Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

FI – Tema: Top 30 Revisionsfirmaer – Garantifond klager: Holder revisorer hånden under kolleger?

Carsten Vitoft

onsdag 17. januar 2024 kl. 11:25

PwC-revisor pålagt bøde for Qudos revision

Kurator må nu til udlandet for at finde egnede revisorer til at hjælpe med retssagerne mod ledelserne i de konkursramte forsikringsselskaber Alpha, Qudos og Gefion Insuran­ce. Forklaringen er, at alle de danske revisionshuse har erklæret sig inhabile. Garantifondens direktør vil nu have ministeren til at gribe ind over for revisions­branchen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

De største revisionshuse står til lidt af en mavepuster efter konkurserne i forsikringsbranchen de seneste år. Alene PwC er på nu­værende tidspunkt sagsøgt af kurator Boris Frederiksen for langt over 500 mio. kr.

Nu viser det sig, at ingen andre store revisorhuse vil stille op og hjælpe med syn- og skønsforretningerne. Et efter et har de erklæret sig inhabile i retssagerne, eller simpelthen bare sagt nej til opgaven.

Frafaldet af interesserede er nu så stort, at Boris Fredriksen endeligt har opgivet at finde danske revisorer til opgaverne.

Overset fusk

”I forlængelse af det telefoniske retsmøde traf Retten i Lyngby afgørelse om, at den berammede hovedforhandling i februar, marts og april skulle omberammes, idet syn og skøn endnu ikke var gennemført, og at muligheden for at udpege en eg­net syn og skønsmand fra Sverige eller Norge skulle afklares.”

Sådan lyder det i seneste kuratorredegørelse fra kon­kursboet efter Qudos Insurance, der står til at koste Ga­rantifonden et milliardbeløb.

Syn- og skønsmændene bruges i retssagerne til at under­bygge, at de konkursramte forsikringsselskaber burde være lukket ned lang tid før, at de faktuelt gik konkurs. Baggrun­den skulle være, at ledelserne havde fusket med både regn­skaber og solvensen af selskaberne. Det burde revisorerne, særligt i PwC, have opdaget undervejs, mener kurator.

”Det er korrekt, at vi står med et akut problem med syn og skøn i forhold til konkursen i Qudos Insurance, og vi kommer til at stå i samme problem i sagen mod Alpha In­surance. Det er et voksende problem,” siger Boris Fredrik­sen. Han regner dog stadig med at være i stand til at gen­nemføre retssagerne med revisorhjælp fra udlandet.

Det er ikke småpenge, retssagerne handler om: I Qudos er ledelsen og revisorerne i PwC sagsøgt for 110 mio. kr. I Alpha for godt 200 mio. kr. Og sidst i Gefion er tallet hele 430 mio. kr.

Adm. direktør Torben Weiss Garne fra Garantifonden for Skadesforsikring er ikke glad for udsigten til retssager, der går i stå eller slet ikke kan føres til ende. Han siger i dag ”Det går jo ikke det her. Vi har bemærket, at kurator har mere end almindelig svært ved at finde syn og skøn. Det er ikke godt nok. De her sager er langstrakte nok i forvejen – og det nyt­ter ikke, at revisorerne er med til at forlænge disse retssager. Vi har tænkt os at tage det op med ministeren på et møde i de kommende uger,” siger Torben Weiss Garne.

I revisorernes brancheforening FSR er man udmærket bekendt med problemet, da Boris Frederiksen har været nødt til at søge hjælp dér til retssagen om Qudos Insurance.

”I den konkrete sag var det et krav, at syn- og skøns­personen var certificeret til at skrive under på forsikrings­selskaber. Disse højtspecialiserede revisorer er der kun ganske få af herhjemme, og de er fordelt på få revisions­virksomheder. Det øger risikoen for inhabilitet, og derfor kan det, som i den aktuelle sag, være nødvendigt at søge efter kvalificerede personer uden for landets grænser,” si­ger Camilla Hesselby, vicedirektør i FSR.

Mål for kritik

Blandt uafhængige revisionseksperter gisnes om, at der også er et element af manglende lyst til at hænge kol­legerne ud. Ugebrevet har talt med folk i branchen, der også peger på, at sådan en opgave kun giver problemer for den revisor, som agerer syn- og skønsmand. Efterføl­gende vil vedkommende modtage kritik fra branchen næ­sten uanset hvad, man kommer frem til i konklusionen.

Adspurgt, hvad man så vil gøre ved problemet i FSR, lyder det:

”I FSR – danske revisorer arbejder vi for flere certifice­rede revisorer på det finansielle område. Som certifice­ringsordningen i dag er indrettet, er det vanskeligt både at opnå certificeringen og at bevare den. Det gør vi bl.a., fordi vi jævnligt oplever, at det kan være svært at finde en egnet revisor til syn- og skønssager. Inhabilitet iagttages på firmaniveau, hvilket begrænser udbuddet af egnede personer. Derfor ses det relativt ofte, at revisor er inha­bil,” siger Camilla Hesselby.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank