Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Boris Frederiksen stævner topjurister for udbyttefusk

Carsten Vitoft

onsdag 06. november 2024 kl. 11:55

Boris Frederiksen

Kurator i konkursboet efter Qudos Insurance, Boris Frederiksen, kræver nu lidt over 90 mio. kr. fra to tidligere topjurister fra Topdanmark og en lang række andre topfolk fra forsikringsbranchen, som har siddet i forsikringsselskabets ledelse. Det fremgår af en dugfrisk kreditorredegørelse, hvor man også kan læse, at det nu er Garantifonden, der betaler for den kommende retssag, hvor i alt ti personer nu er stævnet efter konkursen i Frida Forsikring. Læs her om hele sagens baggrund.

Oprydningen efter tre forsikringskonkurser og to konkursramte forsikringsagenter er i fuld gang, og det samme er processen med at stille de ansvarlige ledelser og revisorer til ansvar for den milliardstore regning, der er blevet efterladt til Garantifonden for Skadesforsikring.

En ny redegørelse fra kuratoren i Qudos Insurance, Boris Frederiksen, er nået frem til den seneste konkurs fra sidste sommer i Frida. Frida var agent for Qudos Insurance i en årrække op til konkursen. Boris Frederiksen mener, at Frida skyldte Qudos et trecifret millionbeløb i for meget betalte provisioner.

I stedet for at betale sine regninger besluttede ledelsen i Frida sig for at tømme Frida for penge ved at udbetale tæt på hundrede mio. kr. til aktionærerne, dem selv, i udbytter, hvorefter også Frida gik konkurs.

Det vil Boris Frederiksen stille dem til ansvar for.

”Som absolut største kreditor kan vi ikke leve med, at ledelsen og ejerne i Frida har udbetalt meget store udbytter, mens det stod helt klart, at vi fra konkursboet efter Qudos havde rejst et meget stort krav på 110 mio. kr. rettet mod Frida. Nu er der stort set ingen midler tilbage i konkursboet efter Frida, og derfor har vi valgt selv at føre sagen mod revisor og den tidligere ledelse. Vi føler, vi har en stærk sag,” siger kurator Boris Frederiksen.

Kravet fra Boris Frederiksen lyder på 90.473.153 kr. mod Fridas ti tidligere ledelsesmedlemmer, der hæfter solidarisk for kravet. I flere år betalte de udbytter to gange årligt.

Snød finanstilsynet

Frida Forsikring var så drænet for midler efter konkursen, at kurator Anders Hoffmann Kønigsfeldt, Bech-Bruun, ikke havde råd til selv at føre sagen. Nu er det op til Boris Frederiksen og Garantifonden at jage deres krav mod den tidligere ledelse.

”Kurator har i samarbejde med kurator i konkursboet efter agenten udført omfattende undersøgelser med henblik på at afdække, om der var grundlag for at rejse et krav mod den tidligere ledelse eller revisor. Arbejdet har bl.a. bestået i gennemgang og vurdering af omfattende materiale modtaget fra konkursboet efter agenten. Kurator vurderede, at der var grundlag for at rejse et erstatningskrav mod den tidligere ledelse og revisor som følge af en række ulovlige og uforsvarlige udbytteudlodninger og ulovlig selvfinansiering,” kan man læse i den seneste redegørelse.

Persongalleriet er først og fremmest den tidligere bestyrelsesformand i Frida, Kim Bruhn-Petersen, og adm. direktør Brian Malmros. Begge tidligere chefjurister i Topdanmark, hvorfor man skulle tro, de havde et indgående kendskab til lovens grænser.

Begge var de medejere af Frida, så de var med til at godkende og modtage de millionudbytter, der ifølge Boris Fredriksen tilhørte Qudos-boet. Begge parter meddeler, at de ikke har kommentarer til sagen.

Det påståede fusk med udbytterne var snedigt konstrueret. Ejerne sad både på et forsikringsselskab (Domus) og agenten (Frida). Domus var nødlidende og under Finanstilsynets skærpede tilsyn, og så kan tilsynet stoppe al udbyttebetaling.

Mistanken er, at ledelsen afregnede til kunstigt høje priser mellem Domus og Frida og dermed kanaliserede penge til Frida, der som agent er uden for Finanstilsynets rækkevidde. Herfra kunne man langsomt tømme Frida for til sidst i august sidste år erklære Frida konkurs.

Det ser endda ud til, at den danske kapitalfond VIA Equity, der har tidligere Nationalbankdirektør Lars Rohde i bestyrelsen, var med i planerne. VIA Equity var i perioden den største ejer af Frida, men partner John Helmsøe-Zinck forlod dog bestyrelsen meget pludseligt i sommeren 2022 til trods for, at han repræsenterede den største ejer.

Måske anede han allerede da, at de store udbytter kunne blive en belastning for bestyrelsen, som det nu er sket. Ugebrevet har flere gange spurgt til hans exit, men han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank