Det udenlandske forsikringsselskab Gable afsætter fortsat forsikringer i Danmark, selv om selskabet står på randen af konkurs.
Dermed risikerer tusindvis af danskere ikke at få dækning på deres ejerskifteforsikring. Myndighederne er magtesløse.
Den danske forsikringsbranche og Finanstilsynet krydser i øjeblikket fingre for en lykkelig udgang på den økonomiske deroute, der har ramt en tredjedel af markedet for ejerskifteforsikringer. Forsikringsselskabet Gable – formelt hjemhørende i miniputstaten Liechtenstein – har svært ved at holde sig oven vande og forhandler med pistolen for panden om mere kapital, så de kan overholde europæiske kapitalkrav. Og selskabets skæbne kan meget vel få stor betydning på det danske forsikringsmarked, da det sidder i dag på en stor klump af markedet for ejerskifteforsikringer, som er videresolgt gennem det danske agentur Husejernes Forsikring.
”Så længe myndighederne i Liechtenstein ikke har inddraget deres tilladelse til at drive forsikringsvirksomhed, kan vi ikke forbyde dem at sælge produkter i Danmark. Hvis de trækker denne tilladelse vil vi selvfølgelig straks skride ind,” siger vicedirektør Thomas Brenøe fra Finanstilsynet til Økonomisk Ugebrev.
Nervøsitet Som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev, fortsætter det danske agentur Husejernes Forsikring med at sælge ejerskifteforsikringerne i stor stil. Situation skaber også stor nervøsitet i brancheorganisationen Forsikring & Pension, hvor man har prøvet at advare Finanstilsynet om det meget sandsynlige udfald: At tusindvis af danskere ikke kan få erstatning på grund af manglende dækning på købte forsikringer, hvilket kan skade hele tilliden på forsikringsmarkedet.
”Man må sige, det er en noget usædvanlig påtegning Gable har fået af deres revisorer i årsrapporten. Vi regner med, at tilsynet griber ind, hvis kundernes interesser er truet. Vores handlemuligheder er udspillet, efter at vi har henvendt os til myndighederne,” siger underdirektør Torben Weiss Garne fra Forsikring & Pension til Økonomisk Ugebrev.
Situationen er ekstra usædvanlig, da den danske Garantifond for Forsikring normalt vil dække kunderne, hvis et dansk selskab kommer i den slags problemer, men den dækker ikke udenlandske selskaber.
Masser af faresignaler
Finanstilsynet har henvendt sig til Finanstilsynet i Liechtenstein, og gjort dem opmærksomme på situationen. Vi er i dialog med dem, og vi følger udviklingen tæt, lyder det fra det danske tilsyn, der ind i mellem advarer offentligt om specifikke selskaber.
”Det kan vi ikke i denne situation, da Gable har tilladelse til at sælge forsikringer i EU, og de har ikke overtrådt nogen lovgivning,” siger Thomas Brenøe fra Finanstilsynet. Dermed er sagen strandet hos tilsynet i Liechtenstein.
Der er ellers flere uhensigtsmæssigheder, som de kunne dykke ned i. De kunne blot kigge over på børsen i London, hvor der er uro hos private investorer, som har penge investeret i Gable. En af dem er Tom Winnifrith, der direkte beskylder ledelsen i Gable for at give forkerte oplysninger til aktiemarkedet. I et indlæg på ”shareprophets.com” skriver han, at den sikkerhed, som den adm. direktør i Gable, William Dewsall, havde lovet til Gable slet ikke eksisterer. Det skete i en fondsmeddelelse i slutningen af maj. Men det har vist sig, at det selskab pengene skulle komme fra, slet ikke havde de ti mio. pund, men blot et par hundrede tusinde pund i nettoaktiver. Derefter blev der udsendt en ny garanti fra et andet selskab ejet af direktøren, som ikke blev navngivet.
Økonomisk Ugebrev har spurgt både Gable og Husejernes Forsikring, hvordan det hænger sammen, men det har de ikke ønsket at kommentere. Men uklarhederne stopper ikke her. For ganske nylig kom en anden fondsbørsmeddelelse fra Gable: Nu trækker selskabets mangeårige advokat Andrew Trott sig pludseligt fra bestyrelsen efter kun et år på posten. Han har ellers været med siden selskabet startede. Husadvokaten vil dog fortsat være rådgiver for bestyrelsen, men ønsker åbenbart ikke længere bestyrelsesansvaret.
Hvad der så sker for kunderne, hvis Gable går konkurs er godt at vide. I de tilbud, som agenturet Husejernes Forsikring stadig sender ud til danske kunder, står der bl.a., at hensigten med den danske garantifond er, som man altså ikke er medlem af er, at man kan købe en ny forsikring, hvis det går galt for selskabet bag. Men samtidig skriver man, at det ikke kan lade sig gøre med ejerskifteforsikringer, da de skal være tegnet før en overtagelse af ejendommen. Hvordan det beskytter forbrugerne er ikke godt at vide.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.