Kurator undersøger for tiden, om folkene bag de konkursramte forsikringsselskaber Alpha Insurance og Qudos Insurance har anvendt en stribe handler med et datterselskab til at tømme værdier ud af forsikringsselskabet lige inden konkursen. Nye oplysninger viser, at datterselskabet undervejs har været ejet af et skattelyselskab på Guernsey. Et ejerskab, der aldrig er blevet registreret i det danske CVR-register. Hvad skete der på Guernsey? Blev værdierne skruet kunstigt op, før selskabet blev solgt til forsikringsselskabet lige før konkursen? Økonomisk Ugebrev kortlægger transaktionerne
Kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten undersøger for tiden, om det er lykkedes en håndfuld smarte forsikringsfolk at tømme selskabet ASG Forsikringsagentur samt Alpha og Qudos Insurance for værdier, inden alle selskaberne blev erklæret konkurs. Særligt ses selskabet ASG Forsikringsagentur at have spillet en central rolle, da selskabet er blevet handlet rundt i systemet af forsikringsselskaber og private selskaber.
Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at ejerskabet af ASG Forsikringsagentur også har været en tur i skattelyet Guernsey. Vel at mærke uden det blev oplyst i det danske CVR-register, som man ellers skal ifølge selskabslovens oplysningskrav om reelle ejere.
ROD ELLER SVINDEL?
Direktør og ejer af ASG Forsikringsagentur Kim Holten oplyser i en mail til Økonomisk Ugebrev, at han ikke solgte selskabet til Qudos Insurance, som det ellers fremgår af CVR-registret. Han solgte i stedet til et andet selskab, New Nordic Holding Ldt., som netop er hjemhørende på Guernsey.
De nye oplysninger vil uden tvivl interessere kurator, fordi det øger mistanken om, at selskabet kan være dræ-net for værdier, mens det var uden for de danske myndigheders rækkevidde. ”Vi kan konstatere, at ASG handles rundt i perioden fra inden sammenbruddet i Alpha og frem til sammenbruddet i Qudos. På tidspunktet for sammenbruddet i Qudos er ejerskabet havnet i Qudos, hvilket, henset til at selskabets værdi på dette tidspunkt har været begrænset, påkalder sig vores interesse. Vi forventer at have en konklusion på vores undersøgelser senere på året,” har Boris Frederiksen udtalt til Økonomisk Ugebrev.
Ifølge nye oplysninger, Økonomisk Ugebrev er kommet i besiddelse af, lå ejerskabet på Guernsey i få dage – inden ASG så igen blev handlet videre til Qudos, der kort tid efter gik konkurs. Men ejerne af Qudos var også ejere af New Nordic Holding, og de har dermed handlet med sig selv, som oplyst uden at det fremgår af selskabsregistret. Ifølge selskabsloven skal nye ejerskaber ellers indberettes. ”Hvis en person sælger sine kapitalandele i et selskab, skal personen, der erhverver kapitalandelene, give meddelelse til selskabet. Efter selskabslovens §§ 53 og 55, skal dette være sket inden to uger. Herefter skal selskabet hurtigst muligt registrere de legale og de reelle ejere i Erhvervsstyrelsens IT-system, jf. §§ 58 og 58 a,” forklarer Erhvervsstyrelsen i en mail.
Kim Holtens oplysninger om timingen for handlerne med ASG stemmer heller ikke overens med oplysningerne i CVR-registret. Han oplyser, at han solgte i august 2018. Men ifølge CVR-registret køber Qudos først selskabet i oktober 2018. Langsommelig og mangelfuld registrering i Erhvervsstyrelsen kan dog ikke udelukkes.
En anden forklaring kan være følgende: ASG sælges ud af Alpha Insurance til en værdi betydeligt lavere end de reelle værdier, kort før Alpha går konkurs, til det engelske skattelyselskab. Eksempelvis videresælges værdier for 100 kr. til en handelspris på 25 kr. videre til skattelyselskabet. Værdierne kunne være en portefølje af motorforsikringer. Derefter opskrives værdierne fra købsprisen på 25 kroner til eksempelvis 200 kr. i ASG på mellemstationen Guernsey, som myndighederne altså ikke kender til. Herefter sælges kanalselskabet ASG videre til Qudos for den opskruede salgspris, og det sker lige inden Qudos’ konkurs. Bundlinjen ville være, at der tømmes værdier ud af forsikringsselskabet.
PENGE TIL ALLE PARTER
Det er Kim Holten, der er den heldige at sælge selskabet til Qudos kort før både Qudos og ASG går konkurs. Til sidst bruger han provenuet til at købe et helt nyt selskab, Beta Aviation, som sjovt nok var ejet af folkene bag konkursen i Alpha Insurance.
På den måde bliver nogle af pengene angiveligt kanaliseret tilbage til nogle af folkene bag Alpha, og derfor kan alle parter have tjent penge på at handle ASG i rundkreds. Det er disse transaktioner, kammeradvokaten antageligt vil kigge nærmere på, ikke mindst værdiansættelserne ved købet og det efterfølgende videresalg.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.