men sagerne stopper ikke her. Meget tyder nemlig på, at også folkene bag Qudos har været lidt for kreative, når de skulle rapportere om selskabets sundhedstilstand til myndighederne. Finanstilsynet måtte flere gange kræve nye tal, der ændrede selskabets solvens betragteligt.

FLERE I KIKKERTEN
Torben Weiss Garne oplyser, at han har en klar forventning om, at Kammeradvokaten også får set dette igennem i Qudos, på samme måde som han nu er i gang med i Alpha Insurance. Dermed kan der blive tale om, at Kammeradvokaten skal føre flere retssager mod den tidligere ledelse i Qudos, der dog selv afviser at have gjort noget galt.

Men det er altså ikke de eneste, der risikerer flere omgange med Boris Frederiksen & Co. Direktør og ejer af Gefion Insurance Tonny Anker-Svendsen var også medejer af Alpha Insurance. Ganske vist er Gefion Insurance stadig i live, men selskabet kæmper en stadig mere desperat kamp for overlevelse. En endelig afgørelse forventes om godt en måned. Også Gefion har flere gange lavet forkerte solvensopgørelser til Finanstilsynet, mens selskabets økonomiske situation er blevet stadigt værre.

En række prominente finansfolk kan blive indblandet i den seneste omgang: Bestyrelsesformand i Gefion Insurance er Tonny Anker-Svendsens far, Jørn Anker-Svendsen, som er tidligere forsikringsdirektør i Lærerstandens Brandforsikring. Tidligere direktør og ejer af Alpha Insurance Leif Corinth-Hansen er tidligere topdirektør i Alm. Brand-koncernen.

Deres modstander, Boris Frederiksen, har allerede god erfaring med den slags sager. I 2002 gik forsikringsselskabet Plus Forsikring konkurs, og her var det netop Boris Frederiksen, der førte retssagerne mod den tidligere ledelse. Samme måned, som sagen skulle afgøres i retten, indgik den tidligere ledelse et hemmeligt forlig , hvorefter de af egen lomme betalte 8 mio. kr.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]