Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Husejernes Forsikring: Tilsynet bortviser formand

Josephine Daniel

mandag 18. september 2017 kl. 9:28

I en ny afgørelse fra Finanstilsynet er den tidligere ejer og bestyrelsesformand Jens Erik Christensen fra det konkursramte Husejernes Forsikring – og tidligere topchef i Codan – blevet frataget retten til at sidde i finansielle bestyrelser de næste mange år. Men han er helt uenig i afgørelsen, som nu skal prøves ved domstolene, hvor han vil påvise, at hele kommunikationen op til konkursen var kørt af sporet – ikke mindst fra tilsynets side.

Husejernes Forsikring og daværende bestyrelsesformand Jens Erik Christensen fortsatte i flere uger med at sælge forsikringer til intetanende danskere, efter han havde fået at vide, at salget skulle stoppes. Sådan lyder det fra Finanstilsynet i afgørelsen, som er Danmarkshistorie i relation til Fit & Proper kravene. Altså hvor en af finanssektorens helt tunge drenge får frataget sin licens til bestyrelsesarbejde.

Jens Erik Christensen er tidligere øverste direktør i Codan, og han har siddet i bestyrelsen for hæderskronede virksomheder som SAS og Falck. Men oven på konkursen i Husejernes Forsikring, der efterlod 25.000 danskere med værdiløse ejerskifteforsikringer, har hans bestyrelseskarriere lidt et alvorligt knæk. Bare i løbet af foråret har han mistet 12 bestyrelsesposter, som beskrevet for nylig i Økonomisk Ugebrev.

Nu viser det sig altså, at han helt har mistet retten til at sidde i bestyrelsen for finansielle virksomheder. I afgørelsen skriver Finanstilsynet:

”Finanstilsynet har lagt afgørende vægt på personens adfærd fra vedkommende blev bekendt med meddelelsen fra det udenlandske forsikringsselskab og frem til Finanstilsynets påbud. Finanstilsynet har vurderet, at personen bevidst har tilsidesat grundlæggende forbrugerhensyn ved at lade virksomheden sælge ejerskifteforsikringer i strid med en klar instruks, velvidende at forsikringstagerne ikke kunne gentegne ejerskifteforsikringer og ikke var omfattet af en garantiordning. Personens tilsidesættelse af forsikringstagernes interesser blev vurderet uforeneligt med de høje krav til drømmekraft og integritet, som den finansielle regulering stiller til ledelsen af finansielle virksomheder.”

Hovedpersonen selv oplyser til Økonomisk Ugebrev, at han er lodret uenig i afgørelsen. Han ønsker dog ikke offentligt at kommentere afgørelsen fra tilsynet, men henviser til sin erfarne advokat Søren Lundsgaard fra Lundsgaard og Partnere, der nu skal føre sagen mod Finanstilsynet.

TVIVLSOM KOMMUNIKATION

Sagen om Husejernes Forsikring har været udførligt beskrevet her i Økonomisk Ugebrev, både op til og efter konkursen. Økonomisk Ugebrev beskrev allerede for et år siden, at salget af ejerskifteforsikringer fortsatte, efter Finanstilsynet i Liechtenstein havde sagt stop. Netop det bliver sagens kerne i den retssag, som nu udspilles mellem tilsynet på den ene side og Jens Erik Christensen på den anden.

”Jeg har anbefalet min klient, at han får prøvet Finanstilsynets afgørelse ved domstolene. Jeg mener holdbarheden i afgørelsen er tvivlsom, og det har min klient lyttet til. Der er elementer i sagen, som vi ønsker prøvet ved retten,” siger Søren Lundsgaard til Økonomisk Ugebrev.

Juraen i Finanstilsynets afgørelse handler specifikt om, hvornår Husejernes Forsikring egentlig bliver beordret til at stoppe salget af nye forsikringer. Tilsynet mener, at der foreligger et brev fra forsikringsselskabet bag – Gable – allerede to uger før myndighederne selv træder til med direkte påbud, hvor salget burde være stoppet. Husejernes Forsikring mener derimod, at kommunikationen var så uklar, at det var nødvendigt at bruge noget tid på at få afklaret ikke enslydende meldinger fra Gable.

”Vi vil gøre gældende, at man havde ret til at få undersøgt forholdende inden man stoppede salget. På det pågældende tidspunkt havde Gable ikke fået påbud fra nogen tilsynsmyndighed. Og indtil da havde de vel derfor retten til fortsat at sælge forsikringer,” siger advokat Søren Lundsgaard.

Så det er ugerne op til den 7. september 2016, hvor Finanstilsynet i Liechtenstein kommer med det første påbud, hvor der er uenighed om forløbet – og ikke mindst kommunikationen mellem Husejernes Forsikring og Gable, men også indbyrdes mellem tilsynene i de forskellige lande – og ikke mindst Husejernes Forsikring og det danske finanstilsyn.

Søren Lundsgaard undrer sig særligt over, at han ikke kan få indsigt i korrespondancen mellem tilsynene op til på-buddet grundet tavshedspligter, og han vil udfordre tavshedspligterne i en retssag.

Dermed kan tilsynet også komme på glatis i en retssag. Indtil da er det hårde ord, tilsynet hæfter på Jens Erik Christensens ageren i sagen:

”Finanstilsynet vurderer videre, at det vil skade samfundets tillid til den finansielle sektor betydeligt, hvis personen fortsætter som bestyrelsesmedlem i de pågældende virksomheder. Personens adfærd og den afsmittende effekt, som denne adfærd har haft for samfundets tillid til den finansielle sektor, fører til, at påbud om nedlæggelse af de to bestyrelseshverv er proportionalt,” lyder det.

I forbindelse med afgørelsen mistede Jens Erik Christensen sin sidste bestyrelsespost med øjeblikkelig virkning, nemlig i Vestjysk Bank.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank