170 mio. kr. – så meget lød regningen på, dengang Husejernes Forsikring gik konkurs og efterlod 26.000 danske boligejere uden en ejerskifteforsikring. Det skete til trods for, at den globale forsikringsmægler Howden Insurance Brokers havde udstedt garantier til kunderne. Nu er Howden Brokers tilbage i Danmark – efter et hemmeligt forlig med Garantifonden for Forsikring. Fagredaktør Carsten Vitoft skriver.
En af verdens største forsikringsmæglere gør nu igen sin entré på det danske pensions- og forsikringsmarked, efter en pinlig exit tilbage i 2016.
Midt mens forsikringskrisen var på sit højeste, gik Husejernes Forsikring i tv-nyhederne i den bedste sendetid og udstedte garantier til de danske boligkøbere, som havde købt en ejerskifteforsikring i selskabet. Men det skulle de aldrig have gjort. For garantiens ejermand var det den globale mægler Howden Insurance Brokers. Det viste sig senere, at garantien intet var værd, da Howden ikke havde tænkt sig at betale regningen efter konkursen i Husejernes Forsikring.
Juridiske benspænd
”De har inden konkursen bildt danske kunder ind, at de var omfattet af en garantiordning, som viste sig at være nærmest ikke-eksisterende. Det mener vi er ansvarspådragende.” Sådan lød udtalelsen fra den daværende bestyrelsesformand i Garantifonden for Skadesforsikring, Jesper Rasmussen, til Økonomisk Ugebrev.
Garantifonden endte med regningen og sagsøgte Howden for 96 mio. kr. Men heller ikke den regning havde Howden tænkt sig at betale, lød meldingen. I stedet hyrede man internationale topadvokater, som trak sagen i langdrag. I flere år måtte Garantifonden slås for overhovedet at finde et land, hvor retssagen kunne holdes.
Efter en tur i Østre Landsret endte Howden dog med at indgå et hemmeligt forlig med Garantifonden. Det skete for godt et år siden, hvorefter Garantifonden hverken måtte tale om erstatningens størrelse eller forligets øvrige indhold.
Howden har så vidt vides aldrig erkendt skyld i sagen, som ellers kostede en lovændring for at redde de 26.000 danskerne.
Men nu er Howden altså tilbage i fuldt flor på det danske forsikringsmarked. Det er sket med sidste måneds opkøb af North Risk, som er markedets for tiden hurtigst voksende forsikringsmægler. I den forbindelse har Ugebrevet bedt om interviews med både adm. direktør Lars Gundorph fra North Risk, adm. direktør Trond Tidemann i det norske moderselskab BankBrokers og de nye ejere i Howden Insurance Brokers. Ingen af dem ønskede dog i sidste uge at stile op til interview.
De stillede ellers beredvilligt op, da nyheden om opkøbet slap ud for kort tid siden. I pressemeddelelsen er det de helt store gloser, der findes frem om det nye ægteskab. Direktør Lars Gundorph skriver om ”stærk ansvarsfølelse”, ”fælles tankesæt” og ”et perfekt match” mellem danske North Risk og Howden Insurance Brokers.
Hvordan det hænger sammen med, at selskabet for få år siden altså nægtede at leve op til deres ansvar overfor danske forsikringskunder og efterlod Garantifonden med regningen, ville ingen af partnerne dog svare på i sidste uge. Heller ikke hvorfor man i al stilhed senere indgik forlig og betingede sig, at ingen efterfølgende måtte tale om det offentligt.
Det betyder også, at Garantifonden i dag ikke må sige noget om sagen. Men Økonomisk Ugebrev erfarer, at det ikke var småpenge-som Howden nu har betalt tilbage for at slippe for en meget ubehagelig dansk retssag.
Howden var sagsøgt sammen med den tidligere bestyrelsesformand Jens Erik Christensen, der også var mangeårig topchef i Codan. Det var ham, der gik på tv og beroligede hele Danmark med garantien, men han endte med at betale en høj pris for det, da han blev frataget sin fit og proper-godkendelse og måtte forlade et utal af bestyrelser.
Får det svært
Ud over nu at skulle tilbageerobre tilliden hos de danske forsikringskunder bliver det et noget sværere marked, som Howden nu kommer tilbage i. Det er på ganske få år blevet mastodonternes kamp mellem de danske forsikringsmæglere, da markedet nu er domineret af globale selskaber, som er langt større end de forsikrings- og pensionsselskaber, de lever af at rådgive omkring.
Willis (WTW), AON, Mercer og altså nu Howden er til stede over det meste af kloden. Howden har 15.000 medarbejdere, årlige præmier på 35 mia. dollar og er til stede i 50 lande.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.