Kurator Boris Frederiksen fra advokatfirmaet Poul Schmith har under oprydningen efter de tidligere forsikringskonkurser sendt et krav på 111 mio. kr. til Frida Forsikring. Kravet er tre gange så stort som selskabets aktuelle egenkapital, og det anses for tvivlsomt, om ejerne vil komme med ny kapital. Garantifonden risikerer at få endnu en stor millionregning. Fagredaktør Carsten Vitoft beretter videre i artikelserien om den danske forsikringsmafia.
Den femte og sjette danske konkurs på få år nærmer sig på det danske forsikringsmarked. Først røg agenturet Husejernes Forsikring i 2016, siden Alpha og Qudos Insurance i 2018, og i sidste uge var det Gefion Insurance, der måtte smide håndklædet i ringen.
Men nu truer et nyt millionkrav fra kurator i de fleste af forsikringskonkurserne med at trække tæppet væk under endnu et forsikringsagentur, Frida Forsikring, samt det tilhørende selskab Domus Forsikring, der er et af de hurtigst voksende på det danske forsikringsmarked.
På vej mod en retssag
”Jeg kan bekræfte, at vi har fremsat et krav mod Frida Forsikring på 110,9 mio. kr., Frida er ikke enige med os, og vi er i dialog om det rejste krav. Men vi mener, vi har det kontraktlige grundlag på vores side. Så det er sandsynligt, at vi vil køre en retssag mod Frida Forsikring, hvis vi ikke kan opnå enighed,” siger kurator Boris Frederiksen.
Han ønsker ikke at gå i detaljer med uenighederne. Men Økonomisk Ugebrev erfarer, at det handler om et tidligere samarbejde med det nu hedengangne Qudos Insurance, som Boris Frederiksen er kurator for. Her var Frida Forsikring i mange år fungerende salgsagent, administrator og skadesbehandler.
Frida har i årevis inkasseret provisioner for at sælge forsikringer på vegne af Qudos, men da Qudos gik konkurs, ville Frida Forsikring ikke betale disse provisioner tilbage til konkursboet. Heller ikke selv om forsikringerne løber i mange år, og provisionerne bliver betalt up front. Det vil sige, at en ejerskifteforsikring på ti år, der f.eks. blev tegnet et år før konkursen i Qudos, kun burde give Frida Forsikring en tiendedel af provisionen. Men selskabet har beholdt alle pengene – og nægtet at betale dem tilbage til konkursboet.
Den forretning har været ganske god for ejerne af Frida, der i mange år nu har udbetalt store millionudbytter til sig selv. Op mod halvdelen af selskabet ejes af kapitalfonden Via Equity, der indtil sidste efterår var ejet af to af Danmarks største pensionsselskaber, ATP og PFA. Men de solgte deres ejerandele i Via Equity til udenlandske kapitalfonde. De tidligere danske ejere vil i dag ikke udtale sig om, hvorfor de ville ud af den gode forretning. Men det er sket på et rigtig godt tidspunkt.
Sidste års overskud blev 14 mio. kr., og revisorerne fra PwC oplyser i regnskabet aflagt i april 2021 ikke om usikkerheder vedrørende fortsat forretning eller om eventuelle tilbagebetalingskrav.
Hele årets overskud i Frida er de seneste år blevet betalt i udbytte til ejerne, altså hovedsageligt VIA Equity, hvis Fond III er ejet af en række udenlandske kapitalfonde hjemhørende i Luxembourg og Dublin.
Der findes også en række private danskere i ejerkredsen, som dog ikke antages at kunne rejse penge i den størrelsesorden, som kurator Boris Frederiksen nu efterspørger.
Frida afviser
VIA Equitys Fond III skal altså potentielt bære tabet ved et nyt kapitalindskud, men fonden kan vælge at lade selskabet falde, hvis man ikke ønsker at indskyde flere penge. Via Equitys Fond III havde sidste år et urealiseret overskud fra værdireguleringer på over 300 mio. kr.
Økonomisk Ugebrev har stillet spørgsmål til VIA Equity om, hvordan fonden forholder sig. Direktør John Helmsøe-Zinck henviser til bestyrelsesformand i Frida Kim Bruhn-Petersen. Men Ugebrevet når end ikke at ringe til ham, før adm. direktør Brian Malmros fra Frida er i røret.
”Vi mener ikke, at kurator har en sag, og det er også derfor, vi ikke har hensat nogen penge i regnskabet,” siger han til Ugebrevet.
Direkte adspurgt om et så stort krav kan blive skæbnesvangert for Frida, der ifølge den netop aflagte årsrapport kun har en egenkapital på 33 mio. kr., svarer han undvigende, at man ikke mener, at Boris Frederiksens krav er reelt.
Så det efterlader spørgsmålet om, hvorvidt VIA Equitys John Helmsøe-Zinck, der sikkert har stillet store tocifrede millionudbytter i udsigt til de tre udenlandske kapitalfonde, nu kan overtale de udenlandske kapitalfonde til i stedet at skulle til lommerne, hvis Boris Frederiksen vinder sagen.
Sagen kompliceres yderligere af, at der også er et forsikringsselskab inde i billedet, som ejerne bag Frida startede, efter at Qudos Insurance gik konkurs. Det hedder Domus Forsikring, og det har med stor sikkerhed masser af tidligere Qudos-kunder, som bestemt ikke var tegnet ind på det mest trygge grundlag.
Forsikringsselskabet er modsat Frida en dårlig forretning. Det havde sidste år et underskud på godt 20 mio. kr. De to forretninger kan næppe skilles ad, da Domus er risikotager på de forsikringer, som Frida sælger i meget hastigt tempo. På under et år er Domus vokset til præmieindtægter årligt på 250 mio. kr., hvor Frida tegner forsikringerne og dermed lever af de lukrative provisioner.
Dermed ser historien ud til at gentage sig, da det også var en udenlandsk kapitalfond, der afgjorde skæbnen i Qudos Insurance.
Falder Frida sammen, falder Domus også, da det er de samme ejere, der står bag. Dermed kan der igen meget snart komme en stor regning til Garantifonden for Skadesforsikring.
ATP og PFA slap ud i tide til at undgå regningen
Den danske kapitalfond Via Equity skal overveje, om man vil overlade tabet fra en eventuel retssag til garantifonden, altså de danske forsikringstagere, eller om man selv vil betale regningen.
Det er kun godt et år siden, at hovedparten af de to forsikringsforretninger var indirekte ejet af ATP og PFA Pension. De to pengetanke solgte deres aktieposter i Via Equity sidste forår, hvor forbindelsen mellem det nødlidende Qudos og Frida allerede var velkendt. Ifølge denne pressemeddelelse skete salget af strategiske årsager.
Ejerskabet af de to forsikringsforretninger har ellers givet godt, og umiddelbart kunne der også være et perspektiv i at videreføre selskaberne. Det kan Via Equity tage stilling til, hvis der skal betales over 100 mio. kr. til konkursboerne.
I en meddelelse fra den 2. november 2018 oplyses det, at ”VIA equity, som har ATP og PFA som investorer, indtræder i ejerkredsen bag Domus og Frida med en 40% minoritetsandel. Samtidig med VIA equitys investering tilføres Fridas bestyrelse stærke kompetencer idet Kim Bruhn-Petersen, tidligere Topdanmark, er indtrådt som bestyrelsesformand. Derudover indtræder Jakob Rybak-Andersen, VIA equity, i bestyrelsen.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.