Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsbosser kritiserer tilsyn efter ny forsikringskonkurs

Carsten Vitoft

onsdag 13. september 2023 kl. 11:15

Forsikringsbosser kritiserer tilsyn efter ny forsikringskonkurs

De største forsikringsselskaber er efterhånden mere end almindeligt trætte af de fortsatte konkurser i branchen. Forsikringsbosserne siger samstemmende og i klare vendinger, at Finanstilsynet må smide fløjlshandskerne over for de mindre og problematiske forsikringsselskaber, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

 Flere af landets absolut tungeste forsikringsdirektører står nu frem med en klar kritik af Finanstilsynet, som de mener har været alt for fodslæbende i forhold til at gribe ind over for de seneste års mange konkurser i forsikringsbranchen.

Først var det Husejernes Forsikring, der gik konkurs i 2016, hvor det efterfølgende var forsikringsbranchen, der måtte konstruere en redningsplan. Dernæst blev branchen ramt af en række nye konkurser med først Alpha Insurance (2018), så Qudos Insurance (2018) og dernæst Gefion Insurance (2021). For et par uger siden fulgte konkursen i Frida Forsikring. 

”Jeg vil gerne opfordre myndighederne til at gøre brug af alle redskaber, de har til rådighed, for at sikre, at forsikringsselskaber bliver drevet med en robust, ansvarlig forretningsmodel. Det er bemærkelsesværdigt, at man ikke har oplevet en tilsvarende mængde af konkurser i vores nabolande, selvom markederne ligner hinanden på en lang række punkter,” siger adm. direktør Peter Hermann fra Topdanmark. 

Ikke holdbart

“Som en stor spiller på markedet bidrager vi naturligvis gerne til de mekanismer, vi som branche har sat i værk for at sikre, at der tages hånd om danskere, der måtte blive berørt af uventede og triste hændelser. Men situationen med rækken af konkurser er ikke holdbar på langt sigt, og den er uacceptabel, da selskaber, der har en mere robust forretningsmodel, reelt ender med at skulle rydde op,” siger han.

Fra Alm Brand er budskabet tæt på det samme: “Det er naturligvis enormt frustrerende at opleve disse konkurser, ikke mindst for vores kunder, der jo betaler for konkurserne gennem bidrag til garantifonden. Vi i Alm Brand Group kan sørge for at drive en solid og ansvarlig virksomhed, så vi kan være der for vores kunder også i fremtiden. Det er andres ansvar at sikre, at hele branchen lever op til de krav, der stilles til den finansielle sektor,” lyder det fra adm. direktør Rasmus Werner Nielsen.

Økonomisk Ugebrev har i artikelserien om “Forsikringsmafiaen” over de seneste seks år beskrevet den usikre økonomiske situation i de fleste af de konkursramte selskaber. I Frida Forsikring havde ejerne trukket store millionbeløb ud af selskabet som udbytter, vel vidende at de havde et stort retskrav hængende over hovedet efter konkursen i Qudos Insurance helt tilbage i 2018.

Ejerne i både Alpha Insurance og Qudos Insurance trak også voldsomme beløb ud af selskaberne. Det skete samtidig med, at de havde så lav solvens, at de var under skærpet tilsyn fra Finanstilsynet. Derfor har flere i branchen svært ved at forstå, hvorfor tilsynet reagerede så sent i flere af tilfældene. 

Tryg bakker op om det synspunkt, at situationen er uholdbar: ”Det er altid problematisk, når forsikringsselskaber går konkurs, da de har en vigtig funktion som sikkerhedsnet under deres kunder ved en skade. Heldigvis for kunderne er de dækket via Garantifonden, som alle forsikringsselskaber bidrager til, heriblandt Tryg. De senere år har både vi og andre selskaber dog betalt meget store summer for at rydde op efter konkurser i branchen, da der har været mange af dem – også for mange efter vores mening. Det er vi naturligvis ikke tilfredse med fordi det indirekte rammer vores kunder, når vi skal samle regningen op fra de konkursramte selskaber,” lyder det fra Barbara Plucnar Jensen, koncernfinansdirektør i Tryg.

To gange tab

”Regningen skal betales et sted. Denne regning har været høj med de mange konkurser. Dette er både direkte, ved at vi skal finansiere erstatningerne, men også indirekte ved at tabe de kunder, som er skiftet over til lavprisselskaber, som ikke har haft økonomisk bæredygtige priser,” lyder det Iason H. Johannessen, der er landechef for Gjensidige i Danmark.

Han efterlyser også en mere effektiv regulering og kontrol af selskaberne fra relevante tilsyn, og der skal kunne reageres hurtigt. Garantifonden beskytter forbrugerne, men det må ikke blive en sovepude for effektiv regulering af selskaberne, tilføjer han.

Tilsynet har været ude og berolige Garantifonden om, at det er styr på det, oplyser fondens direktør Torben Weiss Garne i Garantifonden. Tilsynet havde i sidste uge ikke nogen kommentar til kritikken fra branchen.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank