Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr

Carsten Vitoft

tirsdag 01. december 2020 kl. 7:00

Artikelserie om Forsikringsmafiaen: To af de mest centrale figurer bag de seneste år konkurser og likvidationer af danske forsikringsselskaber forsøger nu at stable et nyt europæisk forsikringsselskab på benene, med amerikanske penge og en licens fra Gibraltar, erfarer Økonomisk Ugebrev. Det er jo åbent land så længe myndighederne ikke trækker deres tilladelse, lyder det tørt fra Garantifonden, der sidder tilbage med milliardregningen fra de tidligere konkurser. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen. 

Tusindvis af engelske og franske forsikringskunder får snart kaffen galt i halsen, når de for fjerde gang på blot to år sikkert får et godt forsikringstilbud fra Danmark. Tilbuddet kan nemlig komme fra tidligere adm. direktør og ejer Tonny Anker-Svendsen fra Gefion og Alpha Insurance, samt Brian Michael Clausen fra Alpha og Qudos Insurance.

Alpha og Qudos Insurance er i dag konkurs, og Garantifonden for Skadesforsikring står tilbage med en milliardregning. Det tredje selskab, Gefion Insurance, har af Finanstilsynet fået trukket sin licens og er sendt i likvidation for få måneder siden.

Oprydningsarbejdet efter alle tre konkurser vil holde garantifonden, kurator og likvidator beskæftiget i mindst ti år frem. Men folkene bag selskaberne er altså allerede videre i teksten og forsøger for tiden at bygge et nyt og fjerde danske forsikringsselskab op på de europæiske markeder.

Ikke overrasket
”Konceptet for disse forsikringsselskaber har jo været en ren guldgrube for ejerne, indtil de gik ned, men nu står garantifonden tilbage og må rydde op og betale. Så længe myndighederne ikke bruger de eksisterende regler til at forhindre gentagelser – f.eks. god skik-reglerne – er der jo frit spil, hvis de kan finde investorer.

Der er jo tale om entreprenante typer her, så nej, jeg er vel egentlig ikke overrasket over at høre, at de i gang igen,” siger direktør Torben Weiss Garne fra Garantifonden for Skadesforsikring til Økonomisk Ugebrev.

I starten af 2018 gik det danskejede selskab Alpha Insurance ned og efterlod meget store tab i særligt England, Irland og til dels i Frankrig. Mange af kunderne blev derefter samlet op af det andet danskejede selskab, Qudos Insurance. Det gik så ned lidt senere samme år, og derefter samlede det tredje – igen danskejede – selskab Gefion Insurance så en række af kunderne op for tredje gang på blot to år.

Nu kan de så blive samlet op endnu en gang af et nyt dansk forsikringseventyr, og det vækker ikke just begejstring blandt uafhængige forsikringsrådgivere i andre europæiske lande.

”I am totally surprised that in a country like Denmark, you can keep your licence after such a scandal, and that the Danish Finanstilsynet has not totally blacklisted these guys all over the world. That shows Europe is not yet a protective area for consumers, chiefly if you are rich enough you can open and close several businesses whatever you did in the past. It is simply disgusting,” skriver en af den udenlandske forsikringsrådgivere til Økonomisk Ugebrev, under forudsætning af at være anonym.

Fælles regler
Økonomisk Ugebrev har spurgt Finanstilsynet, om det overhovedet kan lade sig gøre, at man med den slags konkurser bag sig bare kan starte op igen. Men tilsynet vil hverken kommentere på konkrete sager, eller om og hvad tilsynet kan, når andre lande giver tilladelserne.

”Fit & proper-reglerne for forsikringsselskaber er i vid udstrækning ens på tværs af Europa via solvens II-reguleringen. Der sker både koordinering af praksis og udveksling af informationer på europæisk plan. Det er dog tilsynsmyndigheder i det konkrete land, der træffer afgørelserne. Hvis Finanstilsynet vurderer en person, som har været vurderet i et andet land, vil Finanstilsynet, hvis relevant, forhøre sig hos den relevante myndighed.

Hvis Finanstilsynet træffer afgørelse om, at en person ikke er fit & proper, vil Finanstilsynet orientere øvrige myndigheder, hvor det er relevant,” lyder det i en mail fra Birgitta Nielsen, Kontorchef for Finanstilsynets kontor for Reassurance og skadesforsikring, der også oplyser, at fit & proper-afgørelser ikke offentliggøres.

Hvid som sne
Finanstilsynet oplyser også, at der i paragraf 61 og 61a i lov om finansiel virksomhed stilles krav til ejerne af de finansielle virksomheder, herunder forsikringsselskaber.

”Personer og selskaber, der ønsker at erhverve mere end 10 pct. af selskabskapitalen eller stemmerettighederne eller en andel, som giver mulighed for at udøve en betydelig indflydelse på ledelsen af et forsikringsselskab, skal på forhånd ansøge Finanstilsynet om godkendelse af den påtænkte erhvervelse. Finanstilsynets vurdering af ansøgningen skal bl.a. ske under hensyntagen til den påtænkte erhververs sandsynlige indflydelse på virksomheden, den påtænkte erhververs egnethed, omdømme, erfaring og økonomiske forhold,” lyder det.

Partner Christina Steen fra Horten advokatselskab fortæller generelt om fit & proper, at det bl.a. handler om at have et godt omdømme, og at kunne udvise hæderlighed og integritet.

”Når Finanstilsynet skal påse, om et bestyrelsesmedlem eller en direktør har et tilstrækkeligt godt omdømme og kan udvise hæderlighed, vil det bl.a. indgå i Finanstilsynets vurdering, om den pågældende har begået strafbare eller administrative overtrædelser, om der i forhold til den pågældende er sket inddragelse af tidligere tilladelser, licenser eller lignende.

I den vurdering, som Finanstilsynet foretager, vil det indgå, hvor alvorlig overtrædelsen er, hvor lang tid, der er gået siden det kritisable forhold er begået, om den pågældende har gjort sig skyldig i gentagne overtrædelser, og i øvrigt også den adfærd den pågældende person har udvist siden overtrædelsen,” slutter hun.

Det har ikke været muligt at få et interview med hverken Tonny Anker-Svendsen eller Brian Clausen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank