Artikelserie om Forsikringsmafiaen: Aktuelle kreditorredegørelser fra kurator i sagskomplekset omkring de seneste års forsikringskonkurser beskriver et hidtil uset omfang af økonomisk fusk. Agenter og genforsikringsselskaber i hele Europa samarbejdede med ledelserne i Gefion, Qudos og Alpha Insurance om at tømme selskaberne for penge, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Mens pengene fosser ud af garantifonden for skadesforsikring, går det en hel del mere trægt for kurator Boris Frederiksen med få hentet penge ud af konkursboerne. Det viser sig nu, at der er blevet svindlet langt mere end hidtil antaget i flere af konkurserne.
Det fremgår af de seneste kreditorredegørelser fra Boris Frederiksen for konkurserne i Gefion, Qudos og Alpha Insurance. Svindlen er ikke bare mere omfattende end hidtil antaget. Den er også grovere.
Eksempelvis viser det sig, at en aktuar og fit og proper-godkendt direktør fra konkursramte Gefion sendte selskabets penge ind på sin egen private bankkonto, men det skete behændigt med genforsikringsselskaber som mellemstation.
Grove løjer
Samtidig fremgår det af redegørelserne, at en lang række forsikringsagenter rundt i hele Europa uretmæssigt har trukket penge ud af særligt Gefion og Qudos, men også Alpha, ved snedige transaktioner. Agenterne har efterfølgende nægtet at anerkende kravene fra Boris Frederiksen. De trækker i stedet sagerne i langdrag, og typisk ender de med at erklære sig konkurs, når de taber retssagerne.
”Jeg tror godt, man kan sige, at lysten til at fremme disse sager er meget lav hos de parter. Vi oplever, at man undervejs i retssagerne gør indsigelser mod alt mellem himmel og jord,” siger Boris Frederiksen.
Heller ikke ledelserne i disse tre selskaber har ligget på den lade side, når det gælder om kreative og tvivlsomme transaktioner. Særligt en ny sag viser noget om grovheden og grådigheden, der nu afsløres af Boris Frederiksen. Det drejer sig om noget, der mest af alt ligner bedrageri.
”Konkursboet har konstateret, at Gefion har betalt GBP 200.000 til en genforsikringsmægler for genforsikringsmæglerens konsulentbistand til Gefion med indgåelsen af nogle ”Capital Relief”- genforsikringskontrakter. Det fremgår af aftalegrundlaget, at halvdelen af dette beløb skulle overføres til et af Gefions tidligere ledelsesmedlemmer,” hedder det i redegørelsen.
Videre oplyses det: “Det er kurator Boris Frederiksens vurdering, at det pågældende tidligere ledelsesmedlem i Gefion, ved at anmode genforsikringsmægleren om at få 50 procent af den samlede betaling på GBP 200.000, dvs. GBP 100.000, overført til sig selv og sit selskab, har overtrådt selskabslovens §§ 127, 179 og 210, idet der herved er tale om et ulovligt kapitaludtræk i form af maskeret udlodning, som har påført Gefion (nu Konkursboet) et tab på GBP 100.000.”
Umiddelbart ser det ud til, at tidligere direktør, ejer og aktuar Tonny Anker-Svendsen fra Gefion på den måde beriger sig med mere end en halv mio. kr. af selskabets penge. Det virker endnu mere rystende, at anerkendte genforsikringsselskaber går med til at sætte pengene ind i direktørens eget private selskab – uden at råbe vagt i gevær.
”Det er endvidere kurator Boris Frederiksens vurdering, at genforsikringsmægleren aktivt har medvirket til og muliggjort, at det pågældende tidligere ledelsesmedlem i Gefion kunne foretage denne maskerede udlodning i strid med selskabslovens regler, idet genforsikringsmægleren valgte at imødekomme Gefions ledelsesmedlems instruks om at få halvdelen af betalingen af de GBP 200.000 overført til konti tilhørende ledelsesmedlemmet. På baggrund af ovenstående undersøgelser udtog kurator Boris Frederiksens den 7. juli 2023 alene stævning mod genforsikringsmægleren,” skriver kurator.
Honorar for at rådgive sig selv
Men ulovlighederne begrænser sig ikke til Gefion Insurance. Det fremgår også, at den tidligere ledelse og ejerkreds i Qudos Insurance allerede startede med ulovligheder, inden de købte selskabet. Her brugte de nemlig godt 53 mio. kr. af Qudos egne penge til at finansiere købet. Det er ifølge Boris Frederiksen ulovlig selvfinansiering, og det er de pågældende nu stævnet for.
Knapt var blækket tørt på købskontrakten på Qudos, før de også bevilgede sig selv yderligere 17 mio. kr. af Qudos penge. Ifølge kurator var det tænkt som betaling for, at de havde rådgivet sig selv, da de købte Qudos.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.