Tryg får nu følgeskab af Lærerstandens Brandforsikring, der også trækker sig som samarbejdspartner og leverandør af kunder til Frida og Domus Forsikring. Situationen er uholdbar og kan ende med, at Tryg opkøber en af de to udbydere af ejerskifteforsikringer, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne analyse.
Inden for de seneste uger har to af landets største forsikringsselskaber meddelt, at de helt forlader det danske marked for ejerskifteforsikringer. I sidste uge var det Tryg, og i denne uge er det så Lærerstandens Brandforsikring (LB), der trækker stikket fra Frida og Domus Forsikring, og dermed også hele ejerskifteproduktet. Efter at have bekræftet samarbejdet med Frida og Domus for blot få uger siden over for Ugebrevet, lyder det nu fra pressechef Line Ernlund i LB Forsikring:
”Vi er hele tiden opmærksomme på vores samarbejdspartnere, og i dette tilfælde mener vi, der er opstået noget usikkerhed, som betyder, at vi ikke længere kan henvise og sikre vores medlemmer en god oplevelse. Vi følger med i udviklingen, der på brancheniveau varetages af F&P. Vi vil efterfølgende beslutte, hvordan vi igen kan tilbyde vores medlemmer en løsning på deres behov for ejerskifteforsikring.”
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er baggrunden bl.a. nogle af de seneste ugers begivenheder, der har rystet markedet. Herunder blandt andet afgjorte retssager, som Ugebrevet har skrevet om.
Kan blive dyrt
Alt tyder dermed på, at Tryg og LB Forsikring nu vil beskytte deres kunder mod endnu en konkurs på forsikringsmarkedet, efter de fire tidligere konkurser på markedet for ejerskifteforsikring.
Men det er en kortsigtet løsning på et langsigtet problem, som Tryg og LB Forsikring nu har valgt. For de to store forsikringsselskaber kan ikke leve uden at kunne henvise til en samarbejdspartner på så vigtigt et område som ejerskifteforsikring. Ellers kommer kundetrafikken til at være ensrettet fremover – og det er kunder ud af Tryg over til Topdanmark, Gjensidige og Alm Brand.
For LB Forsikring er problemet det samme, men de har mere loyale kunder og dermed nok også bedre tid til nu at finde en mere langsigtet løsning. Men en løsning skal findes.
Problemets kerne kan illustreres ud fra nogle af de største begivenheder på det danske marked i de seneste mange år. I gamle dage samarbejdede Topdanmark med Danske Bank og ejendomsmæglerkæden Home. Men så skete der rokader i det store skandinaviske skakspil på forsikring, hvor finske Sampo formentlig trak i trådene. Det havde den konsekvens, at Topdanmark og Tryg byttede samarbejdspartnere. Topdanmark måtte samarbejde med det dengang Sampo-ejede Nordea, og derfor skiftede Danske Bank og Home tilsvarende til Tryg.
Det er også situationen i dag. Det viser, hvor vigtige den slags alliancer og samarbejder er for vækst og indtjening. Særligt Danske Bank kan være utilfreds med, at Tryg ikke længere kan levere de meget vigtige ejerskifteforsikringer.
Første problem er altså, at Tryg og LB Forsikring lige nu ikke kan finde en solid og troværdig samarbejdspartner, og de må være i stærke overvejelser om at hjemtage ejerskifte igen. Andet problem er, at deres tidligere samarbejdspartnere, Frida og Domus, kan kollapse når som helst. Frida står over for Boris Frederiksen i en retssag, hvor kuratoren efter Qudos boet kræver 111 mio. kr. Egenkapitalen var 40 mio. kr. i seneste årsrapport.
Omvæltning af branchen
I Domus Forsikring mangler der kapital, og ejerne synes ikke at have mange penge. Tværtimod ligger ejerkredsen i retssager mod hinanden – og det handler netop om mangel på penge.
Begge problemer kan blive løst, hvis Tryg ender med at købe Domus Forsikring – og måske også Frida Forsikring. Tryg skal tilbage på markedet, og en organisk løsning er ikke interessant i sig selv. De kan derimod købe en fjerdedel af markedet med Domus og oven i det en ekspertviden om prissætning og skadesbehandling, som de ikke længere har inhouse, da Tryg selv forlod markedet i 2018.
Med alle deres problemer og retssager må Frida og Domus være billigt til salg nu. I hvert fald en hel del billigere end konkurrenterne i Dansk Boligforsikring, som selvfølgelig også kunne være en løsning for Tryg. Og mon ikke også Boris Frederiksen er til at tale med, hvis hans alternativ er en konkurs og et stort, rundt nul. Og mon ikke også Finanstilsynet hellere end gerne hjælper til i hele denne proces for om ikke andet at undgå ny dansk konkurs.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.