Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Finanstilsynet overtager muligvis kontrollen med Domus Forsikring

Carsten Vitoft

onsdag 15. marts 2023 kl. 17:55

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

Efter at flere af de store ejere af Domus Forsikring har fået domme imod sig, risikerer de, at Finanstilsynet træffer den sjældne afgørelse at fratage dem stemmeretten fra deres aktier. En række tidligere forsikringskonkurser har udløst hård kritik fra branchen om, at tilsynet er for langsom i disse sager, og derfor er et hurtigt indgreb en mulighed, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i artikelserien om Forsikringsmafiaen.

Presset vokser for tiden nærmest dag for dag på Finanstilsynet – i forhold til at gribe ind over for ejerkredsen i det kriseramte Domus Forsikring. For ganske få uger siden fik en af de største aktionærer sin anden dom på få år for at snyde med salg af ejerandele i forsikringsselskabet. 

Det drejer sig om Aage Vind, som ifølge dommen har stået i ledtog med flere af de andre ejere i selskabet i forsøget på at styrke selskabets solvens. Senest har flere aktionærer solgt fiktive, ikke-leverede ejerandele til fire andre investorer for 2,5 mio. kr., hvilket har ført til domfældelse i Københavns Byret. 

Omdømmet har betydning

I den senest dom bekræfter Aage Vind, at Finanstilsynet har forsøgt at fratage ham hans fit & proper-godkendelse, hvorfor ingen af ejerne er tilbage i ledelsen. Efter den nye dom kan tilsynets næste skridt blive særdeles vidtgående – nemlig at fratage stemmeretten på deres aktier i Domus Forsikring. 

Direkte adspurgt om dette svarer kontorchef Birgitta Nielsen fra Finanstilsynet: ”Generelt gælder det, at Finanstilsynet på forhånd skal godkende en kommende ejer af en kvalificeret andel i et forsikringsselskab. Ved vurderingen af, om en kommende ejer af en kvalificeret andel i et forsikringsselskab kan godkendes, skal Finanstilsynet bl.a. lægge vægt på den kommende ejers omdømme og økonomiske forhold. Opfylder en ejer af en kvalificeret andel i et forsikringsselskab ikke længere disse krav, kan Finanstilsynet ophæve den pågældende ejers stemmeret.” 

I Garantifonden for Skadesforsikring følger man også tæt med i Domus Forsikring, og ifølge direktør Torben Weiss Garne ligger det i sagens natur, at endnu en konkurs naturligvis vil have flere negative konsekvenser for garantifonden: 

”Der er tale om en interessant dom. Men det er kun Finanstilsynet, der kan have en kvalificeret holdning til eventuelle konsekvenser,” skriver direktør Torben Weiss Garne i en mail, hvor han også konstaterer, at det ikke er Garantifondens rolle, men Finanstilsynets, at vurdere, om der kan være endnu en konkurs på vej i branchen.

Så hele ansvaret vejer nu tungt på Finanstilsynets skuldre. De helt store spørgsmål, som tilsynet nu skal forsøge at svare på, er dels, om man godt kan eje omtrent 25 pct. af et stort dansk forsikringsselskab, når man har flere domme imod sig for, hvad der mest af alt ligner bedrageri. Dels hvad der ellers skal til, før tilsynet bruger loven i sit yderste omfang. 

Finanstilsynet må også spørge sig selv, om det var tidsnok først at se på Aage Vinds fit & proper-tilladelse to år efter hans dom i Østre Landsret. 

Spørgsmålene vil helt sikkert blive rejst igen, hvis Domus Forsikring ikke her i 2023 klarer skærene og altså overholder lovgivningens solvenskrav. I modsat fald truer samme udfald som for Husejernes Forsikring, Alpha Insurance, Qudos Insurance og Gefion Insurance, der alle er gået konkurs de senere år. 

Hård kritik i bagagen

Tilsynets dilemma er til at føle på: I sagen med Qudos (2018), som er den hidtil dyreste konkurs, modtog tilsynet hård kritik fra branchen for at have handlet for langsomt, hvilket blot gjorde konkursen endnu dyrere. I tilfældet med Gefion (2020) fik tilsynet kritik af Erhvervsankenævnet for at have handlet for hurtigt med det tunge skyts. 

Finanstilsynet havde dog endnu ikke set dommen fra byretten, da Ugebrevet henvendte sig til dem. Det havde ledelsen i Domus Forsikring sjovt nok heller ikke. 

”Vi i direktion og bestyrelse kender kun den omtalte dom fra din artikel i søndags. Der er tale om nogle private anliggender, som er Domus og Frida uvedkommende,” lyder reaktionen på mail fra adm. direktør Brian Malmros fra Domus Forsikring. 

Af dommen fremgår det dog, at bestyrelsesformand i Domus Forsikring Kim Bruhn Petersen blev informeret om sagen allerede den 17. december 2022. Men han har tilsyneladende ikke delt sin viden med resten af ledelsen.  Hovedpersonen selv, Aage Vind, vendte i sidste uge ikke tilbage på Økonomisk Ugebrevs henvendelse. Det gjorde den anden storaktionær, Peter Egede Nielsen, heller ikke.  

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank