Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ejere af forsikringsselskab mistænkes for millionfusk

Carsten Vitoft

tirsdag 30. august 2022 kl. 15:00

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

Mens Domus Forsikring har iværksat nødkapitalplaner, har tidligere og nuværende ejere fået en politisag på nakken. Ejerne undersøges bl.a. for at have snydt fire intetanende danskere for ejerandele i Domus og det tilhørende agentur Frida. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her den artikelserie, vi kalder ”Forsikringsmafiaen”.

Ejerne bag Domus og Frida Forsikring bliver ved med at flyve under Finanstilsynets radar. Men nu kan Økonomisk Ugebrev afsløre, at de ikke bare er dømt i Østre Landsret for grov uagtsomhed, men at de for tiden også undersøges af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds for en banal svindelsag.

Sagen handler om salg af ejerandele i forsikringskonsortiet, der er Danmarks næststørste selskab inden for ejerskifteforsikringer. Et område, hvor der allerede har været en håndfuld konkurser de seneste år. 

Økonomisk Ugebrev har senest beskrevet, hvordan Tor Andersen og Aage Vind, der er tidligere og nuværende bestyrelsesmedlemmer i Frida og Domus, fik en dom for at have snydt deres medejere, og dermed skulle betale 5 mio. kr. i erstatning. 

Uberettigede overførsler

Men det ser ud til, at det bare fik dem til at begå nye kriminelle forhold – det er i hvert fald den vinkel, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds undersøger. Mistanken går på, at Tor Andersen ikke havde råd til at betale sin andel af de 5 mio. kr., og at han derfor satte sine aktier i Domus og Frida til salg via selskabet GBP 112. Det selskab var ejet af en anden tidligere medaktionær i Domus og Frida, Malte Hestbech. 

For præcis et år siden lykkedes det ham at sælge aktierne til fire intetanende danskere for godt 3 mio. kr., men pengene blev straks sendt videre til Aage Vind og en anden aktionær i Domus og Frida, Peter Egede Nielsen. 

De fire danskere så dog aldrig skyggen af aktierne i Domus og Frida. Kort tid efter, pengene forsvandt, blev selskabet i stedet erklæret konkurs. Både Aage Vind og Peter Egede Nielsen nægtede at betale pengene tilbage til konkursboet.

For kurator Morten Bjerregaard fra Bjerregaard Advokater var sagen dog så klar, at han i stedet valgte selv at føre den. I materialet, som Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af, skriver han til Aage Vind:

 ”Jeg vil nævne, at Malte Hestbech i vidt omfang har erkendt, at han har foretaget uberettigede overførsler, og konkursboet har derfor meget svært ved at forestille os, at overførslerne ikke er omstødelige. Men vi vil selvfølgelig afvente din redegørelse og – ikke mindst – dokumentation.” 

Også Peter Egede Nilsen nægter at betale den kvarte million tilbage, som han, ifølge kurator, uretmæssigt har modtaget fra konkursboet. Han ombestemmer sig dog samme dag og lige inden, at kurator indsender konkursbegæring på hans private virksomhed, 1878 Holding. 

Men Aage Vind nægter fortsat at betale, og han hævder ifølge korrespondancen med kurator Morten Bjerregaard, at pengene er nogle, som den anden Domus- og Frida-ejer skylder ham, efter de blev dømt i Østre Landsret. At pengene kom et helt andet sted fra, havde han ikke lige lagt mærke til, skriver hans advokat Philip S. Thorsen fra Mazanti Andersen Advokatfirma.

Tor Andersen kan ifølge dokumenterne ikke betale på grund af manglende likviditet, men han hævder under aktiesalget at være i besiddelse af aktier for 20 mio. kr. i Domus og Frida, og det er hans aktier, som de fire danskere forsøger at købe. Ifølge Ugebrevets oplysninger mener Tor Andersen, at de fire danskere har misligholdt købsaftalen, da de ikke købte hele hans aktiepost. 

Flere sager

Alt dette sker altså, mens Domus Forsikring her i foråret har haft store problemer med at overholde solvensen.  

Ejernes økonomiske problemer kan også være selve forklaringen på, at der også er opstået problemer i Domus Forsikring. For hele selskabets overskud flyttes hvert år over til søsterselskabet Frida, som er forsikringsagent – og dermed uden for Finanstilsynets rækkevidde. 

Frida har de seneste to år betalt godt 40 mio. kr. i udbytte til de økonomisk pressede ejerne, hvilket stort set svarer til det tilsvarende underskud i Domus Forsikring. 

Ugebrevet er i besiddelse af kurators udbudsmateriale til omstødelsessagen mod Aage Vind. Dette udbud blev vundet af de fire danskere, der havde betalt for aktier, som de aldrig fik. Ugebrevet er bekendt med deres identitet. Det er ikke lykkes at få kommentarer fra Tor Andersen, Malte Hestbech, Aage Vind eller Peter Egede Nielsen.

Carsten Vitoft

Ugebrevets artikelserie om “Den Danske Forsikringsmafia”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank