Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nyt kæmpe erstatningskrav mod PwC efter forsikringskrak

Carsten Vitoft

torsdag 16. november 2023 kl. 11:25

Nyt kæmpe erstatningskrav mod PwC efter forsikringskrak

Ledelsen i det nu hedengangne ejerskifteforsikringsselskab Gefion Insurance snød med regnskaberne i flere år, før selskabet blev sendt i likvidation af Finanstilsynet. Det fastslår kurator Boris Frederiksen i en ny kuratorredegørelse fra konkursboet. Alligevel opdagede revisorerne i PwC intet. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her artikelserien, vi kalder forsikringsmafiaen.

Konkursen i Gefion Insurance udvikler sig værre og værre, og nu har kurator Boris Frederiksen stævnet både den tidligere ledelse og selskabets revisorer for et beløb, der overgår tidligere konkurssager i Alpha Insurance og Qudos Insurance.

Tidligere topchef i Gefion, Tonny Anker-Svendsen, er stævnet for personligt at have påført selskabet tab for 420 mio. kr. op til konkursen i 2020. Selskabets tidligere revisorer i PwC skal punge ud med 138 mio. kr., hvis det står til Boris Frederiksen. Forskellen i beløbene er, at PwC burde have opdaget ledelsens fusk med regnskaberne for de første 138 mio. kr., mens det åbenbart er sværere at rejse bevisbyrden for, at PwC burde have opdaget resten.

Usaglig genforsikring

”Man må konstatere, at Gefion Insurance på mange måder begynder at ligne de problemer, vi har set i de andre konkurser i Alpha Insurance og Qudos Insurance. Det er bare værre, det vi oplever i Gefion. Men karakteren er den samme. På almindeligt dansk kan man vel sige, at man har købt brandforsikring, efter huset er brændt ned, og så virker det jo kun på papiret. Det er sket på den måde, man har genforsikret sig på i forhold til nogle væsentlige aftaler,” siger Boris Frederiksen til Økonomisk Ugebrev.

I Gefion er det ikke så meget den danske garantifond, der nu står for skud, men i højere grad garantifondene i England og en række andre europæiske lande. Og de har nu givet grønt lys til, at Boris Frederiksen kan følge sagen helt til dørs. ”På baggrund af det ovenfor anførte besluttede kurator Boris Frederiksen den 11. juli 2023 at udtaget stævning mod et af Gefions tidligere ledelsesmedlemmer, samt Gefions eksterne revisionsselskab, med påstand om, at ledelsesmedlemmet skal betale DKK 420.177.000 til konkursboet, hvoraf revisionsselskabet solidarisk skal tilbagebetale DKK 138.686.000 til konkursboet,” lyder det i en netop udsendt kreditormeddelelse.

Men her stopper det slet ikke, og videre står der: ”Kurator Boris Frederiksen har også fremsendt en række procesunderretninger vedrørende denne retssag til syv af Gefions tidligere ledelsesmedlemmer, hvori der tages forbehold for at gøre et krav gældende mod dem.”

Tonny Anker-Svendsen er gået konkurs med sit selskab og er i dag uden betalingsevne. Men det er revisorerne i PwC ikke. Oven i det skal så lægges yderligere godt 50 mio. kr. i to andre sager, så det samlede omfang af fusk når et godt stykke over 600 mio. kr. Beløbet er langt højere end i de tilsvarende erstatningssager i Alpha og Qudos Insurance samt Frida Forsikring, hvor største stævning lyder på 200 mio. kr. Sagen bygger i sin kompleksitet på den måde, som Gefions ledelse har brugt genforsikring på, og det er det, som går igen i flere af disse konkurser på et niveau, så det lugter af, at ledelserne nærmest har delt tips of tricks på tværs af selskaberne. Det væsentligste punkt er, at regnskaberne allerede ophørte med at være retvisende i 2017. Boris Frederiksen mener, at man allerede der passerede det punkt, som på jurasprog hedder håbløshedstidspunktet. Gefion var allerede insolvent i 2017, men ledelsen kørte selskabet videre ved hjælp af smarte, men ulovlige former for genforsikring.

Lamper skulle have blinket

”Vi ser eksempler på, at man indgår aftaler om genforsikring, som ikke har nogen driftsmæssig betydning, men pynter på solvensen. Det er aftaler, der har karakter af, at man bare bytter penge med genforsikringsselskabet, og den eneste effekt er, at det på papiret styrker Gefions solvens,” siger Boris Frederiksen.

Det er altså her, at revisorerne i PwC burde have været særligt opmærksomme, da Gefion Insurance, men også Qudos og Alpha, var meget tyndt kapitaliserede og næsten udelukkende benyttede sig af genforsikring til at holde selskabet solvent.

Derfor er det mærkværdigt, at PwC intet opdagede i hverken Gefion eller Qudos Insurance, og PwC er nu stævnet i begge sager. Ovenikøbet kørte man helt ud til kanten rent solvensmæssigt – begge var løbende i Finanstilsynets skærpede tilsyn.

Økonomisk Ugebrev har forsøgt at få en kommentar fra både PwC og Tonny Anker-Svendsen. Ingen af dem er vendt tilbage på Ugebrevets henvendelser.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank