Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsdømte: ”Tilsynet pressede os til snyd med ejerandele”

Carsten Vitoft

torsdag 09. marts 2023 kl. 17:25

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

Flere af ejerne bag det kriseramte Domus Forsikring har netop modtaget dom nummer to på få år for at snyde med ejerandele i forsikringsselskabet. De siger, at det var krav om styrket solvens fra Finanstilsynet, der fik dem til at sælge fiktive ejerandele i forsikringsselskabet. Sagen efterforskets nu også af politiet, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i artikelserien, vi kalder ”forsikringsmafiaen”. 

Størstedelen af ejerkredsen bag Domus Forsikring er igen kommet i uføre i forhold til loven. Selskabet har i forvejen haft flere uheldige sammenstød med Finanstilsynet de senere år.

Først og fremmest har Domus Forsikring været særdeles presset på solvensen, og nu viser det også sig, at flere af ejerne har brudt loven i et forsøg på at skaffe den fornødne kapital til at komme fri af Finanstilsynets solvens­krav. Det er i hvert fald en af udlægningerne i en helt ny omstødelsesdom fra Københavns Byret, som Økonomisk Ugebrev har fået indsigt i. 

Modtog millioner 

I dommen lyder det, at Aage Vind, ejer, tidligere bestyrelsesmedlem og økonomidirektør i Domus og det tilhørende agentur Frida Forsikring, er blevet dømt til at betale godt 2,5 mio. kr. tilbage til fire danskere, som blev inviteret til at investere i Domus Forsikring. De fire danskeres advokat, Christian Ditlev Hindkjær, beskriver ifølge dombogen forløbet således:

”Som sagen er forløbet, tegner der sig et klart billede af, at de adciterede skifter forklaringer undervejs i forløbet og kommer med udokumenterede påstande og generelt hvirvler en masse støv op, som ikke er relevant for den i udgangspunktet ret enkle sag. Samlet set er det tydeligt, at der er tale om en personkreds, som kender hinanden, og som har arbejdet tæt sammen op til og under bedrageriet, og nu også i forbindelse med forberedelsen af nærværende sag.” 

Op til at Aage Vind fik en betaling på 2,5 mio. kr. for salg af ejerandele, som han nu er dømt til at skulle betale tilbage, er der et forløb, hvor tre andre ejere af Domus og Frida Forsikring også var involveret. Det drejer sig om Malthe Hestbech, Tor Andersen og Peter Egede Nielsen. Tilsammen sidder de i dag på godt 60 pct. af aktierne i Domus Forsikring.

I den korte version af forløbet beder Tor Andersen sin gode ven Malte Hestbech om at sælge sine aktier i Domus og Frida. Tor Andersen skylder nemlig 2,5 mio. kr. til Aage Vind, efter at de begge i 2019 blev dømt for at have snydt en helt tredje ejer af selskabet for godt 5 mio. kr. Aage Vind må betale pengene, som krævet i dommen, da Tor Andersen ikke havde likvider. Så på dem måde kan det fremstå som om, at en dom i Landsretten blot fører til en ny dom i byretten for de to herrer.

Fire danskere bed på og investerede de 2,5 mio. kr. De betalte pengene i august 2020 og købte sig altså ind i Domus og Frida – troede de. Men straks efter, de havde betalt pengene, bliver disse ført videre til Aage Vind på vegne af Tor Andersen. Ejerandelene så de fire danskere intet til. Og nu skal deres penge altså betales tilbage, ifølge byrettens dom.

Det ophvirvlede støv, Christian Ditlev Hindkjær taler om, er bl.a. skiftevis opbakning ejerne imellem, men også indbyrdes beskyldninger om, hvem der gjorde hvad. Mest iøjnefaldende påstår flere af dem også, at de modtog 2,5 mio. kr. uden at se, hvem der havde sendt pengene til dem. Alligevel sendte de bare pengene videre mellem hinanden. 

En retskaffen mand

Alle har siddet i bestyrelsen og haft andre betroede stillinger i Domus og Frida. Der er tale om en tidligere økonomidirektør, en uddannet revisor og en uddannet økonom. De modtog bare pengene og sendte dem videre, lyder altså deres noget utroværdige forklaringer. 

Helt tragikomisk bliver det under retssagen, da Peter Egede Nielsen bliver afhørt, og han omtaler sin medejer og hovedpersonen Aage Vind som en ”retskaffen” mand, der ikke laver lette løsninger, på trods af han kort tid forinden altså er dømt i Landsretten for at have snydt en anden af de tidligere partnere for 5 mio. kr. 

I retten bemærker han også, at hans medejere har sat en vild overpris på 200 mio. kr. på ejerandelene i Domus og Frida, som han mener er godt det dobbelte af de reelle værdier. Uden han altså reagerede på det.

Nu er det store spørgsmål så, om de kan fortsætte som ejere af Domus Forsikring, da også ejerskab af finansielle virksomheder kræver Fit og Proper-godkendelser fra Finanstilsynet.

Carsten Vitoft

 

Find artikelserien om Forsikringsmafiaen HER

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank