Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsmafiaen: Kammeradvokat stævner konkursbagmænd

Carsten Vitoft

tirsdag 07. januar 2020 kl. 11:37

Kurator advokat Boris Frederiksen vil nu føre bevis for, at der blev foretaget en stribe lyssky handler lige op til konkursen i forsikringsselskabet Qudos Insurance for et år siden. Handlerne har angiveligt haft til formål at trække værdier ud. Samtidig undersøges det, om der er grundlag for at foretage politianmeldelse af konkursens bagmænd.

Flere danske finansfolk skal nu stå til regnskab og redegøre for at have brugt forsikringsselskabet Qudos Insurance til at finansiere andre forretninger. Det drejer sig om en lille håndfuld danskere, der driver forretninger fra London og skatteparadiset Guernsey på de britiske kanaløer.

Kort før jul – om eftermiddagen den 20. december – udtog Kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten nemlig stævninger ved Københavns Byret med henblik på at få omstødt en række koncerninterne handler og transaktioner hos de tidligere ejere af Qudos Insurance for et samlet beløb i størrelsesordenen 70 mio. kr. Handlerne blev foretaget mellem Qudos og ejernes andre private selskaber. Kurator mener nu at kunne bevise, at handlerne skete til skade for forsikringsselskabet og dermed indirekte var med til at forårsage konkursen.

OP TIL DOMSTOLENE
”Jeg kan bekræfte, at vi har netop udtaget stævninger mod personer og selskaber med tilknytning til ledelsen i og ejerkredsen bag Qudos Insurance. Det er vores opfattelse, at der er sket koncerninterne handler og andre transaktioner op til konkursen, som har påført tab for Qudos. Derfor vil vi nu føre et antal retssager for at få omstødt disse handler. Det vil ultimativt være op til domstolene at vurdere disse transaktioner,” siger kurator Boris Frederiksen til Økonomisk Ugebrev.

Omstødelse sker generelt enten for at beskytte kreditorerne i boet eller for at forhindre, at ejerne og ledelsen forgriber sig på selskabets aktiver. Her kan begge dele være tilfældet, da den danske Garantifond for Skadesforsikring er en af de største kreditorer i boet med et forventet tab tæt på 1 mia. kr.

Men ledelsen og ejerne kan også have forgrebet sig på værdierne i Qudos, da de koncerninterne handler, der her er tale om, typisk er sket mellem Qudos og andre selskaber, hvor ejerne og ledelsen også har haft personlige interesser. Retssagerne er endnu ikke berammet, men de ventes gennemført i det nye år, hvor kurator også skal tage stilling til, om der er grundlag for at føre sager, der skal holde bagmændene bag Qudos personligt og erstatningsmæssigt ansvarlige.

Der er tale om flere finansfolk med en lang fortid i den danske finansbranche, som har drevet investeringsvirksomhed fra en adresse i det centrale London under navnet New Nordic Holding. Den mest centrale figur er tidligere investeringsrådgiver Nicolai Borcher Hansen i Formuepleje og ekstern underviser i finansiering på Aarhus Universitet.

Tilbage i 2017 lykkes det ham at købe Qudos Insurance over i hans New Nordic-selskaber på Guernsey fra selskabets canadiske ejer, Echelon. Det skete uden en krone på lommen, og Nicolai Borcher Hansen har aldrig ønsket at afsløre de reelle ejere bag de engelske selskaber.

Men det lykkes ham at få en række prominente danske erhvervs- og finansfolk med på ideen. Blandt andet den mangeårige direktør i Danske Capital Niels-Ulrik Mousten, tidligere direktør i Sonofon Tage Reinert og erhvervsadvokat Anders Martin Hansen sad med i bestyrelsen i Qudos Insurance og arbejdede for projektet New Nordic Holding. Også tidligere toprevisor i Deloitte Martin Juul Møller gik ind i selskabet som Finansdirektør.

ET SKJULT OBLIGATIONSLÅN
Alligevel stod det hurtigt klart, at økonomien sejlede i Qudos, som også blev åndet tungt i nakken af Finanstilsynet på grund af en meget lav solvens, der førte til skærpet overvågning. Men nu står de prominente navne blot at læse i de aktuelle konkurscirkulærer, hvor kurator for tiden er i fuld gang med at opgøre værdierne.

Og der tegner sig nu et helt andet billede, hvor Qudos Insurances værdier er blevet anvendt til at finansiere andre private erhvervseventyr for folkene bag New Nordic Holding. I dag tyder meget på, at Qudos Insurance blev plyndret på flere måder. Grundlaget for misbruget er, at forsikringsselskaber generelt er kendetegnet ved at have rigtig meget likviditet, da de får kundernes forsikringspræmier up front og først senere skal betale erstatninger tilbage til kunderne. Den likviditet kunne bruges i resten af New Nordic-koncernen.

Forsikringsselskaber har brug for at placere sådan en likviditet i værdipapirer for at skabe et afkast. Det forstod folkene bag New Nordic-koncernen af udnytte maksimalt. Og det skete, uden at nogen opdagede det undervejs. I sommeren 2018 optog New Nordic Holding nemlig et stort obligationslån via de eksterne rådgivere Pareto Securities og Nordic Trustee . Ingen af parterne ønskede dengang at oplyse Økonomisk Ugebrev om, hvem der købte obligationerne og dermed finansierede væksten i New Nordic Holding. Men nu viser det sig via kuratorskonkurs-cirkulærer, at det var datterselskabet Qudos’ Insurance, der endte op med størstedelen af disse obligationer. Med andre ord finansierede ejerne opkøbet af Qudos med forsikringsselskabets egne penge.

Qudos Insurance endte derfor op med obligationer i sit eget moderselskab for mindst 40 mio. kr., uden at nogen udefra kunne set det. Det fremgik aldrig af de officielle årsrapporter, at det reelt var Qudos, der derfor finansierede hele koncernens vækst. Den slags koncerninterne lån skal godkendes af Finanstilsynet, oplyser eksperter til Økonomisk Ugebrev, og lånene må i givet fald kun udgøres af kapital, der ligger over forsikringsselskabets solvenskrav. Det er i dag stærkt tvivlsomt, om det har været tilfældet.

Lånet fremgik dog af listen over generelle obligationsudstedelser fra Finanstilsynet, men hvorvidt Finanstilsynet har været klar over, at det var Qudos, der købte obligationerne hos sin egen moder, er i dag uvist. For det kan vise sig endog vigtigt i det senere forløb, da det medførte, at Qudos fik en voldsom risiko, når overskudslikviditeten på den måde var bundet så voldsomt op i sin egen koncern.

Det koncerninterne lån fremgik heller ikke af Qudos regnskaber, selv om det også er et lovkrav.

DET NORDISKE EVENTYR
Dermed skaffede Nicolai Borcher Hansen & Co. sig likviditet til at finansiere planerne om at starte deres egen disruption af hele den nordiske forsikringsbranche. I hvert fald delvis. For en del af de godt 40 mio. kr., det lykkes at optage til start, blev sendt til de tidligere canadiske ejere, som Nicolai Borcher dengang stadig skyldte penge fra købet af selve Qudos. Resten af pengene går til at købe flere danske selskaber. Først og fremmest Blue Energy. Et selskab som indtil da har levet af at sælge strøm til privat danskere, men som også er voldsomt udskældt på trustpilot for sine salgsmetoder. Ideen er nu at sælge forsikringer til private via selskabet.

Dernæst købes selskabet ASG Forsikringsagentur, som lever af at sælge forsikringer til virksomheder. Dette selskab er født ud af Alpha Insurance, der gik konkurs godt et år tidligere end Qudos. Og særligt denne handel interesserer kurator den dag i dag.

ASG Forsikringsagentur bliver nemlig også købt med penge fra Qudos Insurance, og det sker meget kort før selve konkursen i Qudos. Problemet er blot, at ASG groft sagt kun har haft to kunder: Først Alpha Insurance og senere Qudos Insurance.

Men på det tidspunkt, hvor Qudos køber ASG, er Alpha Insurance allerede konkurs. Og Qudos Insurance har indgået et stop for tegning af nye forsikringer. Det kan derfor være svært at forstå den saglige begrundelse for, at Qudos godt en måned før sin egen konkurs betaler millioner for et ASG, der altså på dette tidspunkt ingen kunder har. Det er en af de omstødelser, som kurator nu går efter, erfarer Økonomisk Ugebrev.

SELSKAB UDEN KUNDER
Handlen med ASG har også været indgående beskrevet her i Økonomisk Ugebrev. ASG handles faktisk flere gange rundt mellem parterne og til sidst igen via New Nordic Holding på Guernsey, hvor det ikke længere er muligt at se, hvad selskabet værdiansættes til. Efter konkursen fremgår det dog, at sælgeren, som formelt er en privatperson ved navn Kim Holten, havde fået et tocifret millionbeløb for et selskab uden kunder. Og det er dermed Qudos, der ender med at sidde tilbage med ASG, da også det selskab kort efter går konkurs.

I dag er den aktiepost værdiansat til nul kroner i kurators opgørelse af værdierne i Qudos.

Ugebrevet har i denne uge forsøgt at indhente kommentarer fra den tidligere bestyrelse i Qudos Insurance. Selskabets pressebureau Faurholdt Kommunikation oplyser dog, at man holder ferie, og at der derfor ikke er bemærkninger til stævningerne fra kurator Boris Frederiksen. I alt er der tale om, at kurator nu går efter mindst ni af den type omstødelsessager for et beløb omkring 70 mio. kr.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank