Forsikringsselskabet Qudos Insurance gik i denne uge i solvent likvidation og skal efter alt at dømme afvikles. Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at Qudos-ejerne kun få uger inden likvidationen forsøgte at skaffe penge ved at sælge deres samarbejdspartneres kunder til Topdanmark. Forsøget mislykkedes, og kort efter trak den mangeårige Danske Bank-direktør Niels-Ulrik Mousten stikket til tre bestyrelser i Qudos-koncernen.
En onsdag morgen i starten af november fik en række topchefer i forsikringsbranchen morgenkaffen galt i halsen. Klokken 17 aftenen forinden havde deres mangeårige samarbejdspartner Qudos Insurance i al stilhed lanceret et forsøg på at sælge deres kunder til Topdanmark.
Så desperat var jagten på penge blevet hos ejerne af New Nordic-koncernen, der, anført af Nicolai Borcher Hansen, nu satte alt på et bræt. Qudos var ved at løbe tør for penge, og selskabet kunne ikke længere tegne forsikringer, så løbet var kørt, da ejerne ikke havde pengene til endnu et kapitalindskud for at redde selskabet.
USET MANØVRE
”Det kom helt uventet og uvarslet for os, og det var ikke i overensstemmelser med de aftaler, vi havde med Qudos. Der sker det, at flere af vores kunder henvender sig til os, og de spørger, hvad er det her for noget, og det undersø-ger vi så. Vi finder så ud af, hvor initiativet kommer fra. Så kontakter vi Qudos, og vi siger til dem, at det skal stoppe. Vi betragter de kunder, vi har henvist til Qudos, som vores kunder. Vi meddelte dem, at vi selvfølgelig ikke kunne acceptere et vidersalg af dem,” siger direktør Brian Malmros fra FRIDA Forsikring til Økonomisk Ugebrev.
Manøvren er uset på forsikringsmarkedet, og ifølge økonomisk Ugebrevs oplysninger ville den ramme flere af de forsikringsagenturer, der i årevis har henvist deres kunder til Qudos. Det gælder udover FRIDA Forsikring også DFA ForsikringAgentur i Esbjerg også Prosam Forsikring i Tilst ved Århus. Også Topdanmark bekræfter oplægget til den usædvanlige aftale med Qudos, der i den grad går Qudos samarbejdspartnere i bedene.
”Aftalen gik ud på, at Qudos ville afvikle deres bestand– altså meddele kunderne ved næste fornyelse, at de ikke længere kunne gentegne forsikring i Qudos, men de kunne henvise kunden til Topdanmark. Det er også det man kalder et lead eller et kundeemne. Det kræver et tilsagn fra Qudos’ kunder, for at Topdanmark må kontakte dem. Qudos har i den forbindelse engageret sit call-center Blue Energy til indhentning af samtykker fra kunderne,” forklarer kommunikationschef i Topdanmark Jens Langergaard i en mail.
Det underlige forsøg på at vride mere kapital frem mislykkes dog efter, at Finanstilsynet bliver informeret, og også agenturerne reagerer skarpt over for Qudos. Men skaden er sket, og ingen af de involverede agenturer vil længere samarbejde med Qudos Insurance. Derfor ser det mere end svært ud for Qudos, som nu reelt er under afvikling.
BRAT AFSLUTNING
Det er ikke godt at vide, hvad der får delejeren af Qudos, Nicolai Borcher Hansen, til at brænde de sidste broer til forsikringsmarkedet på den måde. Nicolai Borcher Hansen ønsker i dag ikke at stille op til interview grundet flere igangværende søgsmål, lyder det:
”På grund af erstatningssagerne, som New Nordic har anlagt mod hhv. Echelon og PwC, kan New Nordic ikke udtale sig. Spørgsmål bedes derfor rettet til hhv. tidligere bestyrelsesformand Tage Reinert og Qudos’ likvidator Anders M. Hansen,” lyder det i en mail fra hans pressebureau.
Økonomisk Ugebrev forsøger derefter at stille spørgsmål til bestyrelsesformanden Tage Reinert. Men derefter oplyses det, at bestyrelsen er trådt tilbage i mellemtiden, grundet likvidationen. Også aftalen med Topdanmark brister af samme årsag.
”Qudos har en aftale med Topdanmark, som blev udformet i det tidlige efterår, altså inden ejeren af Qudos i går meddelte solvent likvidation. Aftalen ophører automatisk ved en parts likvidation og er derfor ophørt,” lyder det fra Jens Langergaard i Topdanmark.
Økonomisk Ugebrev prøver også at kontakte næstformanden – den mangeårige direktør i Danske Bank Niels-Ulrik Mousten. Han ønsker ikke at udtale sig, men også han synes at have mistet tilliden til Nicolai Borcher Hansens forretningsetik. Et opslag i CVR-registret viser, at han medio november har trukket sig fra bestyrelsen i tre selskaber i New Nordic-koncernen, der står som ejere af forsikringsselskabet Qudos.
Overfor Økonomisk Ugebrev forklarer han dog, at han ønsker at koncentrere sine kræfter om posten i Qudos’ bestyrelse. En bestyrelse, der dog bliver nedlagt mindre end to uger senere.
DØDSDØMT FRA START?
I dag sidder flere i branchen tilbage med en vurdering af, at hele New Nordics strategi om at disrupte forsikringsbranchen med digitale forsikringsløsninger til private husholdninger var dømt til at fejle fra starten. Nicolai Borcher Hansen & Co. købte med Qudos en licens til at sælge forsikringer i Danmark, men de overså helt, at hele det økonomiske grundlag for Qudos eksistens var i konflikt med dette formål.
Qudos tegnede ejerskifteforsikringer via en række danske agenturer, som selv var på dette marked, og at Qudos nye strategi ville være i direkte konkurrence med deres andre samarbejdspartnere. I FRIDA så man allerede dette tidligt i processen og vidste, at et brud med Qudos ville komme før eller siden.
”Qudos nye strategi er ikke i overensstemmelse med vores strategi. Når de pludselig begyndte at gå en vej, der konflikter med vores forretningsgrundlag, så måtte vi skabe vores eget forsikringsselskab Domus, og det har været et år undervejs. Vi kunne jo ikke have, at Qudos pludselig gik ind og konkurrerede med vores samarbejdspartnerne,” siger direktør Brian Malmros fra FRIDA Forsikring.
Om Økonomisk Ugebrevs artikelserie om Qudos:
Fagredaktør Carsten Vitoft har siden september 2017 i en artikelserie afdækket problemerne i forsikringsselskabet Qudos, som forleden blev sendt i solvent likvidation. Dengang skrev han: ”Qudos: Trecifret milliontab truer skadesgarantifond. Endnu et tværeuropæisk forsikringsselskab er havnet i så alvorlige økonomiske vanskeligheder, at det er usikkert, om selskabet overlever året ud. Qudos Forsikring er sat under skærpet tilsyn af Finanstilsynet.” Siden har det været en hæsblæsende rejse, for både Qudos ejere, ukendte obligationsejere for 150 mio. og for Økonomisk Ugebrev, der er blevet truet med retssager og trukket i Pressenævnet. Risikoen for, at Qudos ryger i konkurs, er overhængende. Vi kan kun love en ting herfra: Der ligger flere artige afsløringer forude.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.